Socialinės paslaugos: kokius pokyčius atneš 2022 metai?

Socialinės paslaugos: kokius pokyčius atneš 2022 metai?


Nuo 2022 metų pradžios bus teikiama tik akredituota socialinė priežiūra, stiprės prevencinė socialinė pagalba, bus tęsiama socialinė reabilitacija neįgaliesiems bendruomenėje, pradės dirbti individualios priežiūros darbuotojai.


Stiprinama prevencinė socialinė pagalba


Šiuo metu socialinės paslaugos teikiamos siekiant padėti išspręsti konkrečias, jau kilusias žmogaus ar šeimos socialines problemas, o dėmesys prevencijai – fragmentiškas. Jei Seimas pritars, nuo kitų metų bus įtvirtinta nauja socialinių paslaugų rūšis – prevencinės socialinės paslaugos, padėsiančios gauti žmonėms kokybišką kompleksinę pagalbą arčiausiai namų.


„Pandemija ypač išryškino socialinių paslaugų poreikį senjorams, vienišiems asmenims ir šeimoms su vaikais. Siūlome pokyčius socialinių paslaugų srityje, nes matome būtinybę gerinti socialinių paslaugų kokybę, daugiau dėmesio skirti prevencijai, kad žmonės sulauktų pagalbos anksčiau, nei jų problemos įsisenėja ir tampa sunkiai įveikiamos“, – sako socia­linės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Augienė.

REKLAMA


Prevencines socialines paslaugas nemokamai galės gauti visi asmenys ir šeimos. Svarbu, kad prevenciniais tikslais teikiamas kompleksines paslaugas šeimai asmenys ar šeimos gautų kuo arčiau gyvenamosios vietos. Šios paslaugos bus organizuojamos ir teikiamos per bendruomeninius šeimos namus, jas koordinuojant „vieno langelio“ principu.


Kiekviena savivaldybė turės užtikrinti, kad jos teritorijoje veiktų bent vieni bendruomeniniai šeimos namai ir prevencinės kompleksinės paslaugos šeimai būtų prieinamos visiems, kuriems jų reikia. Be kompleksinių paslaugų šeimai, numatomos ir kitos prevencinės socialinės paslaugos, pavyzdžiui, potencialių socialinių paslaugų gavėjų paieškos paslauga, darbas su bendruomene.


Individualios priežiūros darbuotojai

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija planuoja kitąmet savivaldybėms skirti lėšų, kad būtų įsteigta 250 individualios priežiūros darbuotojo pareigybių. Šie darbuotojai teiks socialinę priežiūrą šeimoms: ne tik duos praktinių patarimų, bet ir padės rūpintis vaikais iki 1 m. amžiaus ir negalią turinčiais vaikais iki 3 metų amžiaus maždaug 1 000 socialinę riziką patiriančių šeimų.

REKLAMA


Socialinė reabilitacija neįgaliesiems bendruomenėje

Jei Seimas pritars, nuo 2023 metų socialinė reabilitacija neįgaliesiems bendruomenėje bus tęsiama išlaikant tokią pačią kokybę, kaip ir kitų socialinės priežiūros paslaugų. Socialinės reabilitacijos paslaugas galės teikti nauji paslaugų teikėjai. Jiems prisijungus, didės socialinės reabilitacijos neįgaliesiems bendruomenėje paslaugų prieinamumas, kokybė, finansinis užtikrintumas.


Kils socialinių paslaugų srities darbuotojų profesinė kompetencija

Socialinis darbas kaip profesinė veikla susiduria su iššūkiais – nuolat stebimas socialinių darbuotojų trūkumas, o tai tiesiogiai susiję su socialinių paslaugų prieinamumu ir kokybe. Socialinių paslaugų srities darbuotojų specifinių kompetencijų trūkumas lemia netolygią teikiamų socialinių paslaugų kokybę, socialinių paslaugų trūkumą, darbuotojų „perdegimą“.
Anot viceministrės Vilmos Augienės, būtent socialinį darbą dirbančiųjų atsidavimas, motyvacija ir profesinės kompetencijos užtikrina kokybiškesnę pagalbą kiekvienam, kuriam jos prireikia.


Vienas iš būdų spręsti minėtas problemas – stiprinti socialinių paslaugų srities darbuotojų profesines kompetencijas dalyvaujant mokymuose, supervizijoje. Kompetencijos tobulinimas bus įskaitomas į darbuotojo darbo laiką, mokant darbo užmokestį. Reguliariai profesinę kompetenciją siūloma tobulinti visiems socialinių paslaugų srities darbuotojams. Taip pat bus sukurtas socialinių paslaugų srities darbuotojų reguliacijos mechanizmas.



Socialinės priežiūros paslaugų akreditacija

Nuo 2022 metų pradžios galės būti teikiama tik akredituota socialinė priežiūra. Jau patvirtinti reikalavimai personalo išsilavinimui ir patalpoms, reikalingoms akredituotai socialinei priežiūrai teikti. Artimiausiu metu bus atnaujinta ir Socialinės paramos šeimai informacinė sistema. Atlikus pakeitimus, joje bus galima surasti visus akredituotos socialinės priežiūros teikėjus savivaldybėse ir vietų skaičių jose.


Socialinės priežiūros paslaugoms, kurias šalyje teikia maždaug 550 socialinių paslaugų įstaigų, iki šiol buvo taikomi tik rekomendacinio pobūdžio reikalavimai. Šiuo metu tokias paslaugas gauna apie 75 tūkst. asmenų ir šeimų.


Pasak socialinės apsaugos ir darbo viceministrės Vilmos Augienės, tai yra naujas etapas socialinių paslaugų teikime senjorams, neįgaliesiems ir šeimoms: „Kiekvienas žmogus turės vienodas galimybes gauti kokybiškas socialines paslaugas: ir gyvenantis kaime, ir miestelyje, ir didmiestyje.“
Vaikų dienos socialinę priežiūrą nuo šių metų pradžios jau teikia tik akredituotas paslaugas teikiančios įstaigos.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)