Tobuli ne tik pusryčiams: 3 pavasariškos sumuštinių idėjos

Tobuli ne tik pusryčiams: 3 pavasariškos sumuštinių idėjos


Lengvai ir greitai paruošiamas užkandis, kuriam užtenka riekelės duonos, gabalėlio sviesto, griežinėlio dešros ar sūrio bei mėgstamų žalumynų. Taip būtų galima įprastai apibūdinti sumuštinį, daugelio vertinamą kaip tobulą patiekalą pusryčiams, pamėgtą dėl galimybės paprastai, sočiai ir skaniai pradėti dieną. Visgi kulinarijos ekspertai pažymi: šis užkandis šiandien yra daugiau nei greitasis maistas, valgomas ryte. Kaip sumuštiniai gali išlaisvinti gastronominę vaizduotę, kokie skirtingi ingredientai gali būti naudojami jų gamyboje ir kodėl toks patiekalas nebėra tik pusryčių palydovas?


Receptas pakito neatpažįstamai


Maisto ekspertė Brigita Baratinskaitė sako – paties pagrindinio sumuštinių ingrediento įvairovė šiais užkandžiais šiandien leidžia mėgautis itin gardžiai ir sveikai. To pasiekti, pataria kulinarijos ekspertė, galima atidžiai perskaitant duonos sudėtį bei renkantis produktus, turinčius daugiau maistingų medžiagų ir mažiau E raide pažymėtų maisto priedų, riebalų, druskos, cukraus.

REKLAMA


„Modernaus sumuštinio išradimas fiksuojamas 1762-aisiais, kai Džonas Montagu, 4-asis Earlas iš Sandvičo (angl. IV Earl of Sandwich – kilmingojo titulas Anglijoje), būdamas azartiškas lošėjas, taip įsitraukė į 24 valandas trukusį žaidimą, kad nebeturėjo laiko pavalgyti. Todėl paprašė įdėti mėsos gabaliuką tarp kelių duonos riekelių. Tai pamatę kiti žaidėjai paprašė to paties, kas buvo pateikta Sandvičui. Vėliau istoriją išpopuliarino tuometinė spauda, sumuštinį pavadinusį jo užsakovo vardu“, – pasakoja B. Baratinskaitė.


Visgi, tikina ji, šis užkandis nuo savo atsiradimo stebėtinai evoliucionavo ir šiandien jau gerokai pranoksta pirmtaką. Mat, pastebi B. Baratinskaitė, dabar sumuštiniai gaminami su skirtinga duona, bandelėmis, įvairios rūšies mėsa, žuvimi, sūriu, daržovėmis, žalumynais. Todėl, kviesdama tuo įsitikinti, kulinarijos ekspertė dalinasi originaliomis jų paruošimo idėjomis.


Patiks vegetarams: žalias ir įkvėptas pavasario


Reikės: 25 g žalių lapinių kopūstų, pusės valgomojo šaukšto sezamų aliejaus, tiek pat sojų padažo, 1 nedidelio avokado, 1 nedidelės žaliosios citrinos sulčių, 40 g avinžirnių, 2 riekelių ruginės duonos, pusės arbatinio šaukštelio paprikos, žiupsnelio druskos bei pipirų.

REKLAMA


Pirmiausia, porą minučių pamirkykite kopūstus sezamų aliejuje ir sojų padaže, kol suminkštės. Tada viską atidėkite į šalį. Tuomet šakute sutrinkite avokadą dubenyje, sumaišykite su žaliųjų citrinų sultimis, avinžirniais, druska ir pipirais. Mišiniu ištepkite 1 duonos riekelę, ant jos išdėliokite kopūstus ir pabarstykite paprikomis. Ant viršaus uždėkite kitą riekelę, perpjaukite per pusę. Skanaus!


Žuvies mėgėjams: su lašiša ir smidrais


Reikės: 200 g pjaustytų smidrų, 1 arbatinio šaukštelio sezamų aliejaus, 170 g sūdytos lašišų filė, 2 valgomųjų šaukštų graikiško jogurto, 2 riekelių ruginės duonos, 1 valgomojo šaukšto skrudintų sezamo sėklų.


Pirmiausia, įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Smidrų gabalėlius sudėkite ant kepimo skardos, apšlakstykite sezamų aliejumi ir kepkite 5 minutes, kol suminkštės. Tada dubenėlyje sumaišykite lašišą su jogurtu, paskrudinkite ruginę duoną. Sudėkite lašišos mišinį ant skrebučių, ant viršaus uždėkite keptus šparagus ir pabarstykite sezamo sėklomis. Mėgaukitės!


Gurmanams: su kumpiu, kamambero sūriu ir figų džemu


Reikės: šiek tiek sviesto, 2 riekių sumuštinių duonos, 1 valgomojo šaukšto figų džemo, 2 arbatinių šaukštelių mėgstamų garstyčių, 100 g kamambero sūrio, keleto riekelių kokybiško kumpio.


Pirmiausia, įkaitinkite skrudintuvą. Tada vieną duonos riekelę patepkite sviestu ir figų džemu, o kitą – garstyčiomis. Ant figų uogienės uždėkite sūrį ir kumpį, dėkite ant šios riekelės tą, kuri aptepta garstyčiomis, suspauskite, sumuštinį įdėkite į skrudintuvą. Galite patiekti pagardintą salotų lapais. Ragaukite!


„Šie receptai tik įrodo, kaip skaniai bei originaliai galima pasigaminti sumuštinius. Toks maistas tinka ne tik pusryčiams, bet ir tobulai pasotina bet kada išalkus. Todėl siūlyčiau drąsiai eksperimentuoti, atrasti naujų idėjų bei keisti tradicinį požiūrį į sumuštinius“, – pataria kulinarijos ekspertė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)