Šiukšlė, apie kurią nežino kas antras lietuvis

Šiukšlė, apie kurią nežino kas antras lietuvis


Virš 40 proc. Lietuvos gyventojų ieško laimės žaisdami momentines loterijas – tokius duomenis pateikia paskutinė apklausa internetu. Tačiau retas iš jų, pirkdamas loterijos bilietą, susimąsto apie taršą, kuri liks jį nutrynus. Laimingas ar ne toks bilietas nugula į sąvartyną, nes dažnu atveju yra neperdirbamas.


Nors tikslių duomenų, kiek per metus momentinės loterijos bilietų įsigyjama mūsų šalyje, nėra, skaičiai gali siekti milijonus. Pagal 2017 m. statistiką įvairių spausdintų loterijos bilietų Lietuvoje buvo nupirkta beveik 89 mln. Projekto „Nenutrink medžio“ iniciatyva atlikta apklausa labai tiksliai įvardina vieną – daugiau nei 56 proc. šalies gyventojų nežino, kad žaisdami būtent momentinę loteriją, prisideda prie aplinkos taršos ir neperdirbamų atliekų gausinimo.


„Jei pažvelgsime atidžiau į loterijos bilietų asortimentą, tai pastebėsime, kad didžiąją jų dalį sudaro vienkartiniai nutrinami momentinės loterijos bilietai. Šie žvilgantys ir iš pirmo žvilgsnio atrodantys tarsi popieriniai gaminiai iš tikro yra plastiko ir popieriaus laminatai, o jų skirtingo medžiagiškumo suklijuotų sudedamųjų dalių negalima atskirti, išrūšiuoti ar perdirbti. Taigi, po trumpo momentinio džiaugsmo bilietas tampa tiesiog neperdirbama atlieka, šiukšle, kuri keliauja į sąvartyną“, – tikina „IOCO Packaging“ technologė Danguolė Gutpetrienė.

REKLAMA


Pasak jos, pasaulyje kylant vienkartinių plastikinių gaminių draudimų bangai, daugelis buvusių mums įprastų prekių, kaip plastikiniai šiaudeliai, vienkartiniai indai, maišeliai, ausų krapštukai, keičiami į mažiau taršius ir draugiškesnius aplinkai. Kitas žingsnis – atidžiau žvelgti į neperdirbamas kombinuotas pakuotes bei kitus neperdirbamus vienkartinius gaminius.


„Galvodami progresyviau, atsigręžiame į atsakingo vartojimo principus, atliekų mažinimą, jų rūšiavimą, perdirbimą, ekologiją, zero waste judėjimą. Dėl to turime keistis patys, keisti vienkartinius įpročius, ieškoti alternatyvių sprendimų“, – sako D. Gutpetrienė.


„Iniciatyva „Nenutrink medžio“ kviečiame susimąstyti apie vienkartinius įpročius, kurie po savęs palieka ilgalaikes pasekmes. Mes nesakome, kad momentinė loterija yra blogai, tikrai ne. Norime atkreipti dėmesį į rūšiavimo ir perdirbimo problematiką. Jei apie tai nekalbėsime, problema nedings, ji tik ges toliau. Tikslas yra skatinti sąmoningumą ir ieškoti alternatyvų – taip laimėsime visi“, – sako iniciatyvos bendraautorius Vytautas Matulevičius.

REKLAMA


Galimus pokyčius nurodo ir gyventojų internetinės apklausos rezultatai. 28 proc. jos dalyvių, sužinoję, kad momentinė loterija yra teršianti, atsakė, jog daugiau nebepirks trinamų bilietų. 48 proc. apklaustųjų šis faktas privertė susimąstyti ir pasirinkti atsakymą „nežinau“.


Be to, kiek daugiau nei pusė respondentų patvirtino, kad popierinių momentinės loterijos bilietų neperdirbimas gali turėti įtakos jų pasirinkimui kaip žaisti loteriją ateityje – pirkti fizinį bilietą ar rinktis alternatyvą ir žaisti internete.


„Nenutrink medžio“ projektas kartu skatina atkreipti dėmesį į daugelio prekybos centrų prekystalius. Mėginant paskaičiuoti, kiek momentinės loterijos bilietų versijų galima rasti vos prie vienos kasos, dažnu atveju paaiškėtų, kad jų yra po dešimt ar dvidešimt skirtingų rūšių. Visi jie dar dauginasi tūkstančiais – daugiau tiražų, daugiau pardavimų vietų ir daugiau nelaimingų atliekų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)