Užkratui atremti: kaip valyti išmanųjį, kad jo nesugadintume

Užkratui atremti: kaip valyti išmanųjį, kad jo nesugadintume


Telefonai, kompiuteriai, įskaitant ir planšetinius, jau ir iki pandemijos buvo vieni dažniausiai mūsų liečiamų daiktų, galinčių tapti įvairių rūšių infekcijos šaltiniu. Šiandien šių prietaisų valymas tapo ypač svarbus ne tik dėl koronaviruso užkrato, bet ir išaugusios rizikos, kurią kelia ant šių elektronikos prietaisų besikaupiančios bakterijos, grybelių sporos bei įvairiausi kiti virusai. Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) projektų vadovė Laura Jurevičienė taip pat atkreipia dėmesį, kad neatsakingai valydami telefono ar kompiuterio paviršius, galime juos sugadinti.


Prietaisus puola ne vien vidiniai virusai


„Šiandien įvairių kontaktų kontrolė ir švaros palaikymas tapo svarbia kasdienio gyvenimo dalimi. Anksčiau dažniausiai kalbėdavome, kaip apsisaugoti nuo programinę įrangą puolančių kompiuterinių virusų, o pastarosiomis dienomis kur kas dažniau kalbame apie šių prietaisų paviršių švaros priemones. Vis dėlto pavojingo užkrato baimė neturėtų mūsų paskatinti nepasvertiems veiksmams ir elgsenai, valant savo telefonus ir kompiuterius. Neatsakingas valymas gali tapti prietaiso gedimo priežastimi“, – pastebi EPA projektų vadovė.

REKLAMA


L. Jurevičienė taip pat atkreipia dėmesį, kad karantino dienomis, kai tenka vengti kontaktų, turbūt niekas nenorėtų papildomų rūpesčių ieškant elektronikos meistro, ar neplanuotų išlaidų taisymui. Kita vertus, dar nemaloniau būtų tam tikrą laiką likti be prietaisų, kurie šiandien tapo ypač svarbia, mūsų socialinius ryšius palaikyti padedančia priemone.


Plastiko ir metalo paviršiams – ypatinga atida


Pasak EPA projektų vadovės, COVID-19 pandemijos metu svarbu valyti dažniausiai liečiamus paviršius, ir kaip tik tokie yra telefonų, kompiuterių, įskaitant ir planšetinius, ypač klaviatūrų paviršiai. Paviešintų mokslo tyrimų duomenimis, ant plastiko ir metalo paviršių koronavirusas gali išlikti gyvybingas iki 9 dienų, o juk yra suskaičiuota, kad minėtus prietaisus kasdien vidutiniškai paliečiame 2600–3000 kartų.

„Jeigu kiekvieną kartą prieš liesdami jutiklinį telefono ar kompiuterio ekraną bei klaviatūrą kruopščiai nusiplautume rankas, tai padėtų sumažinti įvairaus užkrato riziką, tačiau vargiai kas iš mūsų sutiktų taip elgtis. Kur kas patogiau sykį ar du per dieną dezinfekuoti savo prietaisų paviršius vieną ar du sykius per dieną antibakterine servetėle su 70 proc. izopropilo alkoholiu ar antiseptine servetėle. Tiks ir kitokios švelnios, tik neplaukuotos ar mikropluošto servetėlės, suvilgytos ne stipresniu nei 70 proc. izopropilo alkoholio tirpalu“, – aiškina L. Jurevičienė.

REKLAMA


Gali prireikti dezinfekuoti dažniau

Žmonėms, kurie yra priversi išeiti iš namų ar dirbti didesnės rizikos aplinkoje, jų naudojamus telefonus ar kitus dažnai liečiamus skaitmeninius prietaisus reikėtų dezinfekuoti kas kelias valandas.


Prieš dezinfekuojant telefoną reikėtų išimti telefoną iš dėklo, bet kurį valomą prietaisą išjungti, atjunkti nuo jo laidus ir kitus prietaisus. Kai kurie specialistai pataria dažniau keisti telefono ekrano apsauginę plėvelę, kuriai būdinga kaupti virusus ir bakterijas.


L. Jurevičienė įvardijo, kokia švaros palaikymo elgsena gali lemti nepageidautinus rezultatus ar net rimtą prietaiso gedimą.


Ko turėtume vengti, valydami telefoną ar kompiuterį


• Nedezinfekuokite telefono langų ir kitų namuose naudojamais buitinės chemijos valikliais, audinių balikliais, amoniako, vandenilio peroksido turinčiais produktais – priešingu atveju pažeisi prietaiso dangą, sugadinsi ekrano lietimo funkciją.


• Nenaudokite telefono valgydami – tai padės geriau išvengti užkrato.


• Valydami telefoną, nenaudokite šiurkščių šluosčių ir popierinio rankšluosčio. Pastarasis, pasak specialistų, yra per šiurkštus bei gali subraižyti jautrius paviršius, ypač – jutiklinį ekraną.


• Net ir tinkamos koncentracijos dezinfekcinis tirpalas gali pakenkti telefonui, kompiuteriui ir išmaniajai planšetei, jeigu ant jų paviršių šį skystį užpurkšime tiesiogiai.


„Elektronikos platintojų asociacijos vienas iš veiklos principų visada buvo skatinti atsakingą elektronikos prietaisų naudojimą, o karantino laikotarpiu matome, kad tai natūraliai tampa aktualu kiekvienam iš mūsų“, – pastebi L. Jurevičienė.


Partnerių informacija.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)