5 patarimai dviratininkams, norintiems važinėti saugiai

Ryčio Šeškaičio nuotr.


Bendrojo naudojimo keliuose kasmet daugėja ne tik eismo dalyvių, bet ir skirtingų transporto priemonių. Žinant, kad visi eismo dalyviai yra lygiaverčiai, būtina ne tik išmanyti, bet ir vadovautis kelių eismo taisyklėmis siekiant darniai judėti tais pačiais keliais. Didžiausios Lietuvoje ir Baltijos šalyse dviračių šventės „IKI Velomaratono“ organizatoriai dalijasi penkiais esminiais patarimais, kurie padės saugiau važinėti intensyviame eisme bei primins pagrindines kelių eismo taisykles.


1. Nepamirškite savo rolės

Turbūt esate matę dviratininkų, kurie juda su automobilių srautu gatve, o šiam sustojus ar sulėtėjus – staiga tampa „pėsčiuoju“ ir renkasi tęsti kelionę šaligatviu ar kerta gatvę per pėsčiųjų perėją nesustojus ir nenulipus nuo dviračio. Tokie rolių pasikeitimai neleidžia aplinkiniams iš anksto numatyti dviratininkų veiksmų, o nenuspėjamas manevras tarp automobilių ar pėsčiųjų kelia stresą visiems eismo dalyviams. Suprantama, jog norisi naudotis dviračio mobilumu, tačiau tokie staigūs manevrai gali sukelti rimtą avariją.

REKLAMA


2. Būti matomam = būti saugiam

Atėjus šaltajam metų laikui, tamsusis paros metas į mūsų gyvenimą atslenka anksčiau ir užsibūna ilgiau. Todėl būtina pasirūpinti savo matomumu. Pagal kelių eismo taisykles, sutemus dviratininkai privalo dėvėti šviesą atspindinčią liemenę, o dviračius aprūpinti šviesos elementais: raudonu žibintu gale, baltu žibinti priekyje ir šviesą atspindinčiais elementais abiejuose dviračių šonuose (ratų stipinuose).


3. Sulaukus 18 metų jūsų kūnas netampa geležiniu

Kelių eismo taisyklėse nurodyta, jog asmenys iki 18 metų privalo dėvėti šalmą. Tačiau negalvokite, jog sulaukus pilnametystės Jūsų kūnas tampa it geležinis – „IKI Velomaratono“ organizatoriai primygtinai rekomenduoja šalmą dėvėti esant bet kokio amžiaus. Būtent šalmas gali išgelbėti Jūsų gyvybę ar apsaugoti nuo sunkių traumų, galvos pažeidimų.


4. Pėsčiųjų perėjoje jūs tampate pėsčiuoju

Vienas dažniausių kelių eismo taisyklių pažeidimų – važiuojamosios dalies kirtimas neleistinose vietose arba važiuojamosios dalies kirtimas per pėsčiųjų perėją nenulipus nuo dviračio. Tai ypač aktualu nereguliuojamose pėsčiųjų perėjose, kuomet dviratininkai ypač staigiai išnyra prieš akis automobilių vairuotojams. Visada turėkite galvoje, kad jeigu jūs matote kitą eismo dalyvį, tai dar nereiškia, jog ir jis jus mato. Kaip ir pėstieji, į pėsčiųjų perėją galima išeiti tik apsidairius ir įsitikinus, jog kirsti gatvę yra saugu. Nenulipant nuo dviračio kirsti važiuojamąją dalį galima tik specialiose dviratininkams skirtose perėjose.


5. Prieš lenkiant – apsidairykite

Važiuojant dviračių taku, šaligatviu ar bendrojo naudojimo keliuose neretai eismo dalyviai gali sutikti kliūtį – kelio nelygumą, duobę, išbėgusį gyvūną ar vaiką bei kt. Tačiau, nepaisant to, kaip staigiai ir netikėtai kliūtis atsiranda jūsų kelyje, svarbu ne tik jos išvengti, bet ir tai padaryti saugiai. Prieš apvažiuojant kliūtį būtinai apsidarykite, kad patys netaptumėte kliūtimi kelyje.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>