Lenkija mini 81-ąsias Antrojo pasaulinio karo pradžios metines

Lenkija mini 81-ąsias Antrojo pasaulinio karo pradžios metines


Lenkija antradienį mini 81-ąsias Antrojo pasaulinio karo pradžios metines. Didžiausias istorijoje karas prasidėjo nacistinei Vokietijai užpuolus Lenkiją.


Minėjimo renginiai prasidėjo auštant Gdanske, kur 1939 m. rugsėjo 1-ąją nacių pajėgos puolė Lenkijos kariuomenės postą Vesterplatės pusiasalyje, ir Veliunio mieste, kuris tą pačią dieną tapo pirmuoju Vokietijos pajėgų subombarduotu Lenkijos miestu.


Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda sakė kalbą Vesterplatėje, o premjeras Mateuszas Morawieckis dalyvavo minėjime Veliunyje.


A. Duda savo kalboje akcentavo imperializmo keliamą pavojų.


„Ši vieta yra Lenkijos karių didvyriškumo simbolis ir perspėjimas visam pasauliui dėl imperializmo ir brutalios politikos, kuri veda link karo“, – sakė Lenkijos prezidentas.


Pasak A. Dudos, tai, kas nutiko Vesterplatėje, yra įspėjimas, kad pasaulinio karo tragedijai niekada negalima leisti pasikartoti.


„Šie įvykiai lėmė tautų tragedijas ir milijonų žmonių auką, kurie žuvo mūšyje arba buvo nužudyti, jie lėmė Holokaustą ir visą tamsybę, kuri įvyko Antrojo pasaulinio karo metu“, – teigė A. Duda.

REKLAMA


Tuo tarpu M. Morawieckis savo kalbą sakė Veliunyje.


„Tai yra vieta, kur atsiskleidė barbariški vokiečių ketinimai – genocidas ir naikinimas. Istorikai klausia: kodėl Veliunis? Kodėl šis beginklis miestas? Bombos čia pražudė daugiau nei tūkstantį žmonių. Sunku rasti atsakymą šiam klausimui.


Kiek motinų išmaitintų savo vaikus, kiek profesorių taptų Nobelio premijos laureatais? Kiek verslininkų padarytų šią žemę turtingesnę? Tai yra klausimai, kurie turėtų aidėti Lenkijoje ir Vokietijoje miestuose – ten, iš kur atvyko nusikaltėliai“, – kalbėjo M. Morawieckis.


Jis taip pat perspėjo neklastoti Antrojo pasaulinio karo istorijos, kurią Lenkija atkakliai gina.


„Tai buvo totalitarinis karas, kurį pradėjo du nusikalstami, genocidiniai režimai. Šiandien Veliunyje mes privalome pasakyti: daugiau jokio nacizmo, daugiau jokio komunizmo. Daugiau jokio karo!“ – sakė Lenkijos premjeras.


Veliunis tuo metu buvo nutolęs vos per 20 km nuo Vokietijos pasienio, jame nebuvo karių, oro gynybos sistemų ar pramonės gamyklų. Pirmasis nacių Liuftvafės taikinys buvo Veliuno miesto ligoninė.

REKLAMA


Per šį bombardavimą žuvo apie 1 200 žmonių. A. Duda savo ruožtu pavadino Veliunio bombardavimą karo nusikaltimu, kuriuo buvo pradėtas Antrasis pasaulinis karas.


Lenkija nesugebėjo ilgai gintis prieš nacistinę Vokietiją ir rugsėjo 17 d. iš rytų ją užpuolusią SSRS.


Lenkijos sąjungininkės Prancūzija ir Didžioji Britanija po dviejų dienų paskelbė karą hitlerinei Vokietijai, tačiau nepradėjo karinių operacijų Lenkijai paremti.


Iš viso Antrajame pasauliniame kare žuvo apie 6 mln. Lenkijos gyventojų, maždaug pusė jų – Lenkijos žydai.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)