Būsto pasirinkimas: kaip skiriasi vienišių ir šeimų su vaikais poreikiai?

Būsto pasirinkimas: kaip skiriasi vienišių ir šeimų su vaikais poreikiai?


Vienišiai dažniausiai ieško 1–2 kambarių būsto kuo arčiau centro. Vaikų dar neturinčių porų pageidaujami rajonai panašūs, tačiau joms daugiau rūpi žaliosios zonos ir 2 ar 3 kambarių butai. Šeimos dažniausiai renkasi tarp 3 ar 4 kambarių buto ir individualaus namo, tačiau jų rajonų pasirinkimas platus – nuo ramaus būsto Vilniaus pakraštyje iki infrastruktūrai patrauklesnio rajono arčiau centro.


Vienišiai ieško kuo arčiau centro


Pasak Justino Šavelskio, nekilnojamo turto eksperto, įmonės parduodamuose projektuose vienišiai užima itin reikšmingą pirkėjų dalį – apie 21 proc.


„Vienišiams dažniausiai priskiriami iki 30 m. amžiaus žmonės. Pagrindinis jų kriterijus renkantis būstą – kuo arčiau centro. Tiesa, įpirkti būstą Senamiestyje gali nedaugelis, taigi dairosi į artimus centrui rajonus su išvystyta infrastruktūra. Aukštesnes pajamas gaunantys vienišiai orientuojasi į Naujamiestį, Šnipiškes, Žirmūnus ir Baltupius. Tai gerai išvystyti rajonai, kuriuose didelis būsto pasirinkimas. Iš ten patogu keliauti tiek į prekybos centrus, mokslo įstaigas, tiek į darbą, o ir centras lengvai pasiekiamas“, – pasakoja ekspertas.

REKLAMA


Mažesnes pajamas gaunantys asmenys ieško būsto miegamuosiuose rajonuose, o tarp jų pastaruosius 10 metų lyderiauja Pilaitė. Pastebima, kad čia butus neretai įsigyja ir vieniši senjorai.


Vienišiai dažniausiai ieško 1–2 kambarių butų, kurių plotas nuo 30 iki 50 kv. m. „Vilniuje pastaruosius 5 metus pastebima išaugusi ne 1, bet 1,5 kambario butų paklausa. Tai lyg ir vieno kambario butas, tačiau su individualia miegamąja erdve, t. y. butas padalintas į dvi atskiras zonas. Planuodami statybas vystytojai stengiasi įvertinti tokių būstų poreikį“, – teigia J. Šavelskis.


Ekspertai skaičiuoja, kad planuojantiems įsigyti 30–50 kv. m naujos statybos būstą su visa apdaila Pilaitėje vieno asmens pajamos turėtų siekti nuo 650 iki 1100 Eur per mėnesį. Jeigu rinktųsi artimesnius centrui rajonus – stabilios mėnesio pajamos turėtų būti nuo 850 iki 1400 Eur.


Pardavimų statistika rodo, kad kas trečias vienišas asmuo būstą perka su visa apdaila. Pasak ekspertų, vienišiai dažniausiai neturi pakankamai santaupų būsto apdailai.

REKLAMA


Porų dėmesio centre – erdvesni 2 kambarių butai


Vaikų dar neturinčios poros dažniausiai ieško būsto arčiau centro rajonų su gerai išvystyta infrastruktūra. Prie Naujamiesčio, Žirmūnų, Šnipiškių, Baltupių rajonų prisideda ir vienas iš žaliausių sostinės rajonų Antakalnis. Poros jį renkasi, nes čia gali pasivaikščioti su augintiniais, greitai pasiekti upę ar leisti laisvalaikį žaliosiose zonose, o ir iki Vilniaus arkikatedros tik 20 min. pėstute palei upę. Pilaitė taip pat patenka tarp populiariausių rajonų tarp porų.


Ekstertas teigia, kad poros renkasi didesnius butus nei vienišiai, jos jau planuoja ateitį.


