Sparčiai augantis susidomėjimas refinansavimu: kada ši paslauga naudinga?

Sparčiai augantis susidomėjimas refinansavimu: kada ši paslauga naudinga?


„Per pastaruosius metus pastebėjome tris kartus išaugusį užklausų apie refinansavimą skaičių. Tai reiškia, kad didėja žmonių finansinis sąmoningumas – susidūrę su sunkumais jie nesėdi vietoje ir ieško sprendimo būdų“, – sako skolinimosi platformos „Vivus Finance“ vadovė Giedrė Štuopė. Anot jos, dabar vis daugiau gyventojų supranta, kad skolinimasis – dviejų šalių įsipareigojimas, kurį galima pirkti, parduoti ir keisti.


Dažniausiai pasitaiko trys tipinės situacijos, kuomet žengti šį žingsnį yra naudinga.


1. Turima paskola – prastomis sąlygomis


„Gyvenime nutinka visko – galbūt susidūrėte su finansiniais sunkumais, kuomet jums greitai reikėjo papildomo finansavimo. O galbūt atidžiai neįsigilinote į tuometinę ekonominę situaciją ir kaip ji veikia asmeninius finansus, todėl pasiskolinote prastomis sąlygomis. Tačiau, jei anksčiau gavote minimalų atlygį, o dabar vidutinį darbo užmokestį, tikėtina, kad dabar paskolą refinansuosite palankesnėmis sąlygomis“, – sako G. Štuopė.


Bendrovės vadovės teigimu, refinansavimo sąlygos derinamos atsižvelgiant į individualią kliento situaciją: „Neretai paskolą perkėlus kitam kreditoriui žmogus gali gauti patogesnį mokėjimų grafiką, tokį, kuris atitiktų jo finansinę situaciją. Pavyzdžiui, išsamiai išnagrinėjus turimo finansinio įsipareigojimo sąlygas ir atitinkamai sumažinus įmokas gali būti prailginamas jo grąžinimo terminas. Tiesa, skirtingos bendrovės taip pat siūlo ir kitas paslaugas, tokias kaip galimybę atidėti įmoką, ją apdrausti ir panašiai.“

REKLAMA


2. Reikšmingai pasikeitusi finansinė padėtis


Anot G. Štuopės, kita situacija – ženkliai pasikeitusi finansinė padėtis: „Reikšmingai padidėjus pajamoms, pavyzdžiui, atlyginimui išaugus nuo minimalaus iki vidutinio, arba grąžinus ankstesnę paskolą ir atsiradus galimybei gauti mažesnes palūkanas, gyventojams taip pat vertėtų apsvarstyti turimų įsipareigojimų refinansavimą. Užklupus finansiniams sunkumams bendrovės prisitaiko siūlydamos paskolos grąžinimo termino pratęsimą. Tas pats principas galioja ir kai žmogaus finansinė padėtis pasikeičia į teigiamą pusę – tuomet refinansuojant turimas paslaugas gyventojas gali kreditoriaus paprašyti paspartinti procesą ir taip paskolą grąžinti greičiau.“


Ekspertė prideda, jog pastaruoju metu maždaug kas trečias naujai paskolai pasiryžęs žmogus kur kas daugiau dėmesio skiria edukacijai, stebi turimus įsipareigojimus, skolinasi atsakingiau, o padidėjus pajamoms ir atsiradus galimybei pagerinti finansinę situaciją – tuo pasinaudoja.

REKLAMA


3. Patogesnis įsipareigojimų valdymas


Kai žmogus turi daug finansinių įsipareigojimų ir negali jų visų įvykdyti laiku, pradeda kauptis skolos, prastėja kredito reitingas ir užsisukama į užburtą ratą, sako G. Štuopė. Tokiu atveju reikalingas procesų optimizavimas.


„Finansų valdymas nėra pati lengviausia užduotis, ypač, jei žmogus turi keletą įsipareigojimų skirtingiems kreditoriams, kurie yra mokami skirtingu metu ir kitokiomis sąlygomis. Tuomet juos visus nuosekliai sekti tampa sudėtinga, todėl gali nukentėti ne tik piniginė, bet ir asmeninė kredito istorija. Refinansuojant paskolas, turimus finansinius įsipareigojimus valdyti yra lengviau – sudaromas vienas mokėjimo dalimis planas, kurio laikantis, po truputį padengiamos visos turimos paskolos. Žmogui nebereikia jaudintis dėl praleistos įmokos ar pablogėjusio kredito reitingo“, – sako G. Štuopė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)