Aiškėja, kada vyks rinkimai į Europos Parlamentą

Aiškėja, kada vyks rinkimai į Europos Parlamentą


Seimas po svarstymo pritarė nutarimo projektui, siūlančiam  2024 m. birželio 9 d. Lietuvoje surengti rinkimus į Europos Parlamentą (EP).


Tokiam projektui ketvirtadienį po svarstymo pritarė 94, prieš balsavo vienas, susilaikė 20 Seimo narių. Šis nutarimo projektas turėtų įsigalioti gruodžio 9 d.


Eiliniai rinkimai į Europos Parlamentą Lietuvoje rengiami sekmadienį, kuris yra tuo pačiu laikotarpiu, kai visose Europos Sąjungos valstybėse narėse vyksta rinkimai į Europos Parlamentą. Europos Parlamento rinkimai ES valstybėse vyks 2024 m. birželio 6-9 d.


Rinkimų kodeksas numato, kad rinkimus skelbia ir jų datą nustato Seimas ne vėliau kaip likus 6 mėnesiams iki nurodyto laikotarpio sekmadienio.


„Šių metų gegužės 22 d. Europos Sąjungos Taryba nutarė, kad rinkimai į EP vyks įprastine tvarka, t. y. 2024 m. birželio 6–9 dienomis. Vadovaujantis Rinkimų kodeksu, Lietuvoje jie turėtų vykti sekmadienį, birželio 9 d., o politinė kampanija turėtų prasidėti vėliausiai gruodžio 9 d.“, – pristatydama projektą sakė Seimo Pirmininkė V. Čmilytė- Nielsen.

REKLAMA


Seimo opozicija kritikuoja pasiūlytą EP rinkimų datą, nes, jos nuomone, rinkimai į EP, kurie vyks ne kartu su Prezidento rinkimų antruoju turu, bus ne tik papildomos išlaidos Lietuvai, bet jie pasižymės mažu rinkėjų aktyvumu.


Ketvirtadienį Seimo narys „valstietis“ Robertas Šarknickas apgailestavo, kad Europos Parlamento rinkimams, kurie nevyks kartu su Prezidento rinkimais, bus švaistomos valstybės lėšos.


„Žinant, kad  rinkimai kainuos beveik  20 mln. eurų, esu prieš. Trūksta lėšų mokytojų atlyginimams ir kitiems darbuotojams“, – iš Seimo tribūnos sakė R. Šarknickas.


Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Viktoras Pranckietis nutarė į tai reaguoti, nes, anot jo, tai „populistinis ditirambas“.


„Esame Europos Sąjungos (ES)  nariai, turime teisę atstovauti Lietuvai  ES. Turime datą, kuri yra neišvengiama. Eikime į rinkimus ir paskatinkime žmones aktyviai dalyvauti balsavime“, –paragino V. Pranckietis.


Dėl rinkimų į Europos Parlamento datos Seimas turės dar kartą balsuoti.


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)