Ką daryti, kad turimas turtas nenuvertėtų?

Ką daryti, kad turimas turtas nenuvertėtų?


Lietuvių sukauptas grynasis finansinis turtas per penkerius metus padvigubėjo, tačiau tik nedidelė dalis gyventojų žino, kaip išsaugoti sukaupto turto vertę, kad galėtų juo džiaugtis patys senatvėje ar perduoti savo ateities kartoms.


Apie tai, į ką svarbu atsižvelgti siekiant išsaugoti uždirbto turto vertę, pasakoja Tadas Ratkevičius, „Luminor“ privačios bankininkystės vadovas.


Investavimas


Nors apie investavimą Lietuvoje kalbama daug, kol kas tik 3 iš 10 Lietuvos gyventojų renkasi savo santaupas investuoti. Dauguma sukauptas lėšas laiko atskirose sąskaitose. Tuo metu Skandinavijoje tendencija yra atvirkščia – vos ketvirtadalis laiko lėšas paprastose sąskaitose, o likusieji jas investuoja.


„Nors visos investicijos turi tam tikrą rizikos laipsnį, tinkamai parinkta ir reguliariai taikoma investavimo strategija gali padėti ne tik apsaugoti turto vertę nuo infliacijos lemiamo nuvertėjimo, bet ir įdarbinti pinigus, kad turimo turto vertė ilgainiui augtų“, – sako T. Ratkevičius.

REKLAMA


Investicijos gali būti įvairios – nuo nekilnojamojo turto (NT), akcijų, obligacijų iki fondų, meno, investavimo į sutelktinio finansavimo platformas, verslus ir t. t.


„Kiekviena turto klasė turi savo privalumų ir trūkumų, tad svarbu pasirinkti ją atsižvelgiant į savo situaciją, turimas žinias, galimą skirti laiką. Svarbiausia investuoti į tą sritį, kurią gerai išmanote arba pasitelkti ekspertų rekomendacijas. Taip lengviau išvengsite impulsyvių sprendimų dėl rinkos svyravimų, būsite tikresni dėl savo pasirinkimų bei turėsite galimybę prireikus adaptuoti investavimo strategiją“, – sako T. Ratkevičius.


Diversifikacija


Siekiant apsaugoti turto vertę yra itin svarbu jį paskirstyti po kelias investicijų rūšis. Kadangi įvairios investicijos skirtingai reaguoja į rinkos pokyčius, patartina užtikrinti, kad vienoms sritims kylant mažiau ar krentant, kitų augimas padėtų išlaikyti bendrą investicijų portfelio vertę.

REKLAMA


„Taip pat svarbu turėti ir skirtingų likvidumo lygių turto rūšių. Labiau likvidus turtas suteikia lankstumo planuojant finansus, tai yra, leidžia prisitaikyti prie kintančių aplinkybių. Tarkim, staiga pasikeitus jūsų pajamoms ar ištikus nelaimei, biržoje kotiruojamas akcijas galėsite lengvai ir greitai parduoti. Tuo metu mažiau likvidus turtas, pavyzdžiui NT, nors ir įprastai laikomas mažiau rizikingu, gali būti nepalankus prireikus staigiai „išsigryninti“ savo turtą“, – sako ekspertas.


Turto perdavimo suplanavimas

Jei esate sutaupę dideles sumas, turite savo verslą, nekilnojamojo turto, svarbu suplanuoti viso šio turto perdavimą po mirties. Taip užtikrinsite, kad turimas turtas bus išsaugotas ir perduotas pagal jūsų norus.


„Net patyrę verslininkai dažnai atidėlioja turto perdavimo klausimą, nes nėra tikri, nuo ko pradėti. Be to, neretas baiminasi artimųjų reakcijų ar net jų lūkesčių arba interesų. Vis dėlto svarbiausia, kad jūsų šeima suprastų paveldėjimo planą ir būtų informuota apie tai, kas vyks tuomet, kai jūsų jau nebus šalia. Tai padės išvengti nesusipratimų ir visi jausis finansiškai užtikrinčiau“, – sako ekspertas.


Pirmiausia sudarykite viso savo turto sąrašą, pataria specialistas. Nustatykite apytikslę turto vertę ir nuspręskite, kaip bei kam jį paskirstysite. Aptarkite tai su savo šeimos nariais, parenkite testamentą ir pasirinkite patikimą jo vykdytoją.



T. Ratkevičiaus teigimu, reikėtų atsižvelgti į tai, kad skirtingose šalyse galioja skirtingi paveldėjimo mokesčiai ir teisės aktai. Planuojant turto perdavimą būtina įvertinti, kaip šie veiksniai paveiks jūsų turtą.


„Be to, norėdami, kad jūsų vaikams perduotas turtas neštų kuo daugiau vertės, svarbu pasirūpinti vaikų finansiniu raštingumu. Turėdami reikiamų žinių vaikai su turtu elgsis apdairiau, galės toliau auginti jo vertę ir gauti iš jo kuo daugiau naudos“, – sako T. Ratkevičius.


Finansinio konsultanto pasitelkimas

Pačiam žmogui investuoti, pasirūpinti diversifikacija, mokesčių planavimu, turto perdavimu yra dažnai nelengva, nes visa tai reikalauja daug laiko ir specifinių žinių. Dėl to, pataria T. Ratkevičius, verta konsultuotis su atitinkamais ekspertais.


„Asmeninių finansų valdymo specialistai bei teisininkai visada pakonsultuos, atsižvelgdami į individualius jūsų tikslus ir poreikius. Taip pat, kurdami savo turto valdymo strategiją su ekspertu, jausitės ramesni, kadangi atsakomybe už savo finansinę ateitį dalinsitės su patikimu savo srities žinovu“, – sako T. Ratkevičius.


Ekspertas priduria, kad finansų specialistai įvertinę kliento žinias, patirtį ir investavimo tikslus gali ir patarti naudotis specializuotomis priemonėmis, ištekliais ir investavimo strategijomis, kurių naudos investuotojai nebuvo apsvarstę. Šios priemonės gali padėti optimizuoti turto paskirstymą, diversifikavimą ir portfelio sudarymą, kad būtų pasiekta optimali pagal riziką pakoreguota grąža.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)