Britų premjeras: Ukraina artimiausiu metu jokiu būdu negali įstoti į NATO

Britų premjeras: Ukraina artimiausiu metu jokiu būdu negali įstoti į NATO


Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pareiškė, kad „artimiausiu metu Ukraina jokiu būdu negali įstoti į NATO“. Tuo metu Ukrainos lyderis pareiškė, kad taikos derybos su Rusija įgauna „realistišką posūkį“.


Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas, šiuo metu besilankantis Persijos įlankoje, kur deda pastangas sumažinti Vakarų priklausomybę nuo Rusijos energijos, sakė suprantąs Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio Londone išsakytos „pozicijos realybę“. Kijevo karo vadas antradienį per vaizdo skambutį B. Johnsonui ir Baltijos bei Šiaurės Europos šalių atstovams išreiškė nusivylimą, kad Ukrainai neleidžiama įstoti į NATO, tačiau sakė: „Tokia yra tiesa ir turime ją priimti“.  


Trečiadienį kalbėdamas su transliuotojais viešbutyje „Emirates Palace“ Abu Dabyje, B. Johnsonas sakė: „Vakar vėl kalbėjausi su Volodymyru (Zelenskiu) ir, žinoma, suprantu, ką jis sako apie NATO ir padėties realybę (...) Aiškiai pasakėme (Rusijos prezidentui Vladimirui) Putinui – Ukraina jokiu būdu neketina artimiausiu metu tapti NATO nare“.

REKLAMA


Tačiau B. Johnsonas sakė, kad sprendimus dėl šalies ateities turi priimti „Ukrainos žmonės“ ir jų „išrinktas lyderis“, bei pažadėjo, kad Britanija ir toliau rems V. Zelenskį. „Svarbiausia, kad V. Putino agresija, jo absoliučiai barbariškos atakos prieš Ukrainą liautųsi, ir jos neatrodo pasiekusios savo tikslų ir nepasieks“, – pridūrė premjeras.


V. Zelenskis leido suprasti, kad Ukrainos ir Rusijos delegacijų taikos derybos pradeda teikti viltį, jog bus pasiektos paliaubos. Savo vaizdo kreipimesi į tautą anksti trečiadienį prezidentas sakė, kad Rusijos reikalavimai darosi „realistiškesni“.


Tikimasi, kad trečiadienį abi šalys vėl kalbėsis.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)