Naminiai ledai vos iš kelių ingredientų

Naminiai ledai vos iš kelių ingredientų


Ledai yra vasaros sinonimas, nes temperatūrai kylant aukštyn nereikia jokios kitos progos, kai norisi jų paskanauti. Manoma, kad prieš kelis tūkstančius metų ledais mėgavosi jau Persijos imperijos gyventojai – koncentruotas vynuogių sultis užpildavo ant sniego. Tiesa, karališkajai šeimai gaminami ledai buvo gerokai prabangesni: iš rožių vandens, šafrano, įvairių egzotinių vaisių.


Modernių ledų tėčiu vadinamas XIX a. JAV gyvenęs Augustas Džeksonas – Baltųjų rūmų virtuvės šefas. Jis pagamino pirmuosius ledus be tuo metu jiems įprasto ingrediento – kiaušinių bei pagardino juos druska. Iš dabartinės perspektyvos stebint ledų istoriją, akivaizdu, kokį ilgą kelią jų receptas ir technologija turėjo nukeliauti, kad mes galėtume bet kada jų įsigyti nuėję į parduotuvę. Dar daugiau – turėdami šaldytuvus jų galime ir patys pasigaminti namuose.


Tobula naminių ledų konsistencija


Pasak Maisto gamybos ekspertės Brigitos Baratinskaitės, ledus kiekvienas gali pasigaminti namuose – tam nereikia specialaus aparato. Gerai atrinkti produktai ir keli gamybos triukai leis mėgautis geru skoniu ir tobula ledų konsistencija.

REKLAMA


„Klasikiniuose ledų receptuose dažniausiai naudojama grietinėlė, grietinė ir kiti pieno produktai, kurie suteikia kreminę konsistenciją. Trinti šaldyti bananai – puiki alternatyva gaminant veganiškus ledus. Nors dauguma šaldytų vaisių trintuvėje tampa skysta mase, bananai yra išimtis. Juose gausu cukraus, tad suplakus jie virsta „riebia“ mase, kuri itin primena pieniškus ledus.


Norint išgauti tinkamą konsistenciją, svarbus ne tik produktų pasirinkimas, bet ir gamyba. Ledams naudojamus produktus reikia kruopščiai sutrinti iki vientisos masės, prieš dedant į šaldiklį, uždengti plastikine plėvele, kad nesusidarytų nepageidaujami ledo kristalai,” – sako B. Baratinskaitė.


Maisto ekspertė pataria ledus gardinti mėgstamais vaisiais bei uogomis, kurių šiuo metu gausu parduotuvėse – būtent jie ledams suteiks ypatingo gaivumo.


„Į jau pagamintą ledų masę galima įmaišyti braškių, sunokusio banano gabalėlių ar kubeliais pjaustyto mango. Naminius ledus puikiai pagardins ir šokolado gabalėliai, sausainiai, mėtų lapeliai ar riešutai. Pasirinkus mėgstamus ingredientus, ledai gausis tokie skanūs, kad ilgai neužsilaikys šaldiklyje”, – teigia maisto ekspertė ir kviečia šią vasarą išbandyti tris naminių ledų receptus.

REKLAMA


Avokado ir bananų ledai


Reikės: keturių gerai prinokusių bananų, dviejų gerai prinokusių avokadų ir dviejų šaukštų citrinos sulčių.


Gaminame: bananus supjaustykite griežinėliais ir paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos lėkštės arba skardos. Užšaldykite kameroje, geriausia per naktį, kad bananai taptų tvirti. Elektriniu trintuvu arba šakute sutrinkite avokadus kartu su citrinų sultimis iki vientisos masės. Vėliau į dubenį su avokadų mase sudėkite šaldytus bananus ir trinkite, kol ledai taps kreminės tekstūros.


Ledus gardinkite mėgstamais priedais – šokolado gabaliukais, pistacijomis ar vaisiais.


Kai norisi įdomiau – saldžių bulvių ledai


Reikės: vienos didelės saldžios bulvės, pusės puodelio klevų sirupo, dviejų puodelių nesaldinto avižų pieno, vieno šaukštelio vanilės ekstrakto ir vieno šaukštelio moliūgų pyrago prieskonių. Šį prieskonių mišinį galite pasigaminti patys: sumaišykite po du šaukštelius malto cinamono bei muskato ir po vieną šaukštelį imbiero miltelių bei maltų gvazdikėlių.


Gaminame: saldžią bulvę švariai nuplaukite, subadykite šakute, užpilkite klevų sirupą ir susukite į foliją. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį, kol bulvė suminkštės.


Į elektrinį plaktuvą dėkite atvėsintą ir susmulkintą saldžiąją bulvę, supilkite avižų pieną, vanilės ekstraktą ir suberkite moliūgų pyrago prieskonius. Ingredientus išmaišykite iki vientisos tirštos masės, perdėkite į indą ir palikite šaldytuve bent 6 valandoms. Prieš ragaujant, ant ledų galite užpilti klevų sirupo.



Kavos ledai su šokolado gabaliukais


Reikės: 300 ml riebios grietinėlės, vieno indelio saldaus sutirštinto pieno, dviejų arbatinių šaukštelių tirpios kavos miltelių, 50 g. pieniško šokolado ir pusės puodelio kapotų, kepintų lazdyno riešutų.


Gaminame: į didelį dubenį sudėkite visus produktus, išskyrus šokoladą ir lazdyno riešutus, viską išplakite iki vientisos, standžios masės. Šokoladą susmulkinkite mažais gabalėliais ir įmaišykite į ledų masę. Supilkite paruoštą masę į sandarų indą. Paviršių apibarstykite kepintais kapotais lazdyno riešutais ir uždengtą indą dėkite į šaldiklį. Po 6 valandų galite ragauti.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>