Taupūs pietūs iki 5 eurų: troškinta kiauliena su raugintais agurkais

Taupūs pietūs iki 5 eurų: troškinta kiauliena su raugintais agurkais


Kiauliena visada buvo mėgstamiausia lietuvių mėsa, kurios panaudojimo būdų įvairiose pasaulio virtuvėse rastume šimtus. Nors tradiciškai kiauliena laikoma gana kaloringa ir riebia mėsa, skirtingos dalys pasižymi skirtingu riebumu – liesiausia išpjova, kumpis ir nugarinė.


Dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad kiaulieną reikėtų skanauti ne daugiau 2–3 kartų per mėnesį ir ją ruošti be papildomų riebalų.


Geriau rinktis liesesnę mėsą


Kiaulienos mėsa populiari ne tik Lietuvoje: iš jos pagaminti patiekalai yra ir Pietryčių Azijos virtuvės pagrindas, ji mėgstama daugumoje pasaulio šalių. Taip yra dėl to, kad kiauliena – itin universali mėsos rūšis, tinkanti tiek kepsniams kepti grilyje vasarą, tiek gardžiuotis troškiniais, sriubomis ar maltos mėsos patiekalais žiemą. Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, sveikatai palankiausia yra virta, troškinta arba orkaitėje kepta mėsa.


„Kiauliena vertinga dėl baltymų, geležies, cinko, kalio, taip pat A, D bei B grupės vitaminų. Lyginant su jautiena ar aviena, ši mėsos rūšis turi daugiau tiamino (B1 vitaminas). Tačiau kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, kiauliena nereikėtų piktnaudžiauti – užtenka jos patiekalų suvalgyti iki trijų kartų per mėnesį.

REKLAMA


Kiauliena, lyginant su baltos mėsos rūšimis, turtingesnė sočiaisiais riebalais – tai maisto komponentas skatinantis širdies kraujagyslių ligų riziką. Mėsos gaminiuose iš kiaulienos (vyniotiniuose, rūkytoje, vytintoje mėsoje) yra nitratų, nemažai druskaos, todėl juos skanauti reikėtų dar rečiau“, – įspėja E. Gavelienė.


Kiaulienos troškinys su raugintais agurkais


Patiekalui (2 asmenims) reikės:


300 g kiaulienos – pjaustyta kiaulienos nugarinė be kaulo;
2 raugintų agurkų – rauginti agurkai;
4 šaukštų miltų;
1 svogūno;
1 šaukšto turimos pomidorų tyrės ar pastos;
1 šaukšto garstyčių;
Kelių lauro lapų, druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių.


Gaminimo eiga:


1. Kiaulieną supjaustykite kubeliais, užpilkite vandeniu, dėkite svogūną, pasūdykite ir virkite, kol suminkštės.
2. Sudėkite prieskonius, lauro lapus ir dar pavirkite keletą minučių.
3. Iš sultinio išimkite svogūną ir sultinį nukoškite. Į nukoštą sultinį pilkite sumaišytus su vandeniu miltus ir pavirkite keletą minučių ant vidutinės kaitros, kol skystis ims tirštėti.
4. Sudėkite kubeliais pjaustytus raugintus agurkus, virtą mėsą, pomidorų pastą ir garstyčias. Dar keletą minučių patroškinkite. Skanaus!








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 47 (2022)

    Savaitė - Nr.: 47 (2022)