Po daugiau kaip 40 metų Ebola nugalėta

Po daugiau kaip 40 metų Ebola nugalėta


Ebola įveikta. Vakcinos ir medicininis gydymas suvaldė mirtiną ir bauginančią ligą, sako Jeanas Jacques‘as Muyembe, Kongo profesorius, atradęs virusą daugiau nei prieš 40 metų.


79 metų virusologas kalbėjo pr ceremoniją Kongo Demokratinės Respublikos (KDR) sostinėje Kinšasoje, skirtą „Ebanga“ gydymo, kurį pernai gruodį patvirtino JAV maisto ir vaistų administracija, atėjimui į rinką.


Kartu su veiksmingesniu klinikiniu gydymu vakcinų prieinamumas reiškia, kad labai užkrečiama hemoraginė karštinė, beveik visada pasibaigdavusi mirtimi, dabar gali būti suvaldyta.


„40 metų buvau liudininkas ir dalyvis kovoje su šia bauginančia ir mirtina liga ir šiandien galiu pasakyti: ji nugalėta, jos galima išvengti ir ją galima išgydyti, - sakė J. J. Muyembe. - Esu laimingiausias iš Kongo žmonių“.


„Ebanga“, žmogaus monokloninis antikūnas, kuris neleidžia virusui patekti į ląstelę ir sumažina mirties riziką, yra „Kongo molekulė“, kaip teigė JAV biologė Nancy Sullivan, atlikusi tyrimus Amerikoje su J. J. Muyembe.

REKLAMA


„Mėginiai plikomis rankomis“


Pirmą kartą J. J. Muyembe susidūrė su virusu 1976 m. kaip lauko epidemiologas, kai buvo pakviestas į Jambuku kaimą šiaurinėje KDR, tuomet vadintos Zairu, dalyje. Paslaptingoji liga buvo ką tik pasirodžiusi.


Jis paėmė mėginį iš sergančios vienuolės, nusiuntė į Belgiją, kur mikrobiologas Peteris Piotas pirmą kartą išskyrė virusą – jis klaidingai laikomas žmogumi, „atradusiu“ ligą. Virusas buvo pavadintas Ebola pagal upę, tekančią netoli Jambuku. „Tuo metu mėginius ėmiau plikomis rankomis“, - AFP sakė J. J. Muyembe prieš ceremoniją savo laboratorijoje.


Po 1976 m. ši liga pasitraukė iki 1995 m., kai  „raudonojo viduriavimo“ epidemija pratrūko 400 tūkst. gyventojų turinčiame Kikvito mieste. J. J. Muyembe bandė gydyti aštuonis pacientus perpildamas kraują iš sveikstančio žmogaus. Septyni išgyveno. Tai jam suteikė „Ebanga“ gydymo idėją, galiausiai šis gydymas pirmą kartą buvo išbandytas 2018 metais.


Kai Ebola pasirodė, nuo šio viruso mirė daugiau nei 15 tūkst.  žmonių. Pagrindiniai simptomai yra temperatūra, vėmimas, kraujavimas ir viduriavimas. Didžiausia epidemija Vakarų Afriką ištiko 2013–2016 m.  ir nusinešė 11 tūkst. gyvybių. Šiemet KDR patyrė 12 -ąją epidemiją, ji truko tris mėnesius.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)