Seimas pritarė siūlymams, leisiantiems „Rheinmetall“ greičiau pradėti veiklą Lietuvoje

Seimas pritarė siūlymams, leisiantiems „Rheinmetall“ greičiau pradėti veiklą Lietuvoje


Seimas po pateikimo antradienį pritarė įstatymų pataisoms, kurios leistų didžiosioms gynybos pramonės bendrovėms greičiau pradėti projektų vystymą Lietuvoje. Toks nuostatų pakeitimas leistų didiesiems gamintojams pradėti projektų vystymą dar negavus statybų leidimų.


Po svarstymo už projektą balsavo 99, susilaikė 11, prieš balsavo 3 parlamentarai. Pagrindiniu komitetu svarstysiančiu projektą patvirtintas Ekonomikos komitetas. Projektas svarstymo stadijoje į plenarinių posėdžių salę turėtų grįžti balandžio 18 d.


Siūlomos įstatymų pataisos leistų Vyriausybei pripažinti didelių gynybos bendrovių investicijas kaip neatidėliotinai svarbias valstybės saugumui. Tai leistų tokius projektus vystyti dar negavus leidimo neurbanizuotose teritorijose be teritorijų planavimo su savivaldybe procedūrų, o leidimus gauti iki statybų pabaigos.


Vykdant tokius projektus nebūtų privaloma informuoti visuomenę apie projektavimą ar apie statybos darbų pradžią.


Iniciatyvos autorė Aušrinė Armonaitė teigia, kad šiuo metu teisiškai neegzistuoja būdai pagreitinti gynybos poreikius tenkinančių projektų pradžią.

REKLAMA


„Pagal šiuo metu galiojantį reguliavimą, preliminarus terminas, per kurį stambus gamybos projektas galėtų įgyvendinti būtinus procesus iki statybų pradžios yra 2–2,5 metai“, – teigė A. Armonaitė


Ji pabrėžė, kad kiti apribojimai, tokie kaip poveikio aplinkai reguliavimas, nėra keičiami.


Anot ministrės, šiomis pagalbinėmis priemonėmis galės naudotis ir didelės Lietuvos kapitalo įmonės.


„Šiomis priemonėmis galės pasinaudoti tiek lietuviško, tiek užsienietiško kapitalo įmonė, kol atitinka didelės bendrovės kriterijus. (...) Ir aš labai kviečių dabar veikiančias bendroves galvoti apie naujus veiklos laukus ir pasinaudoti reguliavimu“, – sakė ji.


A. Armonaitė anksčiau teigė, kad šios pataisos padės pagreitinti Vokietijos gamintojos „Rheinmetall“, ketinančios Lietuvoje statyti artilerijos sviedinių gamyklą, įsikūrimą.


Anot jos, tai paskatins ir kitas gynybos sektoriaus bendroves ateiti į Lietuvą. Antradienį ministrė žurnalistams teigė, kad jau vyksta pokalbiai su Prancūzijos ir JAV gynybos pramonės įmonėmis.


„Rheinmetall“ anksčiau pranešė, kad ketina Lietuvoje statyti 155 mm artilerijos amunicijos gamyklą.


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)