Džiugina pakalnučių varpeliai

Džiugina pakalnučių varpeliai


Be svogūninių gėlių, tinkamų pražydinti kambaryje, galima pasidžiaugti ir įvairių daugiamečių gėlių žydėjimu namuose neįprastu laiku. Jos paįvairins kambarinių gėlių draugiją ir papuoš namų aplinką.


Rita Bielskė


Pasak Vilniaus universiteto Botanikos sodo Vingio skyriaus vedėjos dr. Reginos Juodkaitės, išlaikius augalus vėsioje vietoje ir suteikus jiems priverstinę ramybę, lengvai pražysta heleborai, pakalnutės, žibuoklės, plukės, įvairiausios raktažolės, bijūnai, vilkdalgiai, liatriai, žemaūgiai astrūnai, rykštenės ir daug kitų daugiamečių gėlių. Vėlyvą rudenį ar žiemą, kai žemė neįšalusi, galite išsikasti kelis kerelius daugiamečių gėlių ir pasodinti į indus, pripildytus lengvos daržo žemės, sumaišytos su smėliu (2:1), ar durpinio substrato.


Pakalnučių pražydinimas


Pakalnutės – grakščios gėlės, skleidžiančios gaivų aromatą. Nuo jų namai pakvimpa pavasariu: atrodo, tokie maži trapūs varpeliai, o kiek giedros mums visiems dovanoja. Tad gal verta pasistengti?

REKLAMA


R. Juodkaitė sako, kad augalai pražydinimui kasami spalio mėnesį, o šią žiemą jų galima ir dabar išsikasti sodyboje – tuomet jų nereikės šaldyti. Galima pražydinti baltažiedes ir rausvais žiedais žydinčias paprastąsias pakalnutes (Convallaria majalis). Iš rausvažiedžių tinkama veislė ‘Rosea‘.


Laikymas. Pražydinti tinka trimečiai augalai su gerai išsivysčiusiais, storais (apie 1 cm skersmens) pumpurais buka viršūne, o kartu iškasti augalai plonais pumpurais smailia viršūne sodinami atgal į dirvą. Iškastų pakalnučių šaknys patrumpinamos 8–10 cm. Jei prieš pražydinant reikės augalus pašaldyti, iškastus kerelius sudėkite po kelis į krūveles, suriškite virvele ar apjuoskite gumute ir iš visų pusių apdėkite drėgnomis samanomis. Po to su samanomis vertikaliai sustatykite į plastikinius maišelius ir sustatykite į buitinį šaldytuvą (kur laikosi 2–3 °C temperatūra).


Sodinimas. Pasak R. Juodkaitės, prieš sodinant augalus 1–3 mėnesius palaikius šaltai ir išėmus iš šaldytuvo, jų šaknis galima pamirkyti biostimuliatoriaus tirpale – per naktį jame palaikyti augalai greičiau pradės leisti žiedinius pumpurus. Augalai sodinami į 10 cm skersmens vazonėlius su kompostinės žemės ir smėlio (2:1) mišiniu arba su durpių substratu. Sodinama ne per giliai, kad pumpurai nebūtų užpilti durpėmis.

REKLAMA


Pakalnučių šakniastiebiuose ir šaknyse jau sukauptų maisto medžiagų pakanka žydėti ir augti. Naujų šaknų

Dalis šio straipsnio pasiekiama tik prenumeratos skaitytojams.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)