Baltarusijos žiniasklaida: opozicionierė M. Kalesnikava sulaikyta prie Ukrainos sienos

Baltarusijos žiniasklaida: opozicionierė M. Kalesnikava sulaikyta prie Ukrainos sienos


Baltarusijos opozicijos atstovė, Koordinacinės tarybos narė Maryja Kalesnikava buvo sulaikyta prie sienos su Ukraina, skelbia valstybinė Baltarusijos naujienų agentūra „BelTA“.


Pasak valstybinės, Aliaksandro Lukašenkos režimui pavaldžios Baltarusijos žiniasklaidos, M. Kalesnikava kartu su dar dviem Koordinacinės tarybos nariais Antonu Rodnenkovu ir Ivanu Kravcovu neva bandė jėga kirsti Baltarusijos ir Ukrainos sieną bei pasitraukti į Ukrainą, tačiau sulaikyta esą buvo tik M. Kalesnikava.


„Antonas Rodnenkovas, Ivanas Kravcovas ir Maryja Kalesnikava apie 4 val. perėjo Aleksandrovkos pasienio punktą“, – sakė Baltarusijos pasienio komiteto atstovas Antonas Byčkovskis.


Tuo tarpu kitas Baltarusijos opozicijos Koordinacinės tarybos narys Maksimas Znakas tvirtino, kad nei M. Kalesnikava, nei kiti du tarybos nariai neketino palikti Baltarusijos.


„Šioje istorijoje, kurią paskelbė Baltarusijos televizijos, yra daug keisto. Nei vienas iš jų (M. Kalesnikava, A. Rodnenkovas ir I. Kravcovas) neturėjo planų išvykti iš šalies. Mes kalbėjome apie scenarijų, jei bus pasiūlyta – kalėjimas ar užsienis, Maryja aiškiai pasakė, kad niekur neišvažiuos“, – teigė M. Znakas.

REKLAMA


Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai, kurių rezultatai laikomi suklastotais. Oficialiais duomenimis, A. Lukašenka surinko 80,1 proc. balsų, opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja – 10,12 proc.


Vos tik paskelbus pirmuosius balsavimo rezultatus, Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėjo masinės protesto akcijos, kurios virto susirėmimais su milicijos darbuotojais. Buvo sulaikyti tūkstančiai žmonių, nukentėjo daug demonstrantų. Pati S. Cichanouskaja naktį į rugpjūčio 11-ąją išvažiavo iš Baltarusijos ir šiuo metu yra Lietuvoje.


ES reikalauja paleisti politinius kalinius Baltarusijoje


Europos Sąjunga (ES) pareikalavo Baltarusijos valdžios institucijų paleisti visus asmenis, sulaikytus šalyje dėl politinių priežasčių prieš ir po ginčytinų prezidento rinkimų, bei įspėjo dėl sankcijų, informuoja BBC.


Pirmadienį Baltarusijos sostinėje Minske dingo svarbi opozicijos veikėja Marija Kalesnikova. Ji, kaip teigiama, buvo pagrobta. Be kita ko, Baltarusijoje per protestus Minske ir kituose miestuose sekmadienį buvo sulaikyta daugiau kaip 600 žmonių.

REKLAMA


ES teigia ruošianti sankcijas Baltarusijos pareigūnams, atsakingiems už smurtą, represijas ir rinkimų rezultatų klastojimą. ES paskelbė ketinanti iki rugsėjo vidurio įvesti ekonomines sankcijas 31 Baltarusijos pareigūnui, įskaitant visaus reikalų ministrą. Tikimasi, kad sankcijos apims draudimą keliauti ir turto įšaldymą.


ES vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams Josepas Borrellis griežtai pasmerkė „nesiliaujančius savavališkus ir nepaaiškinamus areštus ir sulaikymus dėl politinių priežasčių“.


„Akivaizdu, kad Baltarusijos valstybės valdžios institucijos toliau baugina ir leidžia bauginti savo piliečius vis labiau neteisėtu būdu bei šiurkščiai pažeidžia tiek savo vidaus įstatymus, tiek tarptautinius įsipareigojimus“, – teigė J. Borrellis ir pareikalavo nedelsiant paleisti opozicijos veikėjus ir 633 žmones, sulaikytus per sekmadienio protestus.


„Tikimės, kad valdžia nutrauks politinį persekiojimą ir pradės visaapimantį nacionalinį dialogą, visapusiškai gerbiant Baltarusijos žmonių demokratines ir pagrindines teises“, – pabrėžė J. Borrellis.


Baltarusijoje po rugpjūčio 9 d. įvykusių ginčytinų prezidento rinkimų nerimsta protestai. Protestuotojai ir opozicija teigia, kad rinkimai buvo suklastoti Aliaksandro Lukašenkos naudai. A. Lukašenka nuo 1994 metų eina Baltarusijos prezidento pareigas.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)