GPM lengvata pensijų įmokoms galioja jau 17 metų, bet apie ją vis dar žino ne visi

GPM lengvata pensijų įmokoms galioja jau 17 metų, bet apie ją vis dar žino ne visi


Nors Lietuvoje gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata savarankiškai kaupiantiems pensiją galioja jau daugiau nei 17 metų, dalis gyventojų tai sužinoję vis dar nustemba. Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, praėjusiais metais 75 proc. gyventojų, galėjusių pasinaudoti šia lengvata, už įmokas į pensijų fondus susigrąžino 3,6 mln. eurų. Tačiau finansų ekspertai svarsto, kodėl net ketvirtadalis gyventojų to nepadarė.


„Klientai, kaupiantys III pakopos pensijų fonduose dažnai nežino arba pamiršta, kad Lietuvoje galioja gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata, kuria kasmet galima susigrąžinti iki 300 eurų (20 proc. sumos, kurią išleido įmokoms į III pakopos pensijų fondus). Ateinančiais metais pasinaudoti lengvata galėtų ir tie klientai, kurie III pakopos pensijų sutartį pasirašytų dar šiais metais“, – sako „INVL Pensija“ vadovė dr. Dalia Kolmatsui.


Anot jos, Valstybės duodama lengvata tam tikra prasme siekia formuoti žmonių požiūrį ir lūkesčius. Skatinama gyventojus nevartoti dabar, o pagalvoti apie savo ateitį ir siekiant gauti lengvatos suteikiamą naudą tuos pinigus skirti taupymui senatvei.

REKLAMA


„Tie, kurie išgirdo apie šią lengvatą ir ja naudojasi jau visus 17 metų, tikrai turi reikšmingą papildomą naudą, kurią Valstybė davė. Žinoma, ne lengvata turi lemti, ar žmogui reikia taupyti pensijai. Šiuo metu Lietuvoje vidutinės pensijos dydis siekia vos 441 eurą – tai pagrindinis faktas, kuris turėtų skatinti pagalvoti apie taupymą ir ar verta pradėti tai daryti“, – sako D. Kolmatsui.


Jeigu dar šiemet gyventojas nuspręstų pradėti rūpintis savo ateitimi ir pradėtų kaupimą III pakopos pensijų fonde, jis dar gali suspėti maksimaliai išnaudoti valstybės skiriamą GPM lengvatą, kurią finansų ekspertė rekomenduoja vėl nukreipti į kaupimą. Viskas, ką žmogui reikia padaryti, tai sudaryti III pensijų pakopos sutartį, pervesti maksimalią galimą įmoką iki gruodžio 31 d. ir jau pavasarį, deklaruojant šių metų pajamas, susigrąžinti iki 300 eurų.


„Jeigu savarankiškam kaupimui skirtumėte 1000 eurų per metus, investuojant periodiškai 30 metų su 5 proc. grąža, būtų galima sutaupyti apie 70 tūkst. eurų. O jeigu kasmet pasinaudosite GPM lengvata ir grąžinsite ją į savo pensijų kaupimo sąskaitą, tai sukaupta suma gali padidėti beveik 14 tūkst. eurų – iki beveik 84 tūkst. eurų. Papildomi 14 tūkst. eurų vien dėl to, kad reinvestuojate susigrąžintus pinigus – tai yra papildoma grąža be papildomos rizikos“, – sako „INVL Pensija“ vadovė.

REKLAMA


Lengvata gali pasinaudoti visi nuolatiniai Lietuvos gyventojai, mokantys savarankiško pensijų kaupimo įmokas savo, sutuoktinio, savo nepilnamečių vaikų arba vyresnių, negalią turinčių, vaikų naudai.


GPM lengvata taip pat gali pasinaudoti gyventojai, taupantys ateičiai pagal gyvybės draudimo sutartis arba kaupiantys II pakopos pensijų fonde maksimaliu būdu (3%+1,5%) ir savo naudai mokėję papildomas kaupiamąsias įmokas.


Didžiausia suma, kurią galima susigrąžinti naudojantis GPM lengvata, yra 300 eurų. Galutinė suma priklauso nuo Jūsų turėtų apmokestinamųjų pajamų ir turėtų kitų išlaidų, kurioms taikoma GPM lengvata. Bendra iki metų pabaigos sumokėtų visų pensijų įmokų / kitų išlaidų, už kurias galima susigrąžinti sumokėtą pajamų mokestį, suma gali būti ne didesnė kaip 25 proc. gyventojo metinių apmokestinamųjų pajamų (vertinama pagal pajamas prieš mokesčių sumokėjimą), tačiau bendra gyvybės draudimo ir pensijų kaupimo įmokų (tiek II, tiek III pakopos) suma bet kuriuo atveju negali būti didesnė kaip 1 500 eurų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)