5 dalykai, leisiantys džiaugti savo dviračiu

Ryčio Šeškaičio nuotr.


Tinkamai prižiūrint savo transporto, sporto ir laisvalaikio priemonę – dviratį – ne tik ilgai ja džiaugsitės, bet būsite saugūs kelyje. „IKI Velomaratonas“ siūlo atkreipti dėmesį į penkis esminius dalykus, kurie padės palaikyti dviračio „sveikatą“ bei prailginti gerų emocijų teikimo laiką.


Švara reikalinga visiems


Kasdien praustis ir palaikyti asmeninę higieną – normalu. Lygiai taip pat turi būti normalu palaikyti dviračio švarą. Kartas nuo karto išvalykite savo dviratį, nes dulkės ir purvas, patekę į dviračio komponentus, gali juos gadinti, braižyti, o nuolatinė drėgmė – sukelti koroziją. Nuvalyti dviratį – paprasta. Dulkes valykite drėgna šluoste, o jeigu purvo daugiau – naudokite vandens žarną. Svarbiausia, jog srovė nebūtų stipri, kad nepažeistumėte smulkių detalių. Po kiekvieno plovimo ar valymo, dviratį nusausinkite!


Stabdžiai – esminis saugumo elementas


Tikrinti stabdžius rekomenduojama prieš kiekvieną važiavimą. Užtruksite vos kelias minutes ir žinosite, ar tikrai galite išriedėti į kelius.

REKLAMA


Pirmiausia, spustelėkite stabdžių rankenėles. Jeigu jos laisvai prisispaudžia prie vairo, stabdžiai per laisvi ir juos reikia sureguliuoti. Kitas būdas – nuspausti stabdžius ir stumti dviratį. Jeigu ratai prasisuka, tikėtina, reikia keisti stabdžių troselį. Atkreipkite dėmesį ir į rankenėles – jos turi lengvai grįžti atgal. Jeigu taip nėra, tikėtina, jog surūdijo lynai. Pastebėjus gedimus, nedelsiant juos pašalinkite arba kreipkitės į dviračių servisą.


Grandinė – jautrus elementas


Ar žinojote, kad dviračio grandinė sudaryta iš daugiau detalių negu visas dviratis? Tai reiškia, jog jai reikia labai daug priežiūros. Atpažinti, kada grandinę reikia keisti, užteks į ją žvilgtelėti – jeigu matysite rūdžių, grandinė nėra tinkama naudoti. Taip pat atkreipkite dėmesį, ar grandinė lankstosi per visus narelius, nestringa, nėra laisva prie priekinės žvaigždutės. Pastebėjus bent vieną iš šių požymių, gali tekti keisti grandinę. Tiesa, nepamirškite prižiūrėti grandinės – reguliariai nuvalykite ją ir sutepkite specialiu tepalu.

REKLAMA


Padangos


Svarbiausia ir esminė taisyklė, norint, kad padangos tinkamai atliktų savo funkciją, yra tinkamas padangų slėgis. Dviračio valdymas kaip mat palengvės, sumažės padangų dilimas ir net kameros pradūrimo tikimybė, jeigu padangose bus tinkamas slėgis. Jeigu nežinote, koks slėgis turi būti padangose, žvilgtelėkite į pačią padangą. Ant jos pažymima universali slėgio rekomendacija. Visada prisiminkite, kad slėgis parenkamas pagal tai, kur važiuojate. Riedant kietesne kelio danga, siūloma padangas pripūsti stipriau, o minkštesne – mažiau.


Ratai ir vairas


Klibantis dviratis – grėsmė Jums! Jeigu dviratyje jaučiate laisvumą, kliba ratas, vairo kolonėlė ar ratas yra kreivas (geriausiai tai matyti jį sukant), kelionės pradėti nederėtų. Dažniausiai, pajutus laisvumą, tereikia priveržti atsilaisvinusias detales. Jeigu tai pastebėsite laiku, neprireiks rimtesnių remonto darbų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>