Suaugusiųjų švietimas: išmokti dalykai praverčia kasdien

Suaugusiųjų švietimas: išmokti dalykai praverčia kasdien

Artūro Žuko nuotr.


Sakoma, kad mokytis niekada nevėlu. Šiuo požiūriu vadovaujasi vis daugiau lietuvių, besirenkančių įvairias mokymosi visą gyvenimą formas. Kuo užsiimti, dabar gali patarti ir savivaldybėse dirbti pradėję neformaliojo suaugusiųjų švietimo koordinatoriai. Jie tikrai žino, kur ir ko galima mokytis arčiausiai namų.


Saulė MARCINKEVIČIŪTĖ


Tai, kas aktualu


Panevėžio rajono švietimo centras yra Panevėžio rajono neformaliojo suaugusiųjų švietimo koordinatorius. Švietimo centro direktorė Jurgita Vaitiekūnienė sako, kad suaugusiųjų, norinčių mokytis, tikrai yra, be to, ir galimybių tai daryti rajone išties nemažai.


„Pirmas mūsų kaip koordinatorių darbas – įkurtas Trečiojo amžiaus universitetas (TAU). Turime po vieną fakultetą 12-oje savivaldybių vietų ir 350 klausytojų. Gyventojai labai domisi sveika gyvensena, nori apie tai sužinoti kuo daugiau. Vis aktualesni tampa ir užsienio kalbų mokymai: renkame grupes, ieškome mokytojų, savanorių, kurie padėtų juos organizuoti“, – teigia J. Vaitiekūnienė ir priduria, kad, kol nebuvo tokių koordinatorių, suaugusiųjų užimtumu rajone rūpinosi tik bibliotekos ar pavienės bendruomenės.

REKLAMA


Daug suaugusiųjų švietimo veiklų vykdo keliolika Panevėžio rajono kultūros centrų. Pavyzdžiui, Ramygalos kultūros centro Atvirame jaunimo centre didelio susidomėjimo sulaukė medijų ir raštingumo mokymai, smulkiojo ir vidutinio verslo organizatoriaus mokymo programa, kuria buvo mokoma verslumo, socialinio bendradarbiavimo, lyderystės įgūdžių. Savo ruožtu bibliotekos kviečia į kompiuterinio raštingumo paskaitas.


Organizuojant mokymus atsižvelgiama į gyventojų norus. „Dažnai susitinkame su gyventojais įvairiose paskaitose, klausiame, ko jie nori mokytis. Pavyzdžiui, dabar labai aktyvios yra moterys. Jau susidariusi grupelė, kuri norėtų mokytis veido priežiūros, įvairių grožio procedūrų. Ieškome būdų, kaip tokius seminarus organizuoti“, – sako koordinatorė.


Mokymosi visą gyvenimą galimybių yra kiekvienoje savivaldybėje. Lėšų suaugusiųjų švietimo programoms skiria Švietimo ir mokslo ministerija, jos bus finansuojamos ir iš 2014–2020 m. Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

REKLAMA


Moko sutarti su vaikais


„Pozityvi tėvystė“ – viena iš suaugusiųjų švietimo programų, organizuojamų Panevėžio rajono švietimo centro. Kursus lankanti panevėžietė Jolita Trapuilienė teigia, kad jie padeda lengviau rasti bendrą kalbą su 6 ir 4 metų sūnumis.


„Vaikai lanko Naujamiesčio lopšelį-darželį „Bitutė“. Ten ir sužinojome, kad yra tokie kursai. Kiekvienam tėvui, auginančiam vaikus, tokie mokymai aktualūs. Pavyzdžiui, pirmajame seminare sužinojome, koks yra šiuolaikinis vaikas, kaip jis mąsto ir kaip su juo lengviau susikalbėti. Antrajame – kaip spręsti kylančius konfliktus, tinkamai auklėti“, – pasakoja Jolita. Pasak jos, mokymuose įgytas žinias ji jau po truputį taiko bendraudama su vaikais.


