Baltieji rūmai: sankcijos bloškė Rusiją dešimtmečius atgal

Baltieji rūmai: sankcijos bloškė Rusiją dešimtmečius atgal


Vakarų sankcijos, įvestos Maskvai dėl Ukrainos užpuolimo, anot JAV vyriausybės, Rusijos ekonomiką bloškė dešimtmečius atgal.


„Beprecedentės sankcijos, kurias paskelbėme su savo sąjungininkais ir partneriais, niekais pavertė 30 metų ekonominę pažangą“, - antradienį Vašingtone sakė Baltųjų rūmų atstovė Jen Psaki.


Ir tai atsitiko per mažiau nei mėnesį. Rusijos prezidento Vladimiro Putino pradėtas karas esą virto „strategine nesėkme“.


J. Psaki, be kita ko, paminėjo Rusijos rublio kurso smukimą, didelę infliaciją ir, anot ekspertų, galimai gręsiantį Rusijos ekonomikos žlugimą. Kartu atstovė pabrėžė, kad toliau bus didinamas spaudimas oligarchams iš V. Putino aplinkos.


Kyjivas: derybos su Maskva tampa konstruktyvesnės


Ukrainos vyriausybė mato pažangą derybose su Rusija dėl karo pabaigos. Pokalbiai tapo „konstruktyvesni“, antradienį sakė Ukrainos prezidento patarėjas Ihoris Šovkva, kurį cituoja agentūra „Interfax“.


„Per pirmuosius raundus Rusija nebuvo pasirengusi klausytis mūsų pozicijos ir skelbė ultimatumus: kad Ukraina pasiduotų, sudėtų ginklus, kad mūsų prezidentas pasirašytų kapituliaciją, - teigė I. Šovkva. – Dabar Rusija kalba šiek tiek kitokiu tonu“.

REKLAMA


Rusija ir Ukraina pirmadienį ir antradienį tęsė derybas vaizdo ryšiu. Anot prezidento patarėjo, Ukrainos delegacija nusiteikusi „santūriai optimistiškai“. Tačiau persilaužimas esą galimas tik įsikišus prezidentams Volodymyrui Zelenskiui ir Vladimirui Putinui.


Ukraina reikalauja, kad Rusija nutrauktų karą ir išvestų dalinius. Maskva, be kita ko, reikalauja, kad Kyjivas pripažintų aneksuotą Krymo pusiasalį bei Rytų Ukrainos separatistines teritorijas nepriklausomomis valstybėmis.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)