Ar žinote, ko turite reikalauti iš savo lygintuvo?

Ar žinote, ko turite reikalauti iš savo lygintuvo?

Daugiau sveriantis lygintuvas - geresnis.


Drabužių lyginimas daugeliui, ko gero, ne pats maloniausias užsiėmimas. Tačiau jeigu po ranka yra geras lygintuvas, šis procesas – ne toks jau ir nuobodus.


Birutė JANČIENĖ


Koks lygintuvas atitinka šiuolaikiškus reikalavimus? „Toks, kuriame yra temperatūros reguliavimo bei garų skirstymo funkcija, kurio padas – didelis, atsparus įvairiems įbrėžimams“, – teigia buitine technika prekiaujančios parduotuvės „Buitex“ direktorius Edmundas Čepauskas.


Beje, vertėtų rinktis daugiau sveriantį lygintuvą. Sunkesnis modelis stipriau spaus audinį ir kartu geriau lygins. Išsirinkę patikusį prietaisą, nebijokite jo nuodugniai apžiūrėti – pakilnoti, pasukioti, įsitikinti, ar korpusas stabilus, ar gerai laikosi padas. Svarbiausia, kad prietaisą būtų patogu paimti ranka – tuomet lyginti bus lengva ir malonu. Kokius lygintuvo parametrus svarbiausia įvertinti? Pasak E. Čepausko, svarbiausia – lygintuvo padas, garų skirstymo funkcija ir prietaiso galingumas.

Padas

REKLAMA


Renkantis lygintuvą, vienas svarbiausių kriterijų – medžiaga, iš kurios pagamintas šios buities priemonės padas. Padas tiesiogiai liečia audinį, todėl itin svarbu, kad laidynė maloniai juo slystų, pasiekdama kiekvieną lyginamo drabužio lopinėlį. Kokių būna lygintuvų padų?


Pigiausi lygintuvai, kurių padai aliumininiai. Tokie greitai įšyla ir greitai atvėsta, tačiau jie lengvai susibraižo, ilgainiui ima kibti prie lyginamo audinio, o nuvalyti juos sunku. Lygintuvai, kurių padai pagaminti iš nerūdijančiojo plieno, sunkesni už aliumininius, gerai slysta audinio paviršiumi, tačiau irgi linkę braižytis.


Yra lygintuvų, kurių padai dengti nelimpančia danga, tarkime, teflonu. Tokios laidynės lengvai slysta lyginamo audinio paviršiumi, yra atsparios įbrėžimams. Populiariausi lygintuvai, turintys keraminius padus. Tokie itin gerai slysta audiniu, nelimpa prie jo, tolygiai „perduoda“ šilumą ir „nebijo“ įbrėžimų.

REKLAMA


Garas


Lygintuvo garų skirstymo funkcija leidžia patogiau ir lengviau lyginti susiglamžiusius drabužius. Lyginti garais galima net neliečiant audinio – drabužis gali kabėti tiesiog ant pakabo. Garų kiekis matuojamas gramais per minutę. Garų galia – labai įvairi. Pavyzdžiui, kelioniniai lygintuvai generuoja vos 15–35 g per minutę, o štai gariniai lygintuvai su išoriniu garų generatoriumi – net 50–150 g per minutę. Beje, momentinis garų pliūpsnis ir nuolatinis garų srautas – ne vienas ir tas pats.


Daugelio šiandienos lygintuvų generuojamas nuolatinio garo kiekis yra 20–60 g per minutę, o maksimalus momentinių garų pliūpsnis gali būti keliskart didesnis – 70–200 g per minutę. Kuo didesnė garų galia, tuo lengviau lyginti itin susiglamžiusius drabužius.


Ar žinote, ko turite reikalauti iš savo lygintuvo?

Lyginti su geru lygintuvu - malonumas.


Pado nosies forma


Rinkdamiesi lygintuvą būtinai atkreipkite dėmesį į pado nosį – smailesnė garantuoja kokybiškesnį lyginimo procesą: lengviau išlyginsite drabužio vietas aplink sagas, ties užtrauktuku, taip pat apykakles ir rankogalius. Taip pat atkreipkite dėmesį ir į pade esančias skylutes. Jų išdėstymas nulemia, kaip skirstomi garai. Lygintuvu, kurio pade ties nosimi – daug skylučių, geriau ir lengviau išlyginsite sunkiai pasiekiamas drabužio vietas.


