Kaip padidinti per mažą Jūsų daržo plotą

Kaip padidinti per mažą Jūsų daržo plotą

Pirmasis sklypo ploto taupymo būdas – auginti tarpusavyje derančius augalus vienoje lysvėje.


Ką daryti, jei daržas mažytis, o pasodinti norite visko, nors po truputį? Atrodytų, padėtis be išeities. Tačiau išeitis visada yra. Net trijų arų sklype vietos gali pakakti ir nuostabiam gėlynui, ir vejai, ir daržui.


Mišrioji lysvė

Pirmasis sklypo ploto taupymo būdas – auginti tarpusavyje derančius augalus vienoje lysvėje. Taip galime ne tik sutaupyti vietos, bet ir padidinti daržovių derlingumą. Be to, kartu augdami derantys augalai gerina dirvožemį neleisdami jam greitai „pavargti“. Mišriojo auginimo esmė – įvairių augalų poveikis vieni kitiems. Pasodinti šalia kai kurie augalai auga daug geriau, o kitų auginti greta tiesiog negalima, nes kovodami dėl saulės, vandens ir maistingųjų medžiagų jie alina šalia augančius augalus.


Daugelis augalų subręsta jau pirmoje vasaros pusėje, tad būtų protinga išnaudoti šią savybę auginant juos vienoje lysvėje su vėlyvesniais augalais. Taip nedideliame plote galima išauginti gerą kelių kultūrų derlių.

REKLAMA


Braškių tarpueiliuose puikiai užauga česnakai, be to, apsaugo braškes nuo kenkėjų. Ankstyvuosius kopūstus galima auginti tarp bulvių. Pomidorus labai naudinga sodinti prie juodųjų serbentų krūmų: ir parišti patogu, ir pomidorai nuo uogų nubaidys vabzdžius kenkėjus. Bazilikai gerai auga šalia agurkų, salotų, pomidorų, svogūnų, kukurūzų ir aguročių, tačiau nepakenčia mairūnų kaimynystės. Krapams tiks augti vienoje lysvėje su dauguma kitų augalų, o kaimynystė su bazilikais jiems nepriimtina. Atsižvelgus į augalų suderinamumą ūkininkauti bus ir įdomiau, ir naudingiau. Trūkumas vienas: sudėtingiau prižiūrėti, ravėti, purenti tarpueilius.


Kaip padidinti per mažą Jūsų daržo plotą

Gali būti ir daugiaaukštės lysvės.


Keli galimi mišraus auginimo pavyzdžiai:


salotos ir pankoliai;
cikorijos ir vėlyvieji baltagūžiai kopūstai;
kopūstai, porai ir pankoliai;
lapinės salotos ir daugiamečiai svogūnai;
špinatai, kopūstai, pomidorai, krūminės pupelės ir burokėliai;
mangoldai, morkos, kopūstai ir ridikai;
krūminės pupelės, pomidorai, baltagūžiai kopūstai, salotos, salierai, burokėliai;
vijoklinės pupelės, pomidorai, agurkai ir nasturtės;
pupos, salotos, kaliaropės;
svogūnai, morkos, cikorijos, gūžinės salotos, agurkai, krapai, čiobreliai;
porai, krūminės pupelės, žiediniai kopūstai, salotos;
pomidorai, salierai, salotos, baltagūžiai kopūstai;
morkos, porai, žirniai, pomidorai, cikorijos, laiškiniai svogūnai, ridikai, mangoldai;
burokėliai, krūminės pupelės, kaliaropės, lapinės salotos, agurkai, žirniai;
kopūstai, bulvės, salotos, salierai, kukurūzai, burokėliai, lapinės salotos, baltagūžiai kopūstai, pankoliai, krapai, kmynai, kalendros;
pomidorai, salierai, petražolės, lapinės salotos, baltagūžiai kopūstai, nasturtės;
bulvės, kopūstai, krienai, žirniai, pupos, kmynai, nasturtės.

REKLAMA


Kaip padidinti per mažą Jūsų daržo plotą

Kartu augdami derantys augalai gerina dirvožemį neleisdami jam greitai „pavargti“.


Atramos vijokliniams augalams


Kitas būdas sutaupyti ploto – vijokliniams augalams sudaryti galimybę stiebtis į viršų. Tam įrengiamos įvairios atramos – nuo paprasčiausių karčių iki poilsiui skirtų pavėsinių.


Labai tinkami įrenginiai vijoklinėms daržovėms auginti yra arkos ir pergolės. Arkos – tai siauros konstrukcijos, apaugintos augalais. Paprastai jos naudojamos takams įrėminti, žvilgsniui į gražiausią sodo vietą nukreipti arba nišai šalia gyvatvorės sukurti, tačiau puikiai tinka ir daržui. Paprastą statinį su dvišlaičiu ar plokščiu skliautu nesudėtinga pasigaminti ir patiems. Arkos gaminamos maždaug 2 m aukščio (aukštis priklauso nuo šeimininkų ūgio, virš galvos turėtų likti 30–50 cm, kad užaugę augalai netrukdytų praeiti). Plotis turėtų būti ne mažesnis kaip 1,2 m. Ant arkų gali apsivyti vijoklinės pupelės, agurkai, mažieji moliūgai ir kt.