„Kartais atrodo, kad tuoj pakelsi balsą, bet prisimeni, ko mokė kursuose, sustabdai save, suskaičiuoji iki trijų ir pasakai ramiau. Juk mes ir vaikai esame skirtingų kartų, labai skiriasi tai, kaip mus auklėjo ir kaip reikia auklėti šiuolaikinius vaikus. Pavyzdžiui, dabartiniai vaikai – daug judresni, nenustygstantys, kartais sunku su jais susitarti. Kaip sakė per seminarus, taip yra dėl to, kad jie gauna labai daug informacijos – kur kas daugiau, nei gavome mes, kai buvome maži. Dažnai pirmoji reakcija į netinkamą elgesį – pakeltas balsas, tačiau mus moko, kaip to išvengti, žiūrėti atlaidžiau“, – dėsto Jolita.


Moteris sako, kad ir vaikai būna laimingesni, kai tėvai žino, kaip jiems aiškiai pasakyti, ko iš jų norima, ir kaip tinkamai reaguoti į jų elgesį.



Padeda sveikiau gyventi


Panevėžio rajono švietimo centro įkurto TAU fakultete Raguvoje dekane dirba ir kartu įvairius kursus lanko Irena Sabaliauskienė. Ji pasakoja, kad fakultetą lanko daugiau kaip 30 klausytojų. „Sveikos gyvensenos programa, kurta su Kultūros centru, – labai populiari. Mokomės daug dalykų, kurie padeda kokybiškiau leisti laiką“, – sako moteris.


Vieni labiausiai įsiminusių kursų – dailės terapija. „Dailė padeda išsilaisvinti, geriau pažinti save. Į pirmą susitikimą visi ateina tokie kuklūs, o po jų atsiveria, bendrauja. Mes juk nuo mokyklos laikų nepiešėme, tad ir technikos reikėjo išmokti“, – tikina I. Sabaliauskienė.


Susitikimai su gydytojais, psichologais, paskaitos apie sveiką gyvenseną ir mitybą, net sveikų valgių gaminimas – tie seminarai, kurie, anot I. Sabaliauskienės, sulaukia gausaus būrio lankytojų. Moteris teigia, kad paskaitos padėjo kitaip įvertinti ir savo pačios įpročius. „Kai sužinai, ką ne taip darai, gali lengviau tai pakeisti. Nuo šių metų po paskaitų skiriama namų darbų. Šiuo metu klausytojai turi sveikatingumo kurso užduotį. Kiekvienas pasirinko vieną savo įprotį ir jį stebi. Aš pasirinkau stebėti savo poilsio režimą. Jau antra savaitė fiksuoju, ar iš tikrųjų pakankamai pailsiu, ir tikiuosi, kad tai padės mano sveikatai“, – kalba moteris.
Visgi pašnekovė sutinka, kad žmonėms labiausiai reikia bendravimo ir kur nors išeiti, todėl tokios paskaitos yra puiki galimybė ne tik pagerinti sveikatą, bet ir susirasti naujų draugų.


* * * * * * *


Mokymosi visą gyvenimą galimybių yra kiekvienoje savivaldybėje. Lėšų suaugusiųjų švietimo programoms skiria Švietimo ir mokslo ministerija, jos bus finansuojamos ir iš 2014–2020 m. Europos Sąjungos struktūrinių fondų. Visose Lietuvos savivaldybėse suaugusieji galės nemokamai mokytis lietuvių ir užsienio kalbų, įgyti psichologinių, sveikos gyvensenos žinių, verslumo, skaitmeninio raštingumo ir kitų įgūdžių.

REKLAMA


Didelio susidomėjimo sulaukė medijų ir raštingumo mokymai, smulkiojo ir vidutinio verslo organizatoriaus mokymo programa, kuria buvo mokoma verslumo, socialinio bendradarbiavimo, lyderystės įgūdžių.


Mokymo programas suaugusiesiems siūlo:
• profesinės mokyklos, universitetai ir kolegijos;
• savivaldybių švietimo centrai;
• Trečiojo amžiaus universitetai;
• įvairios organizacijos.


Suaugusiųjų švietimas: išmokti dalykai praverčia kasdien

Suaugusiųjų švietimas: išmokti dalykai praverčia kasdien
Reklama








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)