Greiti patarimai iškart pagerisiantys jūsų finansinį raštingumą

Greiti patarimai iškart pagerisiantys jūsų finansinį raštingumą


Finansinis raštingumas yra išties ne toks jau lengvas mokslas, jeigu apie finansus norime žinoti absoliučiai viską. Tačiau finansinio raštingumo pagrindus galime įsisavinti gana greitai.


Tereikia gerai įsiklausyti į ekonomistų patarimus ir atsikratyti nuostatos, jog negalite pagerinti savo finansinės padėties net turėdami gana vidutines pajamas. Lietuvos banko inicijuota apklausa rodo, kad net 69 proc. respondentų vertina savo finansinio raštingumo lygį prastai. Specialistai iš dalies su tuo sutinka. Jie tik nepritaria nuomonei ir nusistatymui, jog finansinė padėtis visu šimtu procentų priklauso nuo mažo atlyginimo, kitų šeimos narių uždarbio ar šalies ekonominės padėties. Taigi, ką pataria profesionalai norint pagerinti finansinį raštingumą?


Planuokite savo šeimos biudžetą

Tikriausiai daugelis į šį patarimą mestels - ką planuoti, jeigu visą uždarbį praryja kasdieninės reikmės. Tuo tarpu, specialistai atsako, jog todėl ir dingsta visas mėnesio uždarbis, kad neplanuojame mėnesinių išlaidų. Paskirta suma maistui, mokesčiams ir atidėtas pinigų kiekis juodai dienai ar atostogoms, privers atidžiau rinktis maisto produktus, dažniau atkreipti dėmesį į taikomas nuolaidas bei akcijas. Jeigu paskirsite konkrečią sumą apmokėti už elektros energijos sąnaudas, po kurio laiko pajusite, jog patys to nejausdami taupote elektrą ir lempos jūsų namuose nešviečia, kai to visai nereikia. Atminkite, jog įpročių galia yra gana stipri. Ugdykite taupymo įpročius palaipsniui ir kantriai ir nė patys nepajusite, kaip jūsų sąskaitoje lieka vis daugiau atliekamų pinigų. Apie tai galite rasti begalę informacijos skolinimo ir investavimo platformų svetainėse.

REKLAMA


Atidarykite atskirą sąskaitą taupymui

Kai visi pinigai yra vienoje sąskaitoje, labai sunku kontroliuoti save ir neišleisti nereikalingoms prekėms. Nusistatykite sau finansinį tikslą. Sakykim, buto remontas, kelionės ar naujas automobilis. Nutarėte tam skirti 5-10 proc. savo uždarbio? Puiku. Vos tik gavote atlyginimą, tuoj pat tuos procentus perveskite į naujai atidarytą sąskaitą. Tai toks savotiškas psichologinis taupymo būdas. beje, gana efektyvus.


Įtraukite į finansinio raštingumo ugdymą visą šeimą

Kaip žinia, šeimoje daugiausia pinigų išleidžiama vaikams. Įtraukite juos į šeimos biudžeto planavimą. Pradėjusiam eiti į mokyklą vaikui jau galima atidaryti atskirą banko sąskaitą. Kartu su mažuoju šeimos nariu aptarkite taupymo svarbą ir nuspręskite, kokią sumą per mėnesį galima skirti jo kišenpinigiams. Žinoma, sunku iš pradžių bus visiems laikytis tos taisyklės, jog daugiau išleisti per mėnesį negalima. Vėlgi, viskas ateina su laiku. Vaikas žinos, jog šį mėnesį jo sąskaitoje yra tokia pinigų suma ir papildymas ateis tik kitą mėnesį. Taip mažylis išmoks planuoti ir taupyti.

REKLAMA


Papildomas uždarbis - šių dienų realija

Vietoj to, kad dejuojate, jog mažai uždirbate, geriau paieškokite papildomo uždarbio. Šiandien tą padaryti galima netgi nuvykus į mišką. Tai puikus būdas į tokią veiklą įtraukti ir vaikus. Uogų, grybų rinkimas, mašinos plovimas, skrajučių išnešiojimas į pašto dėžutes, patalpų valymas savaitgaliais - tai tik dalis papildomų darbų, kuriuos gali atlikti tiek vaikai, tiek suaugusieji. Visuomet tą galima daryti visai šeimai kartu. Puiki proga ir užsidirbti, ir užmegzti artimesnį ryšį su atžalomis. Juk tai daug naudingiau nei visą laisvalaikį praleisti su mobiliuoju telefonu rankose. Sutikite, ir suaugusieji dalį laisvalaikio praleidžia žaisdami kompiuterinius žaidimus. Tokia veikla tikrai nepakels finansinio raštingumo lygio.


Kuo mažiau įtampos ir streso

Galiausiai - viską darykite kantriai ir ramiai. Finansinio raštingumo ugdymas tikrai nėra tas darbas, kuris duoda teigiamų rezultatų jau po savaitės. Kad dauguma gyventojų mokytųsi bent finansinio raštingumo pagrindų, svarbu keisti nuostatą, kad finansai svarbu tik tiems, kas su jais susiduria savo versle ar profesinėje srityje. Finansinis raštingumas labai turi didelę reikšmę kiekvieno žmogaus kasdienybėje. Kai pajusite, kad galite efektyviai valdyti savo šeimyninius finansus, laisvės ir stabilumo jausmas suteiks tikrą džiaugsmą.


Partnerių turinys.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)