J. Borrellis: ES nebeskirs nė vieno euro A. Lukašenkos vyriausybei

J. Borrellis: ES nebeskirs nė vieno euro A. Lukašenkos vyriausybei


27 Europos Sąjungos šalių užsienio reikalų ministrai susitarė parengti naują sankcijų paketą prieš Baltarusijos valdžią ir įstaigas, kad „paremtų šalies žmonių demokratines teises“.


Tai ketvirtadienį pareiškė ES vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai Josepas Borrellis, per spaudos konferenciją komentuodamas Bendrijos šalių užsienio reikalų ministrų nuotolinio susitikimo rezultatus.


„Šiandien mes susitarėme pradėti rengti naują sankcijų paketą, atsakydami į Baltarusijos valdžios smurtą ir siekdami paremti baltarusių tautą. Šios sankcijos bus taikomos ne tik fiziniams asmenims, bet ir valstybinėms struktūroms, kompanijoms ir verslininkams“, - sakė jis.


J. Borrellis pabrėžė, jog padarys visa, kad kuo greičiau būtų imtasi naujų ribojamųjų priemonių prieš Baltarusiją. „Dabar ES šalys turi pateikti pasiūlymus dėl naujų sankcijų sąrašo pozicijų, juos pagrįsdamos. Mes jas paprašėme pateikti tiek pasiūlymų, kiek jos galės, ir aš dėsiu visas pastangas, kad mes kuo anksčiau pradėtume taikyti šias priemones“, - sakė jis.

REKLAMA


Be to, ES diplomatijos vadovas informavo parengęs pranešimą dėl santykių su Baltarusija.


J. Borrellis negalėjo atsakyti į žurnalistų klausimą, kiek į juodąjį sąrašą įtrauktų Baltarusijos pareigūnų sąskaitų Europos Sąjungoje šiuo metu įšaldyta. „Aš neturiu tokios informacijos. Sankcijų realizavimu rūpinasi Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Valdis Dombrovskis“, - paaiškino jis.


Pasak J. Borelio, Briuselis nebeskirs Aliaksandro Lukašenkos vyriausybei nė vieno euro, visos lėšos šiai šaliai bus pervedamos per nevyriausybines organizacijas. „Mes nebepervesime nė vieno euro A. Lukašenkos režimui. Visi pinigai Baltarusijos pilietinei visuomenei stiprinti bus skirstomi per įvairias nevyriausybines organizacijas, - pabrėžė jis. – Aš kol kas negaliu įvardyti tikslių kanalų, kaip bus pervedami pinigai, bet tikrai galiu pasakyti, kad A. Lukašenka nebegaus nė vieno euro“.


Rugpjūčio 19 d. EK paskelbė, kad Baltarusijai skiriami 53 mln. eurų, iš jų 50 mln. eurų – kovai su pandemija, 3 mln. – represijų aukoms ir pilietinei visuomenei remti.


Šiuo metu ES yra priėmusi du sankcijų prieš Minską paketus. Į juodąjį sąrašą yra įtraukti 55 šalies pareigūnai, tarp jų – ir Aliaksandras Lukašenka. Jiems visiems draudžiama įvažiuoti į ES, o jų aktyvai Bendrijoje, jeigu jų yra, turi būti įšaldyti.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)