Ką reikėtų padaryti dabar, norint kitų metų pavasarį atgauti iki 300 eurų

Ką reikėtų padaryti dabar, norint kitų metų pavasarį atgauti iki 300 eurų


Artėjant metų pabaigai, verta suklusti kaupiantiems trečios pakopos pensijų fonduose. Į juos investuojantys gyventojai, dėl valstybės siūlomos gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvatos, kitų metų pavasarį galės susigrąžinti iki 300 eurų.


Kurie kaupiantys asmenys galės pasinaudoti šia lengvata ir kaip maksimaliai ją išnaudoti, pasakoja „Luminor investicijų valdymas“ vadovė Loreta Načajienė.


Valstybė, siekdama paskatinti kaupimą trečiosios pakopos pensijų fonduose, juose investuojantiems žmonėms suteikia galimybę pasinaudoti GPM lengvata.


Šia lengvata pasinaudoti gali visi į trečios pakopos pensijų fondus įmokas mokantys nuolatiniai Lietuvos gyventojai, kurių pajamos yra apmokestinamos 15, 20, 27 arba 32 proc. gyventojų pajamų mokesčiu, pasakoja L. Načajienė. Tai – pagal darbo sutartį ar individualią veiklą dirbantys žmonės, taip pat gyventojai, gaunantys kitas GPM apmokestintas pajamas.


Tokias pajamas gaunantis ir į trečios pakopos pensijų fondus investuojantis žmogus kasmet gali atgauti iki 20 proc. sumokėtų įmokų sumos. Maksimali suma, kurią galima susigrąžinti, siekia 300 eurų.

REKLAMA


„Pavyzdžiui, kas mėnesį į trečios pakopos pensijų fondą pervesdamas po 50 eurų, per metus asmuo būtų įmokėjęs 600 eurų, tad GPM suma, kurią jis galėtų susigrąžinti, būtų lygi 120 eurų. Jei žmogus kiekvieną mėnesį į fondą perveda po 125 eurus, metų gale bendra jo įmokų suma sieks 1 500 eurų. Tokiu atveju jis galėtų susigrąžinti maksimalią 300 eurų sumą“, – teigia ekspertė.


Anot L. Načajienės, kaupiantieji trečiosios pakopos pensijų fonduose iki šių metų pabaigos dar turi galimybę padidinti įmokas, kad kitais metais deklaravę pajamas galėtų susigrąžinti didžiausią galimą sumą.


„Visiškai suprantama, kad atėjus gruodžiui daugelis mūsų patiriame papildomų išlaidų, tad laisvų lėšų gali ir nebūti tiek daug, kiek norėtųsi. Vis dėlto, jeigu žmogus jau šiaip ar taip investuoja į trečios pakopos pensijų fondą ir kasmet naudojasi GPM lengvatos suteikiamas privalumais, iki metų pabaigos pervedęs papildomas įmokas į savo trečios pakopos pensijų fondą jis galės džiaugtis ne tik prisidėjęs prie savo gerovės senatvėje, bet ir didesne susigrąžinta suma kitais metais“, – komentuoja L. Načajienė.

REKLAMA


Lengvata gali pasinaudoti ir kaupiantys kitais būdais


Ekspertė pabrėžia, kad ši GPM lengvata yra taikoma ne tik visoms per metus atliktoms įmokoms į trečios pakopos pensijų fondus, bet ir kitais dviem atvejais.


Gyventojai atgauti lėšas galės ir už šiais metais atliktas įmokas į antros pakopos pensijų fondus, jeigu jos viršija 3 proc. asmens pajamų, nuo kurių yra skaičiuojamos valstybinio socialinio draudimo įmokos. Lengvata taip pat galima pasinaudoti ir mokant įmokas pagal investicinio gyvybės draudimo sutartis.


„Bendra gyvybės draudimo ir pensijų kaupimo įmokų suma, nuo kurios bus sugrąžinama dalis GPM, gali būti ne didesnė kaip 1 500 eurų, arba 25 proc. metinio bruto darbo užmokesčio. Norint susigrąžinti dalį per metus sumokėto pajamų mokesčio, kitų metų pavasarį Valstybinei mokesčių inspekcijai reikės laiku pateikti taisyklingai užpildytą pajamų deklaraciją – šiemet šis terminas buvo gegužės 2 diena. Viską atlikus teisingai, GPM dalis nuo visų išvardytų įmokų už šiuos metus bus pervesta į asmens nurodytą banko sąskaitą“, – pažymi L. Načajienė.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>