J. Bidenas: D. Trumpas neabejotinai palaikė maištą prie Kapitolijaus

J. Bidenas: D. Trumpas neabejotinai palaikė maištą prie Kapitolijaus


JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad Donaldas Trumpas akivaizdžiai palaikė maištą, po to, kai Kolorado valstijos Aukščiausiasis teismas neleido respublikonui siekti antrosios kadencijos dėl jo dalyvavimo 2021 metų išpuolyje prieš Kapitolijų.


„Leisiu teismui priimti šį sprendimą. Bet jis neabejotinai palaikė maištą. Jokių abejonių, jokių, nulis“, – sakė J. Bidenas žurnalistams atvykęs į Milvokį (Viskonsino valstija) lėktuvu „Air Force One“.


„Tai akivaizdu. Jūs visa tai matėte“, – pridūrė 81 metų demokratas, 2024 metais prezidento rinkimuose greičiausiai susikausiantis su D. Trumpu įtemptoje dvikovoje, kurioje šis sieks atsirevanšuoti už 2020 metus.


Nors J. Bidenas stengėsi pabrėžti, kad šis klausimas priklauso nuo teismų, tai buvo retas atvejis, kai jis tiesiogiai komentavo daugybę D. Trumpui iškeltų teisinių bylų.


Buvusio prezidento D. Trumpo komanda pareiškė, kad apskųs JAV Aukščiausiajam Teismui Kolorado teismo sprendimą, kuris taikomas tik pirminiams rinkimams šioje valstijoje.


Tai pirmasis iš daugybės teisinių ieškinių visoje šalyje, kuriame sėkmingai pasiremta JAV Konstitucijos 14-ąja pataisa, draudžiančia eiti pareigas visiems prisiekusiems ginti šalį asmenims, kurie vėliau įsitraukia į maištą.

REKLAMA


J. Bidenas, kurio populiarumas apklausose panašus į D. Trumpo, ir žemi pritarimo reitingai, ryžosi imtis atvirų retorinių išpuolių prieš D. Trumpą.


Antradienį netoli Vašingtono vykusiame kampanijos priėmime J. Bidenas sakė, kad „didžiausią grėsmę D. Trumpas kelia mūsų demokratijai. Nes jei pralaimėsime, prarasime viską“.


Jis apibūdino D. Trumpą kaip „sėdintį sau ir stebintį per televizorių, kaip minia puola Kapitolijų“, kai respublikono šalininkai 2021 metų sausio 6 dieną surengė išpuolį, kuriuo buvo siekiama paneigti D. Trumpo pralaimėjimą J. Bidenui.


„Tai yra buvęs prezidentas, kuris iš tikrųjų toleruoja ir skatina smurtą prieš savo tėvynainius amerikiečius, – sakė jis. – Tai niekinga“.


AFP inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)