G7 valstybės kaltina A. Lukašenkos režimą neteisėta migracija: „Dėl ciniškų veiksmų kyla pavojus žmonių gyvybei“

G7 valstybės kaltina A. Lukašenkos režimą neteisėta migracija: „Dėl ciniškų veiksmų kyla pavojus žmonių gyvybei“


Didžiojo septyneto (G7) valstybių užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį paragino Baltarusiją nutraukti migrantų krizę pasienyje su Lenkija, kaltindami ją, jog ji šaltakraujiškai sukūrė tokią situaciją ir kelia pavojų žmonių gyvybėms.


Jungtinė Karalystė, Kanada, Prancūzija, Vokietija, Italija, Japonija ir JAV apkaltino nepripažinto prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą, kad jis organizuoja neteisėtą migraciją per savo sienas.


Bendrame pareiškime, kurį taip pat pasirašė Europos Sąjunga ir paskelbė JK vyriausybė, ministrai teigė: „Dėl šių ciniškų veiksmų kyla pavojus žmonių gyvybei.


„Mes vieningai remiame ir solidarizuojamės su Lenkija, taip pat Lietuva ir Latvija, kurios tapo šio provokuojančio neteisėtos migracijos kaip hibridinės taktikos naudojimo taikiniu.


„Raginame režimą nedelsiant nutraukti agresyvią ir išnaudotojišką kampaniją, kad būtų užkirstas kelias tolesnėms kančioms ir mirtims“.


Keli tūkstančiai migrantų, daugiausia iš Artimųjų Rytų, dienas leidžia šaltyje prie Lenkijos sienos, tikėdamiesi patekti į ES.


Vakarai kaltina Minską, kad šis antplūdis suorganizuotas sąmoningai, reaguojant į sankcijas, įvestas po to, kai valdžia 2020 metais susidorojo su opozicijos judėjimais.

REKLAMA


Ministrai pridūrė, kad tarptautinėms organizacijoms turėtų būti leista „nedelsiant ir netrukdomai“ patekti pas pasienyje įstrigusius migrantus, kad būtų galima suteikti humanitarinę pagalbą.


„Baltarusijos režimas tokiais veiksmais bando nukreipti dėmesį nuo nuolatinio tarptautinės teisės, pagrindinių laisvių ir žmogaus teisių, įskaitant savų piliečių teises, nepaisymo“, – sakoma pareiškime.


Birželio mėnesį G7 šalių lyderiai pareiškė, kad jiems „didelį susirūpinimą kelia“ Kremliaus sąjungininko A. Lukašenkos veiksmai po to, kai gegužę buvo priverstinai Minske nutupdytas lėktuvas ir suimtas juo skridęs žymus režimo kritikas kartu su savo mergina.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)