JAV: tiekti ginklus Ukrainai gali tapti sunkiau

JAV: tiekti ginklus Ukrainai gali tapti sunkiau


Vakarų valstybėms iki šiol sekėsi tiekti ginklus Ukrainai, tačiau artimiausiomis dienomis tai gali tapti sunkiau, pirmadienį sakė JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Wendy Sherman.


„Manau, kad net ir pačiomis sunkiausiomis aplinkybėmis į Ukrainą patenka nepaprastai daug ginklų“, – sakė ji per spaudos konferenciją Madride. „Tarptautinė bendruomenė reagavo nepaprastai aktyviai ir rado būdų, kaip pristatyti. Artimiausiomis dienomis tai gali tapti sunkiau, turėsime rasti kitų būdų, kaip tai padaryti“, – sakė ji nedetalizuodama.


Ginklai, amunicija ir lėšos pasipylė iš Vakarų sąjungininkų į Ukrainą nuo tada, kai Rusija vasario 24 d. pradėjo įsiveržimą į šią šalį. Jungtinės Valstijos praėjusį mėnesį patvirtino 350 mln. dolerių karinei įrangai – tai didžiausias toks paketas JAV istorijoje, – kad padėtų Ukrainos vyriausybei atremti invaziją. Tuo metu Europos Sąjunga sutiko finansuoti ginklų pirkimą ir pristatymą Ukrainai už 450 milijonų eurų (500 milijonų dolerių).


Kyjivas ragina Vakarus sustiprinti karinę pagalbą apgultai šaliai, įskaitant karo lėktuvus. Prezidentas Volodymyras Zelenskis prašo Rytų Europos kaimynių suteikti Rusijoje pagamintus lėktuvus, kuriais jo pilotai išmokyti skraidyti. „Labai svarbu, kad tai, ką mes siunčiame, yra tai, ko prašo prezidentas Zelenskis, nes jis žino, ko labiausiai reikia jo kariuomenei“, – sakė W. Sherman per savaitės trukmės kelionę į Turkiją, Ispaniją ir Šiaurės Afriką.

REKLAMA


JAV mano, kad karas Ukrainoje truks ilgai


JAV mano, kad karas Ukrainoje truks ilgai. „Esame susirūpinę, kad pasaulis turi būti pasirengęs labai ilgam ir labai sunkiam keliui“, - pirmadienį Niujorke skubiai sušauktame posėdyje dėl humanitarinės padėties Ukrainoje sakė amerikiečių ambasadorė Jungtinėse Tautose Linda Thomas-Greenfield.


Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „vienareikšmiškai pasiruošęs paaukoti tūkstančių rusų karių gyvybes, kad įgyvendintų savo asmenines ambicijas“, pabrėžė ambasadorė.


Tuo tarpu Rusijos ginkluotosios pajėgos, anot JAV, praėjusiomis dienomis nepasiekė didelės pažangos Ukrainos šiaurėje ir šiaurės rytuose. Daliniai užėmė Chersono miestą ir mėgina apsupti Mariupolį, sakė JAV gynybos departamento atstovas Johnas Kirby‘is, kurį cituoja agentūra „Reuters“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 19 (2024)

    Savaitė - Nr.: 19 (2024)



Daugiau >>