Lietuvoje įvestas visuotinis karantinas

Lietuvoje įvestas visuotinis karantinas


Vyriausybė šalyje nuo šeštadienio įveda visuotinį karantiną. Taip pat įsigalioja papildomi ribojimai jo metu.


Viešojo maitinimo įstaigos negali aptarnauti lankytojų vietoje, maistą leista tiekti tik išsinešimui. Tęsti darbą gali tik įmonių, įstaigų ar organizacijų patalpose veikiančios maitinimo įstaigos, tiekiančios maistą tų įstaigų darbuotojams.


Prekybos ir paslaugų teikimo vietų veikla nestabdoma, tačiau turi būti užtikrinamas 10 kv. m prekybos plotas vienam lankytojui, arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas klientas. Reikalavimas taip pat taikomas šalia parduotuvių, prekybos centrų, turgaviečių ir kitų viešų prekybos vietų esančiose teritorijose.


Judėjimas tarp šalies miestų nerekomenduojamas, tačiau griežtų suvaržymų nėra. Transporte įvedami panašūs ribojimai kaip pavasarį – galima važiuoti užimant tik sėdimą vietą, išlaikant mažiausiai vieno metro atstumą.


Valstybės sienos kirtimas lieka apribotas: užsieniečiai gali atvykti į Lietuvą tik pagal Vyriausybės nutarime numatytas išimtis.

REKLAMA


Muziejai, teatrai, kino teatrai, kazino uždaromi, nevyks jokie vieši komerciniai ir nekomerciniai renginiai, išskyrus aukšto meistriškumo sporto varžybas, kurios turės vykti be žiūrovų. Nors draudžiamas laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigų lankymas ir fizinis lankytojų aptarnavimas, išimtys taikomos bibliotekoms, aukšto meistriškumo sporto pratyboms ir individualiems fizinio aktyvumo užsiėmimams su specialistu.


Darželiai ir pradinės klasės, taip pat specialiosios mokyklos ir specialiosios klasės veiks. Dėl darželio lankymo gali spręsti tėvai, draudžiama reikalauti pateisinti nelankytas darželio dienas. Jei kyla rizika dėl galimo viruso plitimo, darželių ir pradinių klasių veikimas gali būti nedelsiant stabdomas.


Vyresniems moksleiviams pamokos organizuojamos nuotoliniu būdu arba derinant nuotolinį ir kontaktinį mokymą. Neformalusis vaikų ir suaugusiųjų švietimas vykdomas nuotoliniu būdu arba stabdomas, tačiau tam tikrais atvejais, jeigu bus užtikrintos operacijų vadovo nustatytos būtinos visuomenės sveikatos saugos ir higienos sąlygos, bus taikomos išimtys. Aukštosios ir profesinės mokyklos, išskyrus pirminį profesinį mokymą, vykdomą kartu su socialinių įgūdžių programa, vykdo tik nuotolinį mokymą.

REKLAMA


Vestuvėse gali dalyvauti ne daugiau nei 10 artimų giminaičių. Laidotuvėse, išskyrus šeimos narius ir ritualines paslaugas teikiančius asmenis, taip pat gali dalyvauti ne daugiau nei 10 asmenų. Bažnyčiose rekomenduojama nutraukti tiesiogines pamaldas, siūloma pereiti prie nuotolinio bendravimo.


Viešose vietose galima būti ne didesnėmis nei 5 asmenų grupėmis, išskyrus šeimos narius, privaloma laikytis mažiausiai dviejų metrų atstumo nuo kitų žmonių arba jų grupių. Viešose vietose vyresniems nei 6 metų amžiaus asmenims privaloma dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones.


Reikalavimas dėvėti kaukes netaikomas sportuojantiems asmenims, profesionaliems sportininkams treniruočių bei varžybų metu ir neįgaliesiems, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei. Nusiimti kaukę taip pat leidžiama teikiant paslaugas, kurių negalima suteikti paslaugos gavėjui būnant su kauke, už gyvenamosios vietovės ribų ir kai šalia, 20 metrų spinduliu, nėra kitų asmenų.


Taip pat stabdoma sporto klubų, baseinų, masažo kabinetų, SPA veikla, draudžiami šokių, dainavimo ir kiti kontaktiniai užsiėmimai.


Kirpyklos, grožio, tatuiruočių salonai gali tęsti darbą, jei laikomasi higienos reikalavimų. Privalomos kaukės, išankstinė registracija.


Viešbučių veikla nedraudžiama, tačiau neleidžiama teikti grupinių paslaugų, privalomas kaukių dėvėjimas. Taip pat ribojamos maitinimo paslaugos viešbučiuose, išskyrus maisto pristatymą į kambarius arba išsinešimui.



Valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse darbas turi būti organizuojamas nuotoliniu būdu arba daliniu nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus, kai atitinkamas funkcijas būtina atlikti darbo vietoje. Privačiam sektoriui, kai tai įmanoma, darbą taip pat rekomenduojama organizuoti nuotoliniu būdu.


Gydymo įstaigose, globos namuose bei kitose socialines paslaugas teikiančiose stacionariose įstaigose draudžiamas gyventojų lankymas, išskyrus terminalinės būklės pacientų, pacientų iki 14 metų ir gimdyvių lankymą įstaigos vadovo ar kito jo įgalioto asmens leidimu.


Užtikrinamas asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimas tiek viešajame, tiek privačiajame sektoriuje, valdant pacientų bei lankytojų srautus. Šeimos gydytojas arba kitas sveikatos priežiūros specialistas, įvertinęs paciento sveikatos būklę, turi parinkti paciento interesus labiausiai atitinkantį paslaugos teikimo būdą – kontaktinį arba nuotolinį.


Planinė pagalba gali būti proporcingai ribojama, siekiant užtikrinti skubią pagalbą bei COVID-19 gydymą.


Darbo ar laisvalaikio susirinkimai vidaus patalpose ar išorėje taip pat draudžiami.


Visuotinio karantino režimas tęsis iki lapkričio 29 dienos 24 val.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)