Kiek sudėtingesnis statinys – pergolė. Tai apželdinta pavėsinė su kolonomis arba stulpais, ažūriniu (grotų pavidalo) stogu arba skersinių sijų perdanga. Ji, kaip ir arka, atlieka atramos augalams, takų įrėminimo bei zonų atskyrimo funkciją, nors gali būti pritaikyta ir trumpam atokvėpiui arba daržui paįvairinti. Ant tokių statinių užsimezgusias didesnes daržoves (pvz., moliūgus) reikia apgaubti tinkliukais ir juos užkabinti ant konstrukcijos sienelių pritvirtintų kabliukų. Žinoma, didžiųjų moliūgų taip geriau neauginti – nebent labai pasitikite konstrukcijos patvarumu.


Galimas ir visiškai natūralios pergolės variantas. Tam tereikia prie pietinės vaismedžio pusės įsmeigti 2 m ilgio kartis ir aplink jas pasėti vijoklinių pupelių ar kitų vijoklinių daržovių. Užlipęs kartimis augalas ims vyniotis medžio šakomis. Norint surinkti derlių reikės į medį atremti kopėčias arba tiesiog truktelėti lianas žemyn.


Kaip padidinti per mažą Jūsų daržo plotą

Kiek sudėtingesnis statinys – pergolė. Tai apželdinta pavėsinė su kolonomis arba stulpais, ažūriniu (grotų pavidalo) stogu arba skersinių sijų perdanga.


Atramomis vijokliniams augalams gali tapti ir tvirtesni aukšti augalai. Klasikinis variantas – kukurūzai ir agurkai arba pupelės. Kukurūzai ne tik yra gera vijoklinių augalų atrama, bet ir saugo juos nuo vėjo.


Daugiapakopės lysvės


Šio meno būtų galima pasimokyti iš kinų žemdirbių: jie sugeba gauti dvigubą šiltnamiuose auginamų braškių derlių iš daugiapakopių pakabinamųjų lysvių. Be to, tokį derlių ir surinkti patogu – nereikia lankstytis.


Daugiapakopes lysves galima suformuoti ir kaip kolonas: aukštame konteineryje daromi plyšiai, į kuriuos ir sodinamos kultūros. Tiesa, šis būdas turi rimtą trūkumą: lauke arba nešildomame šiltnamyje daugiamečiai augalai sušąla, tad kiekvienais metais tenka sodinti naujus. Maišą–lysvę nesudėtinga pasigaminti iš didelio tvirto plastikinio maišo, kuriame prakerpami plyšiai ir prisiuvamos kišenėlės, kad augalams būtų patogiau ir jie neišslystų per skyles. Laistyti tokias lysves reikia dažniau nei įprastas.



Daugiapakopes lysves galima suformuoti ir vieną ant kitos sustačius kelis skirtingo dydžio rėmus–dėžes.


Kaip padidinti per mažą Jūsų daržo plotą

Kartu gali augti ir gėlės, ir daržovės.

Mobilios lysvės


Tai lysvės statinėse, kibiruose, puoduose ir kitoje nereikalingoje taroje. Į statines sluoksniais dedama šakelių, žievių, žemės, nuravėtų piktžolių bei nupjautos žolės, vėl žemės ir komposto. Tokiose talpose puikiai auga ankstyvieji agurkai, nes tokį nedidelį plotą lengva uždengti plėvele, be to, šiluma eina ir iš statinėje pūvančių žolių. Laistoma turi būti dažnai, būtina padaryti bent keletą plyšių, per kuriuos galėtų nutekėti lietaus vandens perteklius. Nauda dviguba: sezono pabaigoje gaunamas ne tik puikus derlius, bet ir „subrendęs“ kompostas.


Tokiu pačiu principu nedideliuose sklypuose galima užsiauginti ir bulvių. Joms auginti tiks ir statinė, ir paprasčiausias 100 l talpos polietileninis maišas. Reikia pripilti puse statinės arba ketvirtadalį maišo žemių. Į vieną tokią talpą sodinamos 5–6 bulvės. Vos tik pasirodo pirmieji bulvienojų lapeliai, užberiama 5 cm žemių. Taip daroma tol, kol talpa visiškai pripildoma žemių, o maišas pilnas priauga bulvių!


Įvairius vazonus, gražias statines bei kitas talpas galima sustatyti aplink namą, asfaltuotos aikštelės kraštuose, prieangyje, verandoje, prie takelių ir paversti juos puikiu įvairių kultūrų daržu. Tiesa, būtina pasirūpinti vandens nutekėjimu ir nepamiršti dažnai laistyti – užtat vietos daržui beveik nereikės!


Kaip padidinti per mažą Jūsų daržo plotą

Na, ar ne gražu?


Prieskoninių augalų ir daržovių „gėlynas“


Gražų gėlyną galima suformuoti ne tik iš gėlių, bet ir iš dekoratyviai atrodančių prieskoninių augalų bei daržovių. Taip nedideliame sklype galima turėti ir gėlyną, ir daržą. Mūsų sodininkai dar labai nepatikliai žiūri į tokius eksperimentus, tačiau Prancūzijoje tai visiškai įprastas dalykas. Prancūzų gėlynuose visada rasite įvairiausių spalvų salotų, dekoratyviųjų kopūstų, bazilikų, mairūnų ir petražolių. Šie augalai dekoratyvų gėlyną gali suformuoti ir vieni, tačiau galima juos derinti su įvairiausiomis gėlėmis.


Taigi pakaks truputėlio fantazijos bei drąsos paeksperimentuoti, ir jūsų daržas gali padidėti net pora arų!

Parengta pagal žurnalą „Namie ir sode“

.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>