Karalius Karolis III: Rusijos invazija į Ukrainą kelia grėsmę Europos saugumui

Karalius Karolis III: Rusijos invazija į Ukrainą kelia grėsmę Europos saugumui


Dėl Rusijos įsiveržimo į Ukrainą Europos saugumui iškilo pavojus, sako Didžiosios Britanijos karalius Karolis III, tačiau pridūria, kad „galime pasisemti drąsos iš savo vienybės“.


„Karo rykštė sugrįžo į Europą, agresijos karas prieš Ukrainą atnešė neįsivaizduojamas kančias daugybei nekaltų žmonių“, – sako Karolis. „Europos saugumui ir mūsų demokratinėms vertybėms iškilo pavojus. Tačiau pasaulis nėra abejingas (...) galime pasisemti drąsos iš savo vienybės“, – teigia jis.


Dėkojo Vokietijai už karinę paramą Ukrainai


Britų karalius Karolis III savo kalboje Bundestage padėkojo Vokietijai už karinę paramą Ukrainai. Rusijos sukeltas karas pareikalavo sprendimų, „kurie anksčiau galbūt būtų neįsivaizduojami“, – sakė monarchas kalboje vokiečių parlamentarams. „Vokietijos sprendimas suteikti Ukrainai didelę karinę paramą yra labai drąsus, svarbus ir sveikintinas“, – teigė jis.


Karolis III pabrėžė Vokietijos ir Didžiosios Britanijos atsakomybę grėsmės Europos saugumui akivaizdoje. „Vokietija ir Jungtinė Karalystė prisiėmė svarbią lyderystę kaip didžiausios Europos donorės“, – kalbėjo karalius.

REKLAMA


„Karo rykštė sugrįžo į Europą, – sakė jis. – Grėsmė iškilo Europos saugumui, taip pat demokratinėms vertybėms“. Vilties jam esą teikia tai, kad pasaulis „nėra abejingas“. „Mes galime semtis drąsos iš mūsų vienybės ginti Ukrainą, taiką ir laisvę“, – akcentavo jis.


Savo kalboje – apskritai pirmojoje karaliaus kalboje Bundestage – Karolis III pabrėžė glaudžius savo ryšius su Vokietija. „Man reiškia labai daug, kad mano, kaip karaliaus, pirmosios užsienio kelionės buvome pakviesti į Vokietiją – ir pirmiausiai, kad galiu čia kalbėti, jog atnaujinčiau įsipareigojimus mūsų šalių draugystei“, – tęsė karalius.


Jis „didžiuojasi“ šia draugyste, sakė Karolis III. Jis „džiaugiasi, kad einame išvien ir kartu imamės lyderio vaidmens, kad užtikrintume savo ateitį“. Ypač jis pabrėžė bendradarbiavimą klimato apsaugos srityje ir ambicingas abiejų šalių pastangas kurti klimatui draugiškas technologijas.


Savo kalbą karalius baigė raginimu dar glaudžiau bendradarbiauti. „Ilgoje ir ypatingoje abiejų mūsų šalių istorijoje dar yra daug neparašytų skyrių, – sakė jis. – Užpildykime juos nepailsdamai siekdami geresnės ateities“.


Karalius savo kalbą sakė ir vokiškai, ir angliškai. Tai, kad dalį kalbos sakė jį priimančios šalies kalba, laikoma didele pagarba. Deputatai po kalbos stovėdami plojo svečiui.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)