Paskutinės minutės kelionės: neapsigaukite mažomis ekonominės klasės viešbučių kainomis

Paskutinės minutės kelionės: neapsigaukite mažomis ekonominės klasės viešbučių kainomis


Pasaulinėms keliavimo apimtims sugrįžus į ikipandeminį lygį, turizmo sektorius susiduria ne tik su skrydžių organizavimo iššūkiais. Sparčiai išaugus keliautojų srautams, trūksta vietų labiausiai keliautojų pamėgtuose, aukštos klasės viešbučiuose.


Planuojate atostogas paskutinę minutę? Turizmo ekspertai atskleidžia, ko tokiu atveju galima tikėtis, o kokius lūkesčius geriau pamiršti.


Turizmo rinkos atsigavimas diktuoja naujus iššūkius


Turizmo sektoriaus įmonės džiaugiasi į priešpandeminius laikus sugrįžusiomis apimtimis. Vis tik toks atsigavimas su savimi atsineša ir nemažai iššūkių.


„Išaugusių keliautojų srautų nespėja sklandžiai aptarnauti skrydžių bendrovės – kai kuriuose Europos ir pasaulio oro uostuose masiškai trūksta aptarnaujančio personalo, vėluoja ar netgi atšaukiama dalis skrydžių. Taip išaugus paklausai, ir viešbučiuose jau pradeda trūkti vietų“, – situaciją apžvelgia Milda Plepytė-Rainienė, Lietuvos turizmo asociacijos vykdomoji direktorė.


Pasak jos, visų pirma užsipildo keliautojų labiausiai pamėgti viešbučiai, o planuojantiems keliones ne iš anksto, reikia rinktis iš likusių variantų. Tokia tendencija itin pastebima Turkijos, Graikijos, Bulgarijos kurortuose.

REKLAMA


Ko tikėtis iš ekonominės klasės viešbučio?


Tai, kad poilsiautojai vis dažniau renkasi ekonominės klasės viešbučius, patvirtina ir kelionių organizatoriai.


„Pastebime, kad išaugusią šios klasės viešbučių paklausą lemia kelios priežastys. Visų pirma juos renkasi tie keliautojai, kuriems neužteko vietų norimoje apgyvendinimo įstaigoje. Antra – šį sezoną ūgtelėjus apgyvendinimo kainoms, didėja keliautojų, kurie viešbutį renkasi pagal turimą biudžetą, skaičius. Tokiu atveju pagrindiniu kriterijumi tampa patraukli kaina“, – kalba Sigita Vaitelė, kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ produkto vadovė.


Stebėdama išaugusius lietuvių lūkesčius apgyvendinimo kokybei, ji pabrėžia, kad viešbučių vertinimas žvaigždutėmis nenurodo visuotinio standarto. Tiek pat žvaigždučių turinčių viešbučių aptarnavimo lygis gali skirtis.


„Viešbučiams žvaigždutės suteikiamos ne pagal kokybės rodiklius, o pagal tai, kokius pageidaujamai gauti klasei nustatytus privalomus reikalavimus jie atitinka. Taip pat reikia gauti vertinimo balų už įvairias papildomas paslaugas, kad būtų surinkta reikalingų balų suma. Todėl ne visi viešbučiai, gavę tokį patį žvaigždučių skaičių, teiks tas pačias paslaugas ar turės tokius pačius patogumus“, – vertinimo niuansus pristato pašnekovė.

REKLAMA


Todėl ji siūlo pasidomėti, kokiai kategorijai viešbutį priskiria kelionių organizatorius. Pavyzdžiui, į ekonominės klasės viešbučių grupę gali patekti ir maksimalų žvaigždučių skaičių turintys viešbučiai, jeigu jie nepateisina aukštų keliautojų lūkesčių.


„Ekonominės klasės viešbučiuose galimas kambarių, kitų patalpų, baldų ar inventoriaus nusidėvėjimas, žemesnis teikiamų paslaugų lygis, mažesnis jų kiekis. Taip pat dažnai siūlomas kuklesnis maisto pasirinkimas, galima susidurti su vangesniu darbuotojų aptarnavimu nei įprastai atitinkamą kategoriją turinčiuose viešbučiuose“, – vardija kelionių organizatoriaus atstovė.


Atlikite namų darbus


Tam, kad kelionė pateisintų keliamus lūkesčius, svarbu atlikti namų darbus. Kelionių ekspertė pataria ne tik pasikonsultuoti su kelionių agentais, tačiau ir patiems turistams atidžiai perskaityti visą informaciją apie viešbutį.


„Susikurti realų įspūdį padės viešbučio nuotraukų peržiūra, kitų keliautojų atsiliepimai, taip pat svarbu atkreipti dėmesį į viešbučio teikiamas paslaugas, maitinimo tipą. Nesmagu, kai gaunama kokybė neatitinka poreikių, todėl visuomet geriau susikurti tikrą viešbučio vaizdą, nei remtis nepagrįstais lūkesčiais“, – sako S. Vaitelė.


Jos teigimu, poilsio kainų įvairovė yra itin plati – savaitės trukmės kelionę asmeniui 5* viešbutyje galima rasti tiek už 500 eur, tiek už 15 tūkst. eur. Vis tik „Tez Tour“ atstovė įsitikinusi, kad atostogų kokybė dažniausiai priklauso ne nuo kainos, o nuo nusiteikimo.



Ragina atostogas planuoti iš anksto


Atsižvelgusios į nemažėjančią kelionių paklausą ir sparčiai besipildančias vietas tiek lėktuvuose, tiek populiariausiuose kurortuose bei viešbučiuose, turizmo atstovės turi vieną patarimą.


„Perkantys keliones iš anksto visuomet laimi – jie ne tik užsitikrina poilsį jų poreikius atitinkančiame viešbutyje, tačiau ir gauna geresnę kainą nei tame pačiame viešbutyje atostogas planuojantys paskutinę minutę“, – apibendrina S. Vaitelė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)