Likimo ironija: buvęs Lenkijos kovos su korupcija vadovas nuteistas dėl piktnaudžiavimo valdžia

Likimo ironija: buvęs Lenkijos kovos su korupcija vadovas nuteistas dėl piktnaudžiavimo valdžia


Buvęs Lenkijos kovos su korupcija vadovas Mariuszas Kaminskis trečiadienį buvo pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo valdžia ir nuteistas dvejus metus kalėti, tačiau dėl ankstesnės prezidento malonės jis gali išvengti bausmės.


M. Kaminskis kartu su tuometiniu savo pavaduotoju Maciejumi Wasiku antikorupcijos agentūroje CBA buvo pripažintas kaltu dėl to, kad 2007 metais suklastojo bylą dėl kyšininkavimo, siekdamas diskredituoti aukšto rango politiką.


Jis tęsė darbą kaip žvalgybos tarnybos koordinatorius ir vidaus reikalų ministras dešiniojo sparno „Teisės ir teisingumo“ (PiS) vyriausybėje, kuri ką tik buvo nušalinta po spalį vykusių visuotinių rinkimų.


Varšuvos apygardos teismas taip pat uždraudė abiem vyrams penkerius metus eiti valstybines pareigas.


„Mes nepripažįstame šio nuosprendžio“, – žurnalistams sakė M. Kaminskis, kuris buvo perrinktas į parlamentą kaip PiS atstovas.


Abu jie pirmą kartą buvo nuteisti 2015 metais, bet tada prezidentas Andrzejus Duda (PiS sąjungininkas) jiems suteikė malonę ir leido tęsti karjerą.


Vėliau Lenkijos aukščiausiasis teismas suabejojo malonės suteikimo teisėtumu. Teisės ekspertai nurodė, kad prezidentas negalėjo suteikti malonės asmeniui, kuris dar nebuvo galutinai nuteistas.

REKLAMA


Nebuvo aišku, ar prezidento malonė taikytina trečiadienio nuosprendžiui, kurio M. Kaminskis negalėtų paprastai apskųsti. Kitas klausimas – ar draudimas eiti valstybines pareigas reiškia, kad M. Kaminskis neteko vietos parlamente.


Parlamento pirmininkas Szymonas Holownia žurnalistams sakė, kad šį klausimą vertina teisės ekspertai.


Taip pat neaišku, kada M. Kaminskis turėtų pradėti atlikti laisvės atėmimo bausmę.


AFP inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)