„Porų dėmesio centre – didesni 2 kambarių butai. Jos nori jaustis saugios, kad, esant poreikiui, galėtų du kambarius praplėsti iki trijų, todėl dažnai butai pasirenkami su daugiau langų, įvertinamos vaiko miegamojo įrengimo galimybės. Poros neretai svarsto ir tarp 2 kambarių 40–55 kv. m buto su galima perspektyva trečiam kambariui bei pilnaverčio 3 kambarių 55–60 kv. m buto su nedidelėmis, tačiau funkcionaliomis erdvėmis“, – pasakoja J. Šavelskis.


Ekspertai skaičiuoja, kad, jeigu pora planuotų įsigyti nuo 40 iki 60 kv. m ploto butą miegamajame rajone, pavyzdžiui, Pilaitėje, imant kartu paskolą iš banko, vieno asmens stabilus atlyginimas turėtų būti nuo 500 iki 750 Eur.


„Bendrai įvertinus poros gaunamas pajamas, būsto įsigijimas tampa finansiškai paprastesnis palyginti su pirkėjais vienišiais. Tad ne tik noras, bet ir galimybė įsigyti erdvesnį būstą dviem tampa lengviau pasiekiama. Tiesa, bendras nesusituokusių žmonių pirkinys gali įpareigoti labiau nei santuoka“, – atkreipia dėmesį J. Šavelskis.



Priešingai nei vienišiai, poros dažniausiai būna kiek vyresnės ir sukaupusios daugiau santaupų, kurias gali išleisti būsto apdailai. Be to, būsto įrengimu pora gali rūpintis drauge, atitinkamai gali ir pasiskirstyti laiką, skiriamą apdailos medžiagų ir apdailininkų paieškai, todėl būstą su visa apdaila įsigyja rečiau nei vienišiai – taip renkasi kas ketvirta pora.


Šeimų dilema: butas ar individualus namas?


Trečias būsto pirkėjų segmentas – trijų ar daugiau asmenų šeimos. Jos susiduria su dilema – 3–4 kambarių apie 70–80 kv. m butas ar individualus namas.


J. Šavelskis pastebi, kad šeimos dažnai susižavi individualiais namais Tarandėje, Zujūnuose, Bajoruose ar Pavilnyje, kur mėgaujasi grynu oru ir galimybėmis gaminti kieme, tačiau vėliau susiduria su infrastruktūros trūkumais, pastebi, kad kelionė į mokymo ar socialinių paslaugų įstaigas užtrunka ilgiau nei planavo.


„Tokių atvejų būna ne vienas. Ir individualius namus besirenkančioms šeimoms reikėtų įvertinti tai, kad kiekvienas išėjimas į miestą yra kelionė, o 15–20 min. spinduliu aplink parduotuvės gali ir nebūti“, – teigia NT ekspertas.


Tarp populiariausių šeimų rajonų patenka Pilaitė, Santariškės, Jeruzalė, Bajorai, ieškančios geresnės strateginės vietos renkasi Žirmūnus, Saltoniškes, Antakalnį. „Eikos“ duomenimis, 2018 m. 61 proc. šeimų pirko vidutinės klasės butus įmonės plėtojamuose projektuose Žirmūnuose, Antakalnyje ir ramioje Šnipiškių dalyje.


Skaičiuojama, kad norint įsigyti 4 kambarių 80 kv. m butą viename iš populiariausių šeimų miegamųjų rajonų Pilaitėje, vienam asmeniui reikia uždirbti apie 900–1000 Eur per mėnesį. Būstą su visa apdaila įsigyja kas dešimta šeima.

REKLAMA


Ekspertai pastebi, kad pastaruoju metu Pilaitėje butus įsigyja ir vienišos mamos su vaikais. Jos renkasi 2–3 kambarių mažesnio nei 60 kv. m ploto butus.


J. Šavelskio teigimu, turint 100 tūkst. eurų biudžetą, sostinės Naujamiestyje galima įsigyti 1,5–2 kambarių 33–47 kv. m, Žirmūnuose – 2 kambarių apie 42 kv. m, o Pilaitėje – 3 kambarių 57 kv. m ploto butą.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)