Vilnius baigia šildymo sezoną, kiti miestai dar neskuba

Vilnius baigia šildymo sezoną, kiti miestai dar neskuba


Vilniuje oficialiai skelbiama šildymo sezono pabaiga. Tačiau kiti miestai užbaigti šildymo sezono dar neskuba.


Kaip pranešė Vilniaus savivaldybė, šilumos tiekimas gyvenamuosiuose daugiabučiuose namuose ir administraciniuose pastatuose išjungiamas antradienį, o sostinės darželiuose ir asmens sveikatos priežiūros įstaigose – trečiadienį.


„Palyginus su kitų didžiųjų šalies miestų centralizuotai tiekiamos šilumos energijos kainomis, šį sezoną sostinėje buvo stebimas didžiausias šilumos kainos mažėjimas nuo šio šildymo sezono pradžios, rodo Lietuvos energetikos agentūros duomenys. Šildymo sezono pabaigoje šilumos kaina buvo mažesnė nei Lietuvos vidurkis. Lyginant trijų Baltijos šalių sostines, Vilniuje centralizuotai tiekiama šilumos energija – pigiausia“, – pranešime cituojamas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Adomas Bužinskas.


2023–2024 metų šildymo laikotarpiu vidutinė lauko oro temperatūra siekė 1,4 °C, t. y. 0,2 °C šilčiau nei praėjusį sezoną (1,2 °C), sausis buvo šalčiausias sezono mėnuo.

REKLAMA


Vidutinė šilumos kaina vilniečiams siekė 7,47 cento už kilovatvandę (kWh) be PVM. Tai – 7 proc. mažiau nei praėjusį sezoną. 2022–2023 m. sezoną, šilumos kilovatvalandė vidutiniškai kainavo 8,01 cento be PVM.


Šį sezoną daugiau nei pusė sostinės gyventojams pateiktos šilumos buvo pagaminta iš aplinkai draugiškų energijos šaltinių, kurie, preliminariais duomenimis, sudarė 69 proc. visos šilumos, 31 proc. sudarė šiluma, pagaminta iš gamtinių dujų.


„Vilniaus šilumos tinklai“ šį šildymo sezoną vilniečiams patiekė ir apie 2,2 TWh šilumos energijos, iš kurių apie 1,2 TWh įsigijo iš nepriklausomų šilumos gamintojų (NŠG).


Kiti neskuba

Šiauliai, Klaipėda ir Panevėžys šią savaitę dar planuoja šildyti gyventojų namus ir valstybines įstaigas.


Kaip informavo Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Andrius Žukas, šildymo sezono neskubama nutraukti dėl sinoptikų prognozuojamų šaltesnių orų kitą savaitę.

REKLAMA


„Šildymo sezono pabaigą savivaldybė nustato savo pavaldume esančioms įstaigoms. Kiti šilumos vartotojai, įskaitant ir daugiabučių gyvenamųjų namų gyventojus, balsų daugumos sprendimu gali patys apsispręsti dėl savo pastatų šildymo pabaigos – ji nebūtinai turi sutapti su savivaldybės nustatyta šildymo sezono pabaiga“, – savivaldybės atsakyme teigia A. Žukas.


Panevėžio savivaldybės atstovo Arvydo Šato teigimu, miestas šią savaitę baigti šildymo sezono taip pat neplanuoja.


„Stebėsime Hidrometeorologijos tarnybos prognozes ir remiantis jomis priimsime atitinkamus sprendimus“, – sako jis.


„Kadangi orų prognozėse atšilimą rodo tik šiai savaitei, o kitą vėl vėsu ir lietinga, šildymas savivaldybei priklausančiose įstaigose šią savaitę atjungtas nebus“, – komentuoja Šiaulių savivaldybės atstovė Eglė Bružienė.


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)