G. Landsbergis prašo priešlaikinių rinkimų

G. Landsbergis prašo priešlaikinių rinkimų


Kitų metų vasario 11-12 dienomis vyks išankstiniai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininko rinkimai.


Tai po partijos prezidiumo posėdžio žurnalistams pranešė TS-LKD pirmininkas parlamentaras Gabrielius Landsbergis.


Jo teigimu, partijos prezidiumas pritarė išankstiniams rinkimams. Pirmą kartą TS-LKD pirmininkas bus renkamas 4 metų kadencijai.


TS-LKD suvažiavimas turėtų vykti kitų metų kovą.


* * * * * * *


TS-LKD pirmininko rinkimus galėtų surengti vasario viduryje


Jei pritars partijos taryba, konservatoriai naują pirmininką galėtų rinkti jau vasario viduryje, sako Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos Priežiūros komiteto vadovas Valdas Benkunskas.


Anot V. Benkunsko, pagal nuo gruodžio įsigaliosiančius naujus partijos įstatus, sprendimą dėl TS-LKD pirmininko rinkimų paankstinimo turi parengti partijos prezidiumas ir jam pritarti partijos taryba.


„Apie vasario vidurį galėtų būti tiesioginiai rinkimai" - žurnalistams sakė V. Benkunskas, pridūręs, kad šis scenarijus įmanomas, jei Prezidiumas savo darbą atliks kitą savaitę.

REKLAMA


Paankstinti partijos vadovo rinkimus šeštadienį vykusioje TS-LKD taryboje pasiūlė dabartinis partijos vadovas Gabrielius Landsbergis, pareiškęs, jog gali atsistatydinti iš šių pareigų, tam, kad partija kuo greičiau išsirinktų naują lyderį. G. Landsbergis taip pat teigė iš naujo sieksiąs vadovauti konservatoriams.


Pagal naujus įstatus, konservatorių pirmininkas bus renkamas 4, o ne 2 metams.


G. Landsbergio šeštadienį išsakytas mintis apie atsistatydinimą sukritikavo ne tik TS-LKD garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis, bet ir partijos pirmininko pavaduotoja Irena Degutienė, pareiškusi, kad G. Landsbergis paskubėjo su savo pareiškimu.


„Partijos taryboje negirdėjau tokių pasisakymų, kad viskuo yra kaltas partijos pirmininkas", - posėdžio metu kalbėjo I. Degutienė.


Seimo rinkimų rezultatams aptarti skirtoje taryboje konservatoriai buvo parengę dvi baigiamosios deklaracijos versijas, bet po I. Degutienės siūlymo vienbalsiai nuspręsta nė vienos deklaracijos nepriimti ir parengti vieną bendrą dokumentą.

REKLAMA


G. Landsbergis prašo priešlaikinių rinkimų


* * * * * * *


Naujų priešlaikinių partijos pirmininko rinkimų prašantis konservatorius Gabrielius Landsbergis teigia, kad visa Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos bendruomenė turi parodyti, kaip vertinti Seimo rinkimus - kaip laimėjimą ar pralaimėjimą.


Šeštadienį partijos tarybos suvažiavime G. Landsbergis pranešė, kad jei partijos įstatai nenumato pirmalaikių pirmininko rinkimų, jis yra pasirengęs atsistatydinti iš šio posto ir kandidatuoti iš naujo gegužę vyksiančiame visuotiniame TS-LKD suvažiavime.


Anot G. Landsbergio, jo, kaip partijos pirmininko, vaidmenį rinkimų laikotarpiu turi įvertinti visa konservatorių bendruomenė.


G. Landsbergis prašo priešlaikinių rinkimų


„Rinkimų įvertinimas turi vykti platesniame rate, atsiklausiant visų partijos narių - 16 tūkst. žmonių bendruomenės - kaip jie vertina ir kokią tolesnę partijos kryptį ji palaiko", - žurnalistams kalbėjo G. Landsbergis.


Pirmininko teigimu, ar pirmalaikiai rinkimai įmanomi, turi pasakyti partijos Priežiūros komitetas.


G. Landsbergio pareiškimą šeštadienį sukritikavo jo senelis, konservatorių garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis, pareikšdamas, kad tokie pasisakymai neprisideda prie konservatorių vienybės išlaikymo. „Mums turėtų rūpėti darbas, politinis darbas. Lietuvoje, Seime, kur mes ateiname kaip atsinaujinusi, pasipildžiusi jauna energija antroji (pagal dydį, ELTA) frakcija, - partijos tarybos susitikime kalbėjo V. Landsbergis. - Nėra taip svarbu ardytis tarpusavyje, kas mums nepadės veikti tarpusavyje."


