ES paskelbė draudimus Rusijos žiniasklaidai ir bankams

ES paskelbė draudimus Rusijos žiniasklaidai ir bankams


Europos Sąjunga uždraudė Rusijos valstybinių žiniasklaidų priemonių RT ir „Sputnik“ transliacijas bloko viduje, o „tam tikriems“ Rusijos bankams užkirto kelią naudotis SWIFT bankinių pranešimų sistema, antradienį pranešė Europos Vadovų Taryba.


Šie veiksmai, kurie įsigalioja trečiadienį, po paskelbimo ES oficialiajame leidinyje, buvo atlikti Briuseliui griežtinant sankcijų Maskvai režimą dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.


27 ES valstybių narių atstovai taip pat susitarė uždrausti dalyvavimą projektuose, kuriuos bendrai finansuoja Rusijos tiesioginių investicijų fondas RDIF.


JAV ir Vakarų sąjungininkės sankcijomis siekia paralyžiuoti Rusijos bankų sektorių ir valiutą. Tarp sankcijų – kai kurių Rusijos bankų atjungimas nuo SWIFT pranešimų sistemos ir izoliavimas nuo likusio pasaulio.


SWIFT sistema leidžia bankams greitai ir saugiai komunikuoti apie sandorius – atjungus Rusiją siekiama užkirsti kelią jos prekybai su didžiąja dalimi pasaulio.

REKLAMA


Vakarų priemonės, draudžiančios sandorius su Rusijos centriniu banku, jau prisidėjo prie suirutės šalies ekonomikoje.


Nuo metų pradžios rublio kursas dolerio atžvilgiu smuko 27 proc. ir šiuo metu siekia daugiau nei 100 rublių už JAV dolerį, o tai yra rekordinė žemuma.


Todėl rusai renkasi kriptovaliutas, kurios veikia decentralizuotame tinkle ir kurioms sankcijos neturi tiesioginio poveikio.


„Visa“ ir „Mastercard“ blokavo Rusijos bankus


JAV kreditinių kortelių milžinės „Visa“ ir „Mastercard“ pareiškė, kad dėl tarptautinių sankcijų, kuriomis reaguojama į Maskvos invaziją Ukrainoje, jos blokuoja Rusijos bankus savo mokėjimo tinkluose.


„Atsižvelgdami į sankcijų nurodymus, užblokavome daug finansinių įstaigų „Mastercard“ mokėjimo tinkle“, – pirmadienio vakarą išplatintame pareiškime sakė „Mastercard“ vykdomasis direktorius Michaelas Miebachas.


„Ateinančiomis dienomis ir toliau bendradarbiausime su priežiūros institucijomis, siekdami visiškai vykdyti savo įsipareigojimus laikytis teisės aktų, kurie gali keistis“, – sakė jis.

REKLAMA


Savo interneto svetainėje „Visa“ nurodė, kad „imasi skubių veiksmų užtikrinti taikomų sankcijų laikymąsi, ir yra pasirengusi laikytis papildomų sankcijų, kurios gali būti įvestos“.


Šie pareiškimai paskelbti po to, kai Vakarų šalių vyriausybės ėmėsi sankcijų Rusijos bankams ir piliečiams, JAV, Europos Sąjungai ir kitoms įtakingoms valstybėms siekiant izoliuoti šalį ir pakirsti jos ekonomiką.


Kredito kortelių bendrovių veiksmai neleidžia šiems subjektams ir asmenims naudotis jų platformomis.


Kompanija „Mastercard“ taip pat stengiasi apsisaugoti nuo kibernetinių atakų, „kurių grėsmė dabartinėmis sąlygomis yra gerokai padidėjusi“, – sakė M. Miebachas.


„Apple“ pareiškė sustabdžiusi visą eksportą į Rusiją


JAV technologijų milžinė „Apple“ antradienį paskelbė stabdanti visų savo gaminių pardavimą Rusijoje – tai naujausias Maskvos invazijos į Ukrainą padarinys.


Vakarų šalių vyriausybės ir didžiosios bendrovės nutraukė prekybą su Rusija arba pritaikė jai sankcijas dėl tarptautiniu mastu pasmerkto karinio puolimo prieš kaimyninę šalį.


„Sustabdėme visų produktų pardavimą Rusijoje. Praėjusią savaitę sustabdėme visą eksportą į mūsų pardavimo kanalą šioje šalyje“, – sakoma „Apple“ pareiškime.


„iPhone“ gamintoja taip pat paskelbė, kad apribotos „Apple Pay“ ir kitos paslaugos, o Rusijos valstybinės žiniasklaidos priemonių RT ir „Sputnik“ naujienų nebegalima atsisiųsti už Rusijos ribų.


„Esame labai susirūpinę dėl Rusijos invazijos į Ukrainą ir palaikome visus žmones, kurie kenčia nuo šios agresijos“, – sakoma pareiškime.


„Remiame humanitarines pastangas, teikiame pagalbą pabėgėliams“, – priduriama jame.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)