Vaikystę menantis ūkinis muilas - nepamainomas

Vaikystę menantis ūkinis muilas - nepamainomas

Ūkinis muilas gaminamas tiktai iš natūralių ir ekologiškai švarių medžiagų: riebalų ir natrio druskų, be dažiklių, konservantų ir kvapiųjų medžiagų.


Parduotuvėse iki šiol galima išvysti rusvai pilkos spalvos ūkinio muilo gabalėlių. Kainuoja jie nebrangiai, kvepia nekaip, taigi, esant tokiam gausiam skalbiamųjų priemonių pasirinkimui, atrodo, jog turėtų būti visiškai nepaklausūs.


„Gal tik mūsų močiutės iš įpratimo perka šias prekes? – peršasi į galvą mintis. – Negi jaunimas irgi tokį muilą naudoja? Betgi... jei niekas nepirktų, jo tikrai nebūtų lentynose. Matyt, jis žmonių vertinamas iki šiol. Tik už ką?“


Pasirodo, pats paprasčiausias ūkinis muilas pasižymi tokiomis ypatybėmis, kuriomis negali pasigirti jokie kiti jo „broliai“ – net ir pasipuošę spalvingiausiais apdarais bei dvelkiantys maloniais aromatais.


* Ūkinis muilas gaminamas tiktai iš natūralių ir ekologiškai švarių medžiagų: riebalų ir natrio druskų, be dažiklių, konservantų ir kvapiųjų medžiagų. Žinoma, prekyboje gausu ir „pagerinto“ ūkinio muilo, į kurį gamintojai prideda cheminių priedų, suteikiančių malonesnį vaizdą ir kvapą. Tačiau jis anaiptol nėra toks naudingas, kaip tie neišvaizdūs gabaliukai, kurie ne vienam vyresnės kartos žmogui asocijuojasi su sovietiniais „amžino“ deficito laikais.

REKLAMA


* Ūkiniame muile gausu šarmų (pH 12), tad jis išsiskiria puikiomis skalbiamosiomis ypatybėmis – pašalina tokias dėmes, kurių negali įveikti kiti skalbikliai. Jo sudėtyje esančios riebalų rūgštys sukelia gausias putas, todėl audinius galima skalbti tiek karštame, tiek šaltame vandenyje. Kai kurių ūkiniu muilu išskalbtų audinių struktūra net pagerėja.


* Tai puikus baliklis. Jei ant balto audinio atsirado organinės kilmės dėmių, jas išmuilinkite ūkiniu muilu ir padėkite pagulėti saulėje. Muilas išbalins drabužį.


* Dėl savo natūralumo ūkinis muilas visiškai nealergizuoja. Todėl itin tinka vaikų drabužėliams skalbti.

* Rekomenduojamas indams plauti. Šiuolaikinius indų ploviklius sunku nuplauti net ilgiausiai skalaujant puodus ar lėkštes, tad ant jų lieka kenksmingų medžiagų. Taigi muiluoto vandens naudojimas – optimalus sprendimas savo sveikatos naudai.


* Praverčia kruopščiai plaunant daržoves ir vaisius, parsineštus iš parduotuvės ar turgaus.


* Tinka galvai trinkti. Ūkiniu muilu (tiktai pačiu paprasčiausiu – rusvai pilku) plaunami plaukai tampa tankūs ir sveiki, nelūžinėja. Tiesa, nuskalauti plaukus patariama actu ar citrinų sultimis parūgštintu vandeniu.

REKLAMA


* Ūkiniu muilu patariama praustis bent du kartus per savaitę – oda visąlaik atrodys gaivi ir skaisti. Nusiprausę veidą patepkite pačiu paprasčiausiu vaikišku kremu.


* Kuo daugiau riebalų rūgščių yra muilo sudėtyje, tuo geriau jis susidoroja su nešvarumais. Šis riebalų rūgščių rodiklis ženklinamas skaičiais 72, 70 ir 65. Tam tikras skaičius būna įspaustas ant kiekvieno muilo gabalėlio.


* Ūkinis muilas turi puikių antiseptinių ypatybių. Apie jas nuo seno žino medikai. Karo metais, stokodami chirurginių pirštinių, medikai operuodavo ligonius ūkiniu muilu išsimuilinę ir nusidžiovinę rankas.


* Padeda įkandus šuniui ar įdrėskus katei ir norint apsisaugoti nuo į žaizdą galinčios patekti infekcijos. Leiskite nutekėti kraujui (jis nuplaus bakterijas), po to uždėkite tvarstį, suvilgytą ūkinio muilo tirpalu.


* Padeda kovoti su pėdų grybeliu. Kruopščiai nušveiskite pažeistas pėdų vietas šepečiu, suvilgytu ūkinio muilo tirpalu, paskui apdorokite odos paviršių jodu. Apie šią ūkinio muilo ypatybę puikiai žinota visų laikų armijose. Per karinius žygius pasigavę pėdų grybelį, kareiviai rytais ir vakarais plaudavo kojas šaltu muiluotu vandeniu. Kelios savaitės procedūrų, ir grybelio kaip nebūta!

* Veiksminga priemonė įtrūkusiai kulnų, taip pat suragėjusiai, sustorėjusiai kojų odai gydyti. Reikia daryti tokias voneles: į porą litrų karšto vandens įberti šaukštelį sodos ir šaukštą ūkinio muilo drožlių.



* Mažina sumuštos vietos tinimą. Pakanka sumuštą kūno vietą sudrėkinti ūkinio muilo tirpalu kelis kartus per dieną. Beje, sutrenktą vietą ištepus ūkiniu muilu paprastai pavyksta išvengti mėlynės.


* Praverčia po depiliacijos procedūros. Pašalinus nepageidaujamus plaukelius oda paprastai parausta, kartais nemaloniai peršti. Išmuilinkite ją ūkiniu muilu, ir po kurio laiko peršėjimas nurims.


* Padeda išgydyti prasidedančią slogą. Į ūkinio muilo tirpalą pamerkite vatos tamponėlį ir juo išvalykite nosies šnerves. Nors jautrią gleivinę šiek tiek grauš, nosis nebus užgulta, o po dviejų trijų tokių procedūrų ilgam užmiršite apie nosies varvėjimą.


* Geras pagalbininkas burnos ertmės problemoms spręsti. Kadangi daugybė mikroorganizmų į burną patenka kartu su dantų šepetėliu, pastarąjį dera periodiškai apdoroti ūkinio muilo tirpalu ir palikti nakčiai. Ryte muilą nuplaukite vandeniu ir galite būti tikri, kad šepetėlis – visiškai švarus.


* Padeda nuo pūlinių. Lygiomis dalimis sumaišykite tarkuotų svogūnų, ūkinio muilo drožlių, cukraus ir pasigaminkite tepalo. Jo tepkite ant užpūliavusios odos ir tą vietą apriškite. Tai daryti derėtų prieš naktį. Ryte pamatysite, jog žaizda tapo švari.


* Itin rekomenduojamas pirtyje. Prieš eidami į pirtį, karštame vandenyje, į kurį įberta ūkinio muilo drožlių, pamerkite beržinę vantą. Išsipėrus tokia vanta, oda taps švari, stangri ir atrodys sveika.

Parengė Marta JONUŠAITĖ


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų - žurnale NAMIE IR
SODE








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)