Eilinis TS-LKD suvažiavimas turėtų vykti gegužę.


Neseniai vykusiuose Seimo rinkimuose konservatoriai pelnė 31 mandatą ir liko antroje vietoje po Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS), gavusios 56 vietas. Ilgą laiką kalbėję apie koaliciją su konservatoriais, „valstiečiai-žalieji" vėliau susitarė su socialdemokratais ir TS-LKD liko parlamentinėje opozicijoje


G. Landsbergis prašo priešlaikinių rinkimų


* * * * * * *


G. Landsbergis: esu pasirengęs atsistatydinti iš partijos pirmininko pareigų


Konservatorių partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis ragina kuo greičiau sušaukti partijos neeilinį suvažiavimą ir jame rinkti naują lyderį, o iki to laiko jis teigia pasirengęs pasitraukti iš partijos pirmininko pareigų.


Šią žinią jis pranešė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos taryboje. Anot pirmininko, ar pagal TS-LKD statutą galima šaukti neeilinį suvažiavimą, turėtų išsiaiškinti partijos Priežiūros komitetas.


„Esu pasirengęs atsistatydinti iš partijos pirmininko pareigų, kol rinkimai bus suorganizuoti", - kalbėjo G. Landsbergis.


G. Landsbergis taip pat pabrėžė, kad būsimuose rinkimuose iš naujo sieks tapti partijos lyderiu.


„Aš nebėgu nuo atsakomybės ir tikrai juose dalyvausiu", - teigė G. Landsbergis.


G. Landsbergis prašo priešlaikinių rinkimų


Pasak G. Landsbergio, tiek Lietuva, tiek tarptautinė erdvė šiuo metu susiduria su neužtikrintumu dėl ateities, nes pastebimas populistinių jėgų iškilimas.


"Kitais metais mūsų laukia dar treji rinkimai - Prancūzijoje, Olandijoje, Vokietijoje, - kur partijos susiduria su nežinomybe, nes atsiranda alternatyvios jėgos, kurios neaišku, ką siūlo", - kalbėjo TS-LKD pirmininkas, pridūręs, jog puikiai supranta savo atsakomybę dėl Seimo rinkimų rezultatų.


"Aš tikiu, kad mūsų partija eina teisinga kryptimi ir reikalingi tolesni pokyčiai, tik mandatas tiems pokyčiams ateina iš visos bendruomenės ir iš visų partijos narių", - sakė G. Landsbergis.


Eilinis TS-LKD suvažiavimas turėtų vykti gegužę.


Neseniai vykusiuose Seimo rinkimuose konservatoriai pelnė 31 mandatą ir liko antroje vietoje po Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS), gavusios 56 vietas. Ilgą laiką kalbėję apie koaliciją su konservatoriais, „valstiečiai-žalieji" vėliau susitarė su socialdemokratais ir TS-LKD liko parlamentinėje opozicijoje.


G. Landsbergis prašo priešlaikinių rinkimų


* * * * * * *


V. Landsbergis sukritikavo savo anūko pasisakymus


Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis sukritikavo savo anūko, dabartinio partijos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio pasisakymus apie galimą atsistatydinimą ir teigia, kad šie žodžiai neprisideda prie konservatorių vienybės išlaikymo.


Anot V. Landsbergio, partijos pirmininko žodžiai komplikuoja politinę situaciją Lietuvoje ir taip neturėtų būti daroma.


G. Landsbergis prašo priešlaikinių rinkimų


„Mums turėtų rūpėti darbas, politinis darbas. Lietuvoje, Seime, kur mes ateiname kaip atsinaujinusi, pasipildžiusi jauna energija antroji (pagal dydį, ELTA) frakcija, - partijos tarybos susitikime kalbėjo V. Landsbergis. - Nėra taip svarbu ardytis tarpusavyje, kas mums nepadės veikti tarpusavyje."


Šeštadienį G. Landsbergis paprašė sušaukti neeilinį TS-LKD suvažiavimą ir jame rinkti naują partijos pirmininką. Politikas teigė iki to laiko pasirengęs pasitraukti iš konservatorių vadovo pareigų.


G. Landsbergis prašo priešlaikinių rinkimų


Anot V. Landsbergio, konservatoriams ir iš šalies nepelnytai bandoma primesti pralaimėtojo etikę, nepaisant to, kad TS-LKD yra antra pagal dydį frakcija Seime.


„Gabrielius dabar yra per daug subjektyvus. Manau, reikia objektyviau žiūrėti į situaciją", - kalbėjo V. Landsbergis.


Pagal ELTA inf.
M. Ambrazo ir G. Savickio (ELTA) nuotr.


G. Landsbergis prašo priešlaikinių rinkimų







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)