Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė T.May: „Brexit“ susitarimas baigtas 95 proc.

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė T.May: „Brexit“ susitarimas baigtas 95 proc.


Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May teigia, kad „Brexit“ susitarimas yra 95 proc. baigtas. Praėjusiomis savaitėmis pasiekta „svarbios pažangos“ tokiomis temomis kaip saugumas, transportas ir paslaugos, sakoma iš anksto paskelbtoje kalboje, kurią T.May pirmadienį pasakys parlamente.


Vis dėl to Airijos klausimu susitarimo su ES dar nepavyko pasiekti, pripažins premjerė. Londonas ir Briuselis nori išvengti kontrolių ir užtvarų prie būsimos išorinės ES sienos tarp Airijos ir Jungtinei Karalystei priklausančios Šiaurės Airijos. Baiminamasi, kad priešingu atveju buvusiame pilietinio karo regione vėl gali atsinaujinti neramumai.


ES siūlomos vadinamosios apsidraudžiamosios priemonės (backstop) nėra priimtinos, nes jos reikštų muitų sieną Airijos jūroje ir sugriautų Didžiosios Britanijos vienybę, sakoma T.May kalbos tekste. „Nemanau, kad kuris nors britų premjeras su tuo kada nors sutiktų. Ir aš tikrai to nedarysiu“, - pabrėš premjerė.


Sienos klausimas yra labiausiai ginčytinas „Brexit“ derybose. ES nori, kad saugumo sumetimais minėtos apsidraudžiamosios priemonės būtų įtrauktos į išstojimo sutartį, kurios galiotų, kol nebus rastas kitas sprendimas.


Tokiu atveju Šiaurės Airija po pereinamojo laikotarpio liktų ES Muitų sąjungoje ir perimtų didelę dalį vidaus rinkos taisyklių. Londonas tam priešinasi. ES viršūnių susitikime Briuselyje praėjusią savaitę suartėjimo nepasiekta.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)