Kaip atnaujinti virtuvę be didelių sąnaudų?

Kaip atnaujinti virtuvę be didelių sąnaudų?


Virtuvė – toji namų vieta, kurioje praleidžiame daugiausia laiko. Sukiojamės gamindami maistą, užkandžiaujame ar tiesiog plepame gurkšnodami arbatą. Pabodo senas interjeras, norite naujovių? Visai nebūtina atlikti kapitalinio remonto ir pirkti naujų baldų. Kartais pakanka šiek tiek išmonės ir gudrių patarimų.


Perdažykite senus baldus


Tik nereikia būgštauti, jog perdažyti – tolygu brangiai restauruoti. Nieko panašaus! Perdažykite virtuvės spintelių dureles. Juk jos dažnai aplimpa riebalais bei maisto likučiais, tad dažnai valomos praranda spalvą ir atrodo „pavargusios“. Įspėjimas! Perdažyti galima tik natūralios medienos gaminius.


Šiandien baldai dažnai gaminami iš laminuotų medienos drožlių plokščių, kurių paviršius padengiamas specialia plėvele. Pastaroji anksčiau ar vėliau atšoka. Taigi, užuot tokį paviršių perdažę, verčiau paslėpkite jį po nauja specialiai baldams skirta lipniąja plėvele. Jų būna įvairių spalvų, išmargintų įvairiais ornamentais.


Taigi pirmiausia atsukite durelių varžtus ir išimkite jas iš baldo karkaso. Nuvalykite dureles acetonu suvilgyta kempinėle (tuomet geriau prilips gruntas). Kai acetonas nudžius, durelių paviršių patrinkite švitriniu popieriumi – geriau lips dažai. Specialiu teptuku (jų būna kiekvienoje statybinių medžiagų parduotuvėje) užtepkite tolygų grunto sluoksnį. Palikite išdžiūti.

REKLAMA


Kiek ilgai gruntas džiūsta, skaitykite prekės instrukcijoje. Telieka nudažyti pasirinktais dažais, ir virtuvės interjeras nušvis naujomis spalvomis. Durelių kraštus dažykite specialiu mažu teptuku – paviršius pasidengs lygiau. Dažus tepkite dviem sluoksniais. Kai pirmasis sluoksnis bus visiškai išdžiūvęs, dažykite antrą kartą. Rinkitės kokybiškus dažus ir gruntą. Sumokėsite brangiau, tačiau rezultatas tikrai nenuvils.


Pakeiskite durelių rankenėles


Paprasta? Tačiau naujumo pojūtis – garantuotas! Švariai nuplaukite dureles, išsukite senas rankenėles ir pritvirtinkite naujas. Gamintojai siūlo įvairiausių formų, spalvų ir stilių rankenėlių. Tik nepersistenkite rinkdamiesi prašmatniausias!


Pavyzdžiui, didelėms aptakių formų spintelėms tinka kuo paprastesnės rankenėlės. Antraip spintelės atrodys tiesiog chaotiškai. Šias spintelių detales reikėtų derinti ne tik prie baldų, bet ir prie patalpos visumos: durų rankenų, vyrių, plautuvės čiaupų.

REKLAMA


Rinkdamiesi naujas rankenėles, būtinai atkreipkite dėmesį į tai, kiek tvirtinimo vietų turėjo senosios. Sumanėte pailgos formos rankenėles pakeisti apskritomis? Pastarosios formos rankenėle (ji tvirtinama vienu medvaržčiu) veikiausiai nepavyks paslėpti senosios rankenėlės (tvirtinamos dviem medvaržčiais) skylių. Tuomet reikės skylutes užglaistyti medienos glaistu, po to „užlyginti“ švitriniu popieriumi, spintelės paviršių nugruntuoti ir perdažyti. Beje, naujas skylutes teks gręžti ne toje pačioje vietoje.


Per ilgas procesas? Rinkitės rankenėles (didesnes už senąsias), po kuriomis senosios skylutės tiesiog pasislėps. Prieš tvirtindami naujas rankenėles, įsitikinkite, ar jos nesitrankys į kitas plokštumas ar daiktus.


Naujos sienos


Įgrisusį virtuvės interjerą atšviežinsite perdažę sienas. Be abejo, tam prireiks daugiau laiko ir pastangų. Tačiau rezultatas tikrai nenuvils. Tinkamai parinktos spalvos suteiks šiam namų kampeliui šilumos, erdvės, jaukumo ir, be abejo, naujumo.


Ir nebūtina perdažyti visų sienų! Galbūt pakaks atnaujinti tik vieną. Juolab jei jūsų virtuvėje vyrauja balta spalva. Vieną šios patalpos sieną nutepkite, pavyzdžiui, žaliai. Arba užklijuokite tapetų, tarkime, tokių, kuriuose mirga kavos pupelės. Namai iškart „pakvips“ kava! Ryškūs margi sienų apmušalai pastebimai atnaujina kambarį.


Augalai irgi svarbu


Galbūt jūsų virtuvėje nėra nė vieno žaliuojančio augalo? Įsigykite jų, ir virtuvė iškart nušvis naujomis spalvomis.



Į dailius vazonus pasisodinkite bazilikų, petražolių, melisų, laiškinių česnakų ar dekoratyvinių paprikų. Beje, vazonus galite paslėpti, pavyzdžiui, drobiniuose ar spalvoto audeklo maišeliuose. Išrikiuokite vazonus ant palangės ar spintelės. Ne tik pamalonins akį, bet ir pagardins ruošiamus patiekalus! Erdvioje virtuvėje galima įkurdinti ir kokį nors kabantį žalialapį.


Paprastos, bet neprastos smulkmenos


Ant stovo pakabinkite gražių puodų ir keptuvių. Toks stovas ne tik atnaujins interjerą, bet ir suteiks šilumos bei jaukumo. O spintelėse, kur „tupėjo“ suslėpti rakandai, atsiras daugiau vietos.


Netiesa, kad virtuvės sienų netinka nukabinėti nuotraukomis ir paveikslais. Šioje namų zonoje praleidžiame daugiausia laiko, tad kodėl nepasidžiaugus širdžiai mielomis akimirkomis ir spalvomis? Virtuvėje nederėtų kabinti didelių paveikslų (nebent ši namų erdvė – itin didžiulė).


Pabodusį interjerą puikiai pagyvins naujos užuolaidos. Vietoj baltų pakabinkite kokios nors ryškios spalvos ar margaspalves.


Sieninėse lentynose pakeiskite „ekspoziciją“, pavyzdžiui, vietoj smulkių mažmožių „patupdykite“ kelias kulinarines knygas.


Net jeigu jūsų virtuvė – itin erdvi, nepaverskite jos tiesiog įvairių daiktų ir rakandų sandėliu. Nerikiuokite daiktų ant stalviršių.


Patogiose vietose pritvirtinkite specialių kabliukų ir laikiklių. Ant jų galėsite sukabinti ar padėti puodelius, stalo įrankius, popierinius rankšluosčius, birių produktų ir prieskonių indus bei indelius.


Toks sprendimas virtuvei suteiks jaukumo.

Parengta pagal žurnalą "Savaitė"








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)