Ekspertai rekomenduoja neskubėti keisti žiemines padangas į vasarines

Ekspertai rekomenduoja neskubėti keisti žiemines padangas į vasarines


Kaip ir kasmet, artėjant balandžio mėnesiui, vairuotojai jau planuoja keisti žiemines padangas į vasarines. Visgi ekspertai pataria neskubėti ir žiūrėti ne į kalendorių, o į orų prognozes ir situaciją keliuose.


Besibaigiant kovo mėnesiui, vairuotojai jau ima rūpintis padangų keitimu. Lietuvoje, remiantis Susisiekimo ministerijos ir kelių eismo taisyklėmis nustatyta tvarka, dygliuotos padangos turi būti pakeistos iki balandžio 10 d. Žiemines padangas rekomenduojama keisti į vasarines nuo balandžio 1 d.


Vis dėlto, anot „Lietuvos draudimo“ Transporto žalų skyriaus vadovo Giedriaus Petriko, per anksti pasikeisti iš žieminių į vasarines padangas gali būti rizikinga, kadangi balandžio mėnesį, ypač pirmoje jo pusėje, naktį dar sulaukiame šalčių, ryte kelias būna pašalęs, taigi auga avarijų tikimybė.


„Keisti žiemines padangas vasarinėmis nuo balandžio 1 dar tikrai nėra būtina. (...) Visų pirma, kelių būklė šiuo metu išties sudėtinga ir tai matome iš nuostolių skaičių, kurie fiksuoti dėl duobių keliuose. Šiemet jau išmokėjome daugiau nei 240 tūkst. eurų nuostoliams dėl duobių keliuose padengti. Maksimali išmoka šiemet viršijo net 11 tūkst. eurų sumą“, – sako jis ir priduria, kad kol kas oro sąlygos taip pat neprognozuojamos, tad patartina stebėti oro temperatūrą, kai ryte ji pradės siekti 7 laipsnius šilumos.


„Orientuotis galime pagal kelių būklę ir oro temperatūrą – jei ši ankstų rytą jau siekia 7 laipsnius šilumos, vadinasi, tikrai galima keisti padangas. Pavasaris kelininkams būna laikotarpis, keliantis išties daug iššūkių. Todėl kai taip stipriai nebesvyruoja oro temperatūra – daugiau tikimybės, kad kelių būklė jau yra tvarkingesnė“, – teigia G. Petrikas.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)