Prisikaupė nenaudojamų programėlių? Ekspertas atskleidžia, kodėl verta jas kuo greičiau ištrinti

Prisikaupė nenaudojamų programėlių? Ekspertas atskleidžia, kodėl verta jas kuo greičiau ištrinti


Programėlių pasiūla itin didelė – aplikacijų kūrėjų „Buildfire“ duomenimis, „Google Play“ parduotuvėje galima rasti beveik 3 mln., o „App Store“ apie 2 mln. programėlių. Nors telefone dažniausiai turime net kelias aplikacijas įvairiausioms užduotims, ekspertas aiškina, kodėl svarbu ištrinti nenaudojamas aplikacijas ir kaip reikėtų lengvai tai atlikti.


„Jei pastebėjote, kad telefone susikaupė daug programėlių, kurių nenaudojate, vertėtų pasirūpinti įrenginio higiena. Peržiūrėti įdiegtų programėlių sąrašą rekomenduojama bent kartą per kelis mėnesius – tokio dažnumo užtenka, nes paprastai per tiek laiko jau suprantame, kiek įdiegta programėlė yra naudinga ir kaip dažnai ji yra naudojama“, – sako A. Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas.


Vienas veiksmas – kelios naudos

Daugiau vietos saugykloje. Kiekviena telefone įdiegta programėlė užima tam tikrą vietą saugykloje. Kartais tos vietos pritrūksta, pavyzdžiui, jei turite itin daug programėlių, žaidimų ar dažnai fotografuojate. Įdiegtų programėlių peržiūrėjimas ir nereikalingų ištrynimas gali pagreitinti telefono veikimą ir atlaisvinti vietą saugykloje daug naudingesnėms programėlėms ar failams.

REKLAMA


Sklandesnė naudojimosi telefonu patirtis. Reguliariai pašalinant nenaudojamas programėles iš mobilaus įrenginio, juo naudotis bus daug maloniau. Programėlės dažnai siunčia įvairius pranešimus ar priminimus, tad pasilikus tik reikalingas programėles, jus rečiau blaškys iššokantys langai.


Saugesnis įrenginys. Įdiegiamoms programėlėms dažnai reikia suteikti įvairius leidimus, pavyzdžiui, pasiekti jūsų kontaktų sąrašą, susirašinėjimus ar matyti jūsų buvimo vietą. Ištrindami nenaudojamas programėles būsite užtikrinti, kad jos nebeturės prieigos prie jūsų duomenų.


Kaip atsirinkti, kurias programėles palikti?

Praleidžiamo laiko kiekis. Tam, kad nenaudojamų programėlių atranka būtų lengva ir efektyvi, A. Lukošius pataria atkreipti dėmesį į kelis esminius momentus, kaip tai, kiek laiko praleidžiate šiose aplikacijose. Telefono nustatymuose galite matyti ekrano veikimo laiką kiekvienoje programėlėje – ši informacija padės atrinkti, kurias iš jų naudojate dažniausiai, o kurios yra nenaudingos ir veltui užima vietą saugykloje.

REKLAMA


Užimamos vietos saugykloje dydis. Išsiaiškinus, kurios įdiegtos programėlės telefono saugykloje užima daugiausiai vietos, galima nemaloniai nustebti. Jeigu turite kelias programėles tai pačiai užduočiai, pavyzdžiui nuotraukų redagavimo programėlės, pasirinkite tą, kurią naudojate dažniausiai. Įvairūs žaidimai užima itin daug vietos, tad jeigu nustojote žaisti, ištrinkite juos.


Telefono programėlių parinkimas pagal savo poreikius. Kiekvieno mobiliojo įrenginio pagrindinė paskirtis – tapti kasdienybėje padedančiu įrankiu. Atlikti telefono personalizaciją gali padėti ir reikalingiausių programėlių atranka – taip ne tik darbas telefone bus efektyvesnis, bet ir mobiliojo įrenginio panaudojimo galimybės atlieps svarbiausius jūsų poreikius.


Nenaudojamų programėlių ištrynimas

Norėdami pašalinti nenaudojamą programėlę mobiliajame įrenginyje, kuriame yra įdiegta „iOS“ operacinė sistema, ilgai spauskite pasirinktos aplikacijos piktogramą ir iššokusiame langelyje pasirinkite „Remove App“ (liet. „Ištrinti programėlę“).


„Android“ telefonuose programėlę galite pašalinti ilgai palaikę aplikacijos piktogramą ir iššokusiame langelyje bakstelėję „Uninstall“ (liet. „Pašalinti“).







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)