Vitaminus išsaugojęs šaltis: kodėl šaldyti vaisiai, uogos ir daržovės ne ką prastesni už šviežius?

Vitaminus išsaugojęs šaltis: kodėl šaldyti vaisiai, uogos ir daržovės ne ką prastesni už šviežius?


Daržovės, vaisiai, uogos ir kitos natūralios dovanos iš gamtos turi sudaryti didžiąją mūsų mitybos dalį. Pavyzdžiui, per parą patariama suvalgyti ne mažiau nei penkias vaisių ar daržovių porcijas. Nors vasarą, kai aplink sirpsta itin daug uogų, o sodai yra pilni vaisių, tai padaryti gana lengva, tačiau žiemą mus neretai gelbsti šaldyta produkcija. Kuo ji pasižymi ir kodėl reikėtų neabejotinai įtraukti šaldytus vaisius, daržoves bei uogas į kasdienį racioną?


Nepamainomas vitaminų šaltinis


Vaisiai, uogos ir daržovės yra viena dosniausių žmonėms maisto grupių, kadangi šios grupės produktuose gausu reikiamų vitaminų ir maisto medžiagų. Svarbu ir tai, kad skirtingi produktai pirmauja pagal tam tikrų medžiagų skaičių: valgant citrusinius vaisius stiprinate organizmą ir apsaugote savo imunitetą, o reguliariai suvalgoma sauja mėlynių uogų ar kelios morkos gali padėti išsaugoti gerą regėjimą. Net vaistinėse parduodami maisto papildai ir vitaminai būna pagaminti naudojant natūralius vaisius ar daržoves, tik ten veikliųjų medžiagų kiekis paprastai būna didesnis.

REKLAMA


Šaldyta produkcija pranašesnė


Neretai girdime, jog organizmui reikiamą vitaminų ir maisto medžiagų normą galima gauti valgant tik šviežius vaisius, daržoves ir uogas. Tokiam įsitikinimui reikia paprieštarauti, kadangi ne ką mažiau naudos vartotojas gali gauti ir iš šaldytos produkcijos – ji vitaminų kiekiu nenusileidžia šviežiems vaisiams ar kitiems produktams.


Šaldant vitaminų kiekis produkcijoje nėra mažas, o lyginant su tokia pačia šviežia produkcija, šaldytoje vitaminų būna net daugiau. Tokios situacijos aiškinimas gana paprastas. Šaldytai produkcijai ruošti naudojami maisto produktai yra nuskinami ar nuimami tada, kai sunoksta ir būna pačiame maistingumo pike.


Nuskinti, nuplauti, supjaustyti ir supakuoti šaldymui skirtus produktus galima vos per kelias valandas. Uogų, vaisių ir daržovių šaldymas yra kone vienas geriausių pasirinkimų, norint mėgautis jų skoniu ir nauda ištisus metus. Tiesa, visai neseniai išpopuliarėjo ir liofilizuoti produktai, kurių paruošimo procese taip pat naudojamas šaltis. Čia švieži maisto produktai yra patalpinami į vakuuminę erdvę ir joje džiovinami minusinėje temperatūroje, kuri padeda išsaugoti natūralias maistines medžiagas, vitaminus ir mineralus.

REKLAMA


Daugiau nei tik vitaminai


Šaldyta gamtos produkcija – vaisiai, uogos ir daržovės – yra itin universalus būdas praturtinti savo mitybą ir užtikrinti reikiamą vitaminų kiekį net ir sezonui pasibaigus. Toks maisto konservavimo pasirinkimas yra ir draugiškesnis aplinkai nei lyginant su tam tikrais šviežiais vaisiais ar kitais produktais. Pirkdami šviežius produktus, žmonės ne visada juos sunaudoja, tenka išmesti tiek visus produktus, tiek jų likučius, o tai prisidedama prie pasaulinės maisto švaistymo problemos. Parduotuvėje įsigydami šaldytą produkciją pirkėjai gali tiksliau planuoti savo mitybą bei mažinti išmetamo maisto kiekį.


Šaldytos produkcijos naudojimas taip pat taupo žmonių laiką, mat jų nereikia lupti, plauti ar kitais būdais paruošti maisto gaminimui. Daržovės ir vaisiai paprastai jau būna supjaustyti patogiais griežinėliais ar kubeliais, todėl juos galima iškart dėti į keptuvę, garintuvą, maisto plakiklį ar iškart naudoti kaip įdarą kitiems patiekalams ruošti.


Jeigu jau prakalbome apie šaldytos produkcijos panaudojimo galimybes, pirkėjai dažniausiai renkasi šaldytas daržoves įvairiems troškiniams ruošti. Be to, jas daug patogiau naudoti kaip garnyrą nei jį ruošti patiems. Kadangi atšildžius šaldytą produkciją, jos tekstūra šiek tiek pasikeičia, šiuos produktus galima naudoti sriuboms virti, gaminti tyrelėms ar plakti kokteiliams.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)