Lietuvių nuotaika po karantino: nori komfortiškai pailsėti, tikisi ir pakeliauti

Lietuvių nuotaika po karantino: nori komfortiškai pailsėti, tikisi ir pakeliauti


Visuotinė pandemija, jos nulemtas karantinas bei kiti suvaržymai pakoregavo lietuvių atostogų planus, bet ne lūkesčius. Dauguma laisvu nuo darbo metu viliasi komfortiškai pailsėti, didelė dalis apklaustųjų norėtų ir kuo daugiau pamatyti ar patirti.


Tokį šalies gyventojų požiūrį į atostogas parodė vieno didžiausių Europoje keltų operatorių DFDS užsakymu atliktas reprezentatyvus „Spinter tyrimai“ tyrimas. Daugiau nei 1 tūkst. respondentų buvo apklausta iš karto po to, kai atšauktas Lietuvoje galiojęs karantinas – birželio 16–26 dienomis. Domėtasi, kokie atostogų aspektai jiems – svarbiausi.


Atsakymą, kad šiemet atostogų metu norėtų komfortiškai pailsėti, dažniau pasirinko vyrai, didžiausių pajamų atstovai, didmiesčių gyventojai. Pasirodo, atostogas šiam tikslui įgyvendinti šiemet pasiims net 6 iš 10 apklaustųjų.


Kuo daugiau pamatyti ir patirti šią vasarą dažniau viliasi moterys, vidutinio amžiaus (36–45 m.) respondentai. Trečioje vietoje pagal prioritetą rikiuojasi lūkestis atostogų metu praleisti daugiau laiko su artimaisiais. Šis atsakymas taip pat populiaresnis tarp moterų, kartu – ir tarp mažiausias mėnesio pajamas gaunančių respondentų.

REKLAMA


„Nors įprastai pavasarį dažnas pradeda planuoti savo ilgąsias metų atostogas, šiemet dėl visą pasaulį sukrėtusio COVID-19 viruso daugelio mūsų kasdienybė pasikeitė, teko prisitaikyti prie naujos rutinos. Natūralu, kad visa tai sukėlė daugiau streso, nežinios, tad situacijai kiek pagerėjus dažnas nori tiesiog atsipūsti ir komfortiškai pailsėti“, – sako DFDS viešųjų ryšių ir komunikacijos Baltijos šalims vadovas Vaidas Klumbys.


Jis pastebi, kad dauguma keltais plaukiančių keleivių į keliones leidžiasi su automobiliais. Tiesa, jei Karlshamno kryptimi (Švedija) pastaruosius dvejus metus su automobiliais dažniau buvo keliaujama liepą, tai link Kylio (Vokietija) – rugpjūtį.


„Lietuvos gyventojai vis labiau atranda keliones automobiliais, tai išlieka vienu populiariausių kelionių būdų ir šeimoms. Iš tiesų, taip keliauti labai patogu, nes galima apjungti TOP 3 populiariausius lietuvių atostogų tikslus – komfortiškai pailsėti, kuo daugiau pamatyti ir patirti, o kartu – praleisti daugiau laiko su artimaisiais.

REKLAMA


Žinoma, maršrutą reikia planuoti atsakingai, nepersistengti – įvertinti savo ir artimųjų galimybes. Didelė klaida yra nusimatyti itin ilgus ir dažnus pervažiavimus iš vienos vietos į kitą – skubant nepavyks nei pailsėti, nei pasimėgauti besikeičiančiais vaizdais ar naujais potyriais. Kitaip tariant, kartais mažiau yra daugiau ir kokybiškiau. Kelionės automobiliu yra mėgstamos dėl to, kad leidžia keliauti sau priimtinu tempu, visuomet po ranka turėti reikalingus daiktus, nesitaikant prie bagažo apribojimų, o neretai – ir sutaupyti“, – aiškina V. Klumbys.


Statistikos departamento duomenimis, pirmąjį šių metų ketvirtį daugiau nei pusė apklaustųjų pagrindiniu asmeninių kelionių tikslu nurodė draugų ir giminių lankymą. Laisvalaikis, poilsis ir atostogos pirmuosius metų mėnesius tapo tik antruoju prioritetu – šias priežastis nurodė 42 proc. respondentų. Toliau rikiuojasi tokie kelionių tikslai kaip sveikatinimasis ir SPA procedūros, apsipirkimas.


„Nors vasarą, palyginti su metų pradžia, dažniau keliaujame norėdami būtent atsipalaiduoti, turime prisiminti, kad ypač šiemet ilsintis nedera pamiršti pasirūpinti savo ir aplinkinių saugumu – tai padės džiaugtis atostogomis ir jų metu, ir joms pasibaigus“, – primena DFDS atstovas.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>