Rusijos pajėgos užėmė Ukrainos Chersono miestą

Rusijos pajėgos užėmė Ukrainos Chersono miestą


Rusijos pajėgos užėmė Ukrainos Chersono miestą, patvirtino vietos pareigūnai. Tai – pirmas didelis Ukrainos miestas, kurį užėmė Maskva, Rusijos kariuomenei aštuntą dieną puolant Ukrainą.


„Okupantai yra visose miesto dalyse ir yra labai pavojingi“, – vėlai trečiadienį per susirašinėjimo programėlę „Telegram“ parašė regiono administracijos vadovas Genadijus Lachuta.


290 tūkst. gyventojų turinčio uostamiesčio meras Igoris Kolychajevas paskelbė apie diskusijas su „ginkluotais svečiais“ Chersono miesto administracijoje. „Mes neturėjome ginklų ir nebuvome agresyvūs. Parodėme, kad dirbame, jog apsaugotume miestą, ir stengiamės susidoroti su invazijos padariniais“, – parašė jis feisbuke. „Turime didžiulių sunkumų su žuvusiųjų surinkimu ir laidojimu, maisto ir vaistų pristatymu, šiukšlių surinkimu, nelaimingų atsitikimų valdymu ir kt.“, – tęsė jis.


I. Kolychajevas sakė nieko „nežadėjęs“ įsiveržusioms pajėgoms, bet prašęs „nešaudyti žmonių“, taip pat paskelbęs naktinę komendanto valandą mieste ir automobilių eismo apribojimą.

REKLAMA


„Kol kas viskas gerai. Virš mūsų plevėsuoja Ukrainos vėliava. O kad taip ir liktų, šie reikalavimai turi būti įvykdyti“, – pridūrė jis. Rusijos kariuomenė trečiadienio rytą paskelbė užėmusi Chersoną, esantį netoli nuo 2014 metais Maskvos aneksuoto Krymo pusiasalio. Juodosios jūros miestas buvo apgultas, Rusijos pajėgoms toliau veržiantis ir puolant kitus miestus.


Rusijos kariuomenės užimtas ir kitas svarbus Ukrainos uostas Berdianskas, o Mariupolis „garbingai" atmuša atakas, sakė šio miesto meras Vadymas Boičenka.


„Šiandien buvo sunkiausia ir žiauriausia diena per septynias dienas trunkantį karą. Šiandien jie tiesiog norėjo visus mus sunaikinti", – sakė jis per „Telegram" vaizdo įrašą, apkaltinęs Rusijos pajėgas šaudant į gyvenamuosius pastatus. V. Boičenka sakė, kad per puolimą pažeista infrastruktūra, žmonės liko be šviesos, vandens ar šildymo.


Rusijos pajėgos taip pat bombardavo antrą pagal dydį Ukrainos miestą Charkivą – puolimas buvo lyginamas su civilių žudynėmis Sarajeve 1990-aisiais.

REKLAMA


Per savaitę trukusias intensyvias kovas žuvo šimtai civilių, nuo invazijos pradžios iš Ukrainos pabėgo milijonas žmonių.


JT: pabėgėlių iš Ukrainos skaičius pasiekė 1 mln.


Per pastarąsias septynias dienas į kaimynines šalis išvykusių Ukrainos gyventojų skaičius pasiekė 1 mln. Tai naktį į ketvirtadienį pranešė Jungtinių Tautų vyriausiasis pabėgėlių reikalų komisaras Filippas Grandis.


„Viso labo per septynias dienas matėme milijono pabėgėlių išvykimą iš Ukrainos į kaimynines šalis“, - parašė F. Grandis savo tviteryje.


„Metas nutilti ginklams, kad daugeliui milijonų žmonių Ukrainos teritorijoje būtų galima suteikti gyvybę gelbstinčią humanitarinę pagalbą“, - pabrėžė vyriausiasis komisaras.


Praėjusią savaitę Rusija pradėjo tarptautinės bendruomenės pasmerktą karinį įsiveržimą į Ukrainą. Vakarų šalys, reaguodamos į agresiją, paskelbė Rusijai labai griežtas sankcijas ir teikia ekonominę bei karinę paramą Ukrainai.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 20 (2024)

    Savaitė - Nr.: 20 (2024)