Kaip paruošti minkštą ir sultingą šašlykų mėsą?

Kaip paruošti minkštą ir sultingą šašlykų mėsą?


Pasiilgę šilumos, bičiulių kompanijos gamtoje ir čirškinamos mėsos kvapo jau planuojame smagias savaitgalio išvykas. Tiesa, prieš jas svarbu išsirinkti visiems tinkantį mėsos marinatą, kuris kepsnius ne tik suminkštintų, bet ir prisotintų netikėtų skonių. O štai dėl jų gali susiginčyti net geriausi draugai – kiekvienam savas mėsos paruošimo būdas atrodo geriausias.


Mėsos technologas Vidas Nadzeika sako, kad pats neturi mėgstamiausio marinato recepto, mat jam patinka ieškoti vis naujų derinių: „Rekomenduočiau mėsą marinuoti kuo paprasčiau. Tai galėtų būti grūstų pipirų mišinys, druska, lauro lapai, aliejus, išspaustos citrinos sultys, tarkuoti svogūnai ir šiek tiek žolelių, pavyzdžiui, čiobrelis.“


Kaip iškepti mėsą, kad ji nebūtų sausa


Nors šašlykams daugelis ieško kiaulienos sprandinės, jiems taip pat puikiai tiks ir kiaulienos kumpis, mentė ar šoninė, o kepimui ant iešmo galima ruošti jautieną ar paukštieną. Tiesa, mėsos technologas pataria geriau ieškoti vištienos ar kalakutienos šlaunelių, o ne krūtinėlės mėsos, mat ji riebesnė ir iškepusi nebus sausa.

REKLAMA


Pasak V. Nadzeikos, mėsos sausumas priklauso nuo pasirinktos mėsos dalies ir kepimo laiko – svarbu jos neperkepti.


„Pirmiausia reikėtų apsispręsti dėl marinato pagrindo. Juo gali būti aliejus, majonezas, garstyčios, sultys, alus, vynas ar įvairūs gazuoti gėrimai. Taip pat reikės įtrinti mėsą druska, pipirais, norimomis žolelėmis, česnakais bei svogūnais. Mėsą suminkština rūgštis, bet patarčiau naudoti citrinos sultis, o ne actą. Paminkštinti mėsą gali ir gazuoti gėrimai.


Daug kam bus netikėta, bet ją taip pat labai minkština kiviai – tereikia vos vieno kivio vienam kilogramui mėsos. Tik įsidėmėkite, kad naudojant kivius mėsos negalima marinate laikyti ilgai, nes tuomet mėsos struktūra bus per minkšta“, – įspėja mėsos ekspertas.


Nereikėtų mėsos skonio užgožti ir padažais, o vietoje jų V. Nadzeika siūlo rinktis patinkančias daržoves ar šviežias salotas, taip pat plikytus svogūnus: „Kuo sausesnė mėsa, tuo daugiau padažo ant jos norime užsidėti. Todėl svarbu mėsos marinavimui skirti didesnį dėmesį, kad galutinis rezultatas būtų ne tik gardesnis, bet ir sveikatai palankesnis – su daugiau šviežių daržovių lėkštėje.“







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)