25 proc. britų dėl išaugusių kainų žiemą visiškai nešildys savo būstų

25 proc. britų dėl išaugusių kainų žiemą visiškai nešildys savo būstų


Dėl smarkiai išaugusių elektros ir dujų kainų beveik kas ketvirtas Didžiosios Britanijos gyventojas (23 proc.) ateinančią žiemą neketina jungti šildymo.


Tarp žmonių, turinčių nepilnamečių vaikų, šis rodiklis yra net didesnis ir siekia 27 proc., rodo apklausa, kurią opozicinių liberaldemokratų užsakymu atliko rinkos tyrimo institutas „Savanta ComRes“.


Dauguma žmonių – apie 70 proc. – nurodė, kad šildymą jungs rečiau. Maždaug kas dešimtas (11 proc.) ketina imti kreditą. Ir čia jaunesnių vaikų turinčių žmonių dalis yra didesnė (17 proc.).


Apklausa atlikta dar prieš tai, kai reguliavimo tarnyba „Ofgem“ penktadienį 80 proc. padidino energijos kainų „lubas“. Analitikai mano, kad dabar apklausos rezultatai būtų dar akivaizdesni.


Liberaldemokratų partija įspėjo, kad šeimos bus priverstos priimti „širdį draskančius sprendimus“. Šalis esą atsidūrė ant sunkiausios per šimtmetį pragyvenimo išlaidų krizės slenksčio.


„Skandalas, kad tėvai turi rinktis – ar šildyti savo būstus, ar maitinti vaikus“, - sakė partijos ekspertė Christine Jardine. Liberaldemokratai, kaip ir didžiausia opozicinė leiboristų partija reikalauja, kad konservatorių vyriausybė įšaldytų kainų kilimą.


Iš posto pasitraukiantis ministras pirmininkas Borisas Johnsonas sekmadienį pareiškė, kad naujoji vyriausybė, kuri greičiausiai prie vairo stos rugsėjo 6 d., taikys papildomas pagalbos gyventojams priemones, tačiau detalių neįvardijo. Ligšiolinių priemonių, anot ekspertų, toli gražu neužtenka.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)