Kokius automobilius vairuosime ateityje?

Kokius automobilius vairuosime ateityje?


Ateityje įsigyti elektromobilį planuoja daugiau nei pusė šalies gyventojų (58 proc.), o beveik kas penktas lietuvis (18 proc.) tai ketina padaryti per artimiausius 5 metus, atskleidė „Swedbank“ užsakymu atliktas reprezentatyvus Baltijos šalių gyventojų tyrimas.


„Apklausos rezultatai atspindi tą vairuotojų pasiskirstymą, kurį matome ir bendraudami su lizingo klientais – nuo tikrų entuziastų, kurių jau kitas automobilis bus varomas elektra, iki laukiančių dar palankesnių aplinkybių elektromobiliui įsigyti. Pastebime, kad lietuvių susidomėjimas elektromobiliais ir kitu ekologiškesniu transportu auga bei atitinka visos Europos gyventojų nuotaikas“, – sako Tomas Pulikas, „Swedbank“ Vartojimo paskolų ir automobilių finansavimo departamento direktorius.


Estai ir latviai nuosaikesni


Baltijos šalių gyventojų apklausos duomenimis, lietuviai vairuotojai elektromobilių atžvilgiu yra nusiteikę labiausiai entuziastingai, lyginant visas tris Baltijos šalis.

REKLAMA


„Estijoje persėsti į elektromobilį per artimiausius penkerius metus planuoja 13 proc., o Latvijoje tokių gyventojų dalis sudaro 12 proc., lyginant su 18 proc. lietuvių. Tiesa, bendras kaimyninių šalių gyventojų nusiteikimas vairuoti elektromobilį neapibrėžtoje ateityje yra panašus, kaip ir Lietuvoje“, − komentuoja T. Pulikas.


Visų trijų Baltijos šalių gyventojai teigė, kad greičiau persėsti į ekologiškesnius automobilius juos paskatintų palankesnės tokio transporto kainos, mažesni eksploataciniai kaštai bei geresnės finansavimo sąlygos, rodo tyrimo rezultatai.


„Respondentai Lietuvoje tarp galimų paskatų dažniau įvardijo mažesnius mokesčius šio tipo transporto priemonėms, o estai – norą prisidėti prie mažiau taršaus transporto plėtros“, – sako „Swedbank“ atstovas.


Ji taip pat pažymi, kad pereiti prie ekologiškesnių automobilių skatina ir finansų institucijos –jos aplinkai draugiškoms transporto priemonėms įsigyti taiko palankesnes sąlygas.

REKLAMA


Emisijomis domisi kas trečias naujo automobilio pirkėjas


Kaip atskleidė tyrimas, absoliuti dauguma (68 proc.) apklausos dalyvių Lietuvoje turimą automobilį numatę pakeisti per artimiausius 5 metus, o trečdalis jų naują automobilio modelį rinksis atsižvelgdami į jo anglies dvideginio emisijas.


T. Pulikas pabrėžia, kad dešimtadalis apklausos dalyvių lietuvių teigė jau dabar žinantys, kad naujuoju jų pirkiniu taps emisijų neišskiriantis elektromobilis. Dažniausiai apie elektra varomo automobilio įsigijimą galvoja jauniausio ir vyriausio amžiaus, aukštesnes pajamas uždirbantys, didžiuosiuose miestuose gyvenantys respondentai.


„Reikšminga dalis apklausos dalyvių nurodė, kad kol kas nuo elektromobilių ar įkraunamų hibridinių automobilių įsigijimo juos atbaido infrastruktūros trūkumas bei per mažas atstumas, kurį įmanoma nuvažiuoti viena įkrova – Lietuvoje šias priežastis įvardijo, atitinkamai, 35 ir 30 proc. respondentų“, − atkreipia dėmesį „Swedbank“ atstovas.

Europoje pardavimai sparčiai auga


Europos automobilių gamintojų asociacijos (ACEA) duomenimis, šių metų pirmąjį ketvirtį Senajame žemyne ypatingai išaugo elektrifikuotų automobilių paklausa.


2021 metų sausio-kovo mėnesiais, palyginus su atitinkamu laikotarpiu praėjusiais metais, elektromobilių registracijų skaičius ES šalyse pašoko 59 proc. ir pasiekė daugiau nei 146 tūkst. automobilių arba 5,7 proc. visos rinkos.



Dar labiau išaugo iš tinklo įkraunamų hibridinių modelių pardavimai, padidėję net 175 proc. ir pasiekę virš 208 tūkst. arba 8,2 proc. bendro automobilių skaičiaus.


Per 5 šių metų mėnesius Lietuvoje buvo įregistruoti 459 iš tinklo įkraunami hibridiniai automobiliai ir 527 elektromobiliai. Bendras šalyje įregistruotų įkraunamų hibridinių automobilių ir elektromobilių skaičius siekia, atitinkamai, 2,4 tūkst. ir 3 tūkst. vienetų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>