Vandens talpykla


Dėl lygintuve įdiegtos garų funkcijos galima kruopščiai išlyginti ir menkiausią drabužio raukšlę. Žinoma, daug kas priklauso ir nuo audinio. Todėl skirtingų rūšių audiniams (linui, šilkui, poliesteriui ir pan.) lyginti nustatomas skirtingas garų intensyvumas. Rinkdamiesi lygintuvą, ieškokite tokio, kurio vandens talpyklą lengva pripildyti (kai kurių modelių lygintuvai turi išimamas vandens talpyklas). Įprastinių vandens talpyklų talpa – 200–250 ml. Tačiau būna ir didesnių. Tad, jei lyginate dažnai ir daug drabužių, rinkitės didesnę vandens talpyklą turintį prietaisą.


Lygintuvo galia


Ką lemia lygintuvo galia? Mažesnės galios (dažniausiai senų modelių) lygintuvai įkaista lėčiau, kartkartėmis išsijungia, vėsta, po to vėl įsijungia ir kaista. Taigi jų temperatūra nuolat svyruoja. Didesnės galios prietaisas įkaista greičiau, o lyginimo metu palaikoma tolygi temperatūra. Gerai įkaitęs lygintuvas užtikrina, kad naudojant garus vanduo garuos tinkamai. Lyginti drabužius su didesnio galingumo lygintuvu – greičiau ir paprasčiau. Populiariausi, 2 300–2 400 W galingumo, lygintuvai per valandą sunaudoja 2,3–2,4 kW elektros energijos.



Naujausia nūdienos lygintuvų funkcija – palaikyti optimalią temperatūrą – leidžia lyginti saugiai, nesugadinant audinio. Tarkime, lyginate lininę paklodę, o po jos – šilkinę suknelę, tačiau pamirštate nustatyti naują lyginimo režimą. Apie padarinius kalbėti neverta – suknelės nebėr! Todėl dėl moderniausiuose lygintuvuose esančių optimalios temperatūros jutiklių galima saugiai liginti bet kokį audinį.


Saugumo programos


Daugelyje nūdienos laidynių įrengta įvairių specialių apsaugų. Turbūt viena svarbiausių (juolab užuomaršoms!) – automatinis prietaiso išsijungimas (Auto-Shut off). Lygintuvas turi tam tikrus daviklius, kurie reaguoja į judesį ar prisilietimą. Jeigu tam tikrą laiką nefiksuojamas prisilietimas ar judesys, prietaisas automatiškai išsijungia. Ši funkcija taip pat padeda taupyti elektros energiją. Jeigu lygintuvas turi minėtą funkciją, tuomet stačias jis automatiškai išsijungia po 7–8 minučių, gulsčias – po 30 sekundžių. Laikas skiriasi priklausomai nuo prietaiso modelio. Taip pat kai kurie lygintuvų modeliai turi apsaugą nuo vandens lašėjimo.


Tarkime, lyginant drabužius nustačius žemesnę temperatūrą, garai kondensuojasi, o pro jiems išeiti skirtas angas laša vanduo. Įsijungus apsaugai nuo vandens lašėjimo, vanduo lieka rezervuare. Dar viena svarbi lygintuvų apsauga – nuo užkalkėjimo – „surenka“ kalkes į vieną talpyklą. Tuomet tereikia jas išpilti arba (paspaudus mygtuką) išpūsti kartu su garais.


Lygintuvo priežiūra


Norėdami, kad lygintuvas kuo ilgiau tarnautų, po kiekvieno lyginimo išpilkite talpykloje likusį vandenį. Labiausiai prietaisui kenkia kalkės. Pirkdami lygintuvą, sužinokite, kokios jame yra apsaugos nuo kalkių priemonės. Vieni lygintuvai turi specialias kalkių šalinimo kasetes, kurias po tam tikro ciklų skaičiaus reikėtų pakeisti. Kituose yra automatinė kalkių šalinimo sistema – kalkių nuosėdos šalinamos paspaudus specialų mygtuką arba tiesiog su garais.


Geriausia lygintuvo vandens talpyklą pildyti filtruotu vandeniu, o kartkartėmis pravartu prietaisą išvalyti taip, kaip nurodyta gamintojo instrukcijoje.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)