Psichologas pataria, kaip išlikti laimingam technologijų pasaulyje

Psichologas pataria, kaip išlikti laimingam technologijų pasaulyje


Internetas ir socialiniai tinklai labai greitai tapo neatsiejama mūsų gyvenimo dalimi. Dabar ieškodami ramybės skubame slėpti mobiliuosius ir bėgti nuo socialinių tinklų, tačiau, psichologo teigimu, toks nusiteikimas tik apriboja mūsų laimę. Kaip išlikti laimingam nuolat besikeičiančiame interneto pasaulyje?


Internetas suteikia daug galimybių


Psichologas, „Jaunimo linijos“ Kauno padalinio vadovas, Mykolas Kriščiūnas aiškina, kad vienareikšmiškai teigti, jog socialinės medijos ir internetas būtinai daro tik neigiamą įtaką mūsų laimei, nevertėtų. Ekspertas pabrėžia, kad technologijos ir internetas suteikia daug galimybių.


„Technologijos išties suteikia daug pozityvo – galime atrasti informaciją, kurios anksčiau nebūtume atradę. Pavyzdžiui, apie tą pačią laimę yra labai daug informacijos – tereikia paieškoje įvesti raktažodžius „laimė“ arba „kaip būti laimingu?“. Technologijos mus sulygina ir suteikia panašų kiekį informacijos – tokiu būdu mes atrandame ir palaikome ryšius su kitais žmonėmis. Be to, kasdien galime bendrauti ir nuolat palaikyti ryšį su artimaisiais, kurie gyvena kitame pasaulio krašte – juk tai beveik nieko nekainuoja, o nuotolinis ryšys su žmonėmis yra daug geriau negu jokio kontakto“, – pavyzdžių pateikia psichologas.

REKLAMA


Interneto ir socialinių tinklų poveikis yra nevienareikšmis. Psichologas sako, kad pagrindinė problema internete ir socialiniuose tinkluose yra ta, kad esame linkę tapatintis su žmonėmis, kurie į mus panašiausi arba kurių gyvenimas mums atrodo kaip pavyzdinis. Kai lyginamės su kitais, ne visuomet jaučiamės laimingi, tačiau tokiais atvejais psichologas kviečia neskubėti atsiriboti nuo interneto.


„Dabar populiarėja vadinamoji technologinė detoksikacija. Tai reiškia, kad žmonės, pavyzdžiui, visiškai atitrūksta nuo technologijų. Tačiau tą padaryti dažniausiai sunku. Geriausia susiplanuoti laiką, kurį skiriame internetui, ir laiką poilsiui nuo jo. Patariu niekada kategoriškai neapriboti savęs, nes tai gali tik sukelti papildomą stresą. Reikėtų struktūruoti savo gyvenimą aplink technologijas, bet tuo pačiu neleisti joms visiškai užimti mūsų gyvenimo – reikia atrasti tinkamą balansą“, – paaiškina M. Kriščiūnas.

REKLAMA


Laimę internete surasti... galima


Psichologas teigia, kad internete galima atrasti daug tinklalaidžių (angl. „Podcast“) ir vertingų knygų, kuriose – daugybė naudingų patarimų apie psichologinę savijautą. Apie asmeninę laimę daug sužinoti galite iš mokslininkės Dr. Laurie Santos, kuri tinklalaidėje „The Happiness Lab with Dr. Laurie Santos“ kalba apie tai, kaip atrasti asmeninę laimę. Įvairesnių temų galite rasti tinklalaidėje „The Huberman Lab“ – joje pateikiama naudingos informacijos apie miego, fizinio aktyvumo įtaką psichologinei būsenai.


M. Kriščiūnas geresnei savijautai rekomenduoja išbandyti ir elektronines knygas. Ekspertas rekomenduoja paskaityti Oliverio Burkemano knygą „Four Thousand Weeks: Time Management for Mortals”, kurioje autorius kalba apie laimę ir jos atradimo prasmę ir Matthew Walker knygą „Why We Sleep“, kurioje kalbama apie miego įtaką laimei.


Išlikti laimingam nesunku


Psichologas teigia, kad laimingiausi žmonės yra tie, kurie nuolat stengiasi pažinti save. Eksperto teigimu, laimė yra labai plati ir kiekvienas žmogus ją supranta subjektyviai. Norint išlikti laimingam, svarbiausia nustatyti konkrečias savo gyvenimo kryptis ir kiekvienoje iš jų išlaikyti balansą. Tai reiškia, vertėtų susikurti stabilią rutiną, palaikyti socialinius santykius su kitais ir visuomet skirti pakankamai laiko fiziniam aktyvumui, poilsiui, pomėgiams.


„Labai svarbu neužmiršti kurių nors savo gyvenimo krypčių – laikas sau ir mėgstami užsiėmimai verčia mus jaustis pilnavertiškai. Be to, norėdami atrasti laimę, reikėtų mažiau klausyti aplinkinių ir netgi ekspertų – laimės receptą žinome tik mes patys“, – sako psichologas.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)