Kinija priėmė saugumo įstatymą Honkongui

Kinija priėmė saugumo įstatymą Honkongui


Kinija, anot Honkongo žiniasklaidos, priėmė ginčytiną saugumo įstatymą Honkongui. Liaudies Kongreso Nuolatinis komitetas įstatymą priėmė antradienį Pekine, pranešė Honkongo laikraštis „South China Morning Post“ ir stotis „Now TV“.


Šis įstatymas pirmiausiai nukreiptas prieš veiklą, kurią Pekinas traktuoja kaip ardomąją, separatistinę ar teroristinę. Įstatymas leis bausti ir už „slaptus“ aktyvistų susitarimus su jėgomis užsienyje. Demokratinė opozicija Honkonge baiminasi tapti įstatymo taikiniu.


Įstatymas priimtas vienbalsiai – už jį balsavo 162 Nuolatinio komiteto nariai, rašo „South China Morning Post“. Oficialiai tai kol kas nepatvirtinta. Įstatymo nekomentavo ir Honkongo premjerė Carrie Lam, kuri po atitinkamų pranešimų pasirodymo susitiko su žiniasklaidos atstovais.


Nepatvirtintais žiniasklaidos pranešimais, įstatymas numato kalėjimo iki gyvos galvos bausmę. Įstatymo tekstas iki šiol buvo laikomas griežtoje paslaptyje. Jo detales ketinama paskelbti vėliau antradienį. Įstatymas po jo priėmimo kaip priedas bus įtrauktas į Honkongo konstituciją.

REKLAMA


Saugumo įstatymas sulaukė aštrios kritikos Honkonge ir užsienyje. Tai yra iki šiol didžiausias kišimasis į Kinijos specialaus administracinio regiono autonomiją. Kritikai baiminasi, kad įstatymas reikš principo „viena šalis, dvi sistemos“ pabaigą. Šiuo principu vadovaujamasi nuo tada, kai buvusi britų karūnos kolonija 1997 metais buvo grąžinta Kinijai.


Japonija „apgailestauja“ dėl Kinijos priimto Honkongo saugumo įstatymo


Japonija pareiškė apgailestaujanti dėl Kinijos priimto kontraversiško Honkongo saugumo įstatymo. Kinijos veiksmai yra „apgailėtini“ ir kenkia tarptautiniam pasitikėjimui principu „viena šalis, dvi sistemos“, pagal kurį Pekinas valdo buvusią britų koloniją, japonų naujienų agentūra „Kyodo“ antradienį citavo vyriausybės atstovą. Esą svarbu, jog Honkongas išlaikytų laisvą ir atvirą sistemą, kad galėtų „demokratiškai ir stabiliai“ gyvuoti.


Kinijos Liaudies Kongreso Nuolatinis komitetas prieš tai vienbalsiai priėmė saugumo įstatymą Honkongui. Šis įstatymas pirmiausiai nukreiptas prieš veiklą, kurią Pekinas traktuoja kaip ardomąją, separatistinę ar teroristinę. Įstatymas leis bausti ir už „slaptus“ aktyvistų susitarimus su jėgomis užsienyje. Demokratinė opozicija Honkonge baiminasi tapti įstatymo taikiniu.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)