Seimas pritarė siūlymams dėl PVM lengvatų taikymo: dėl tolimesnio įstatymo projekto svarstymo daroma pertrauka

Seimas pritarė siūlymams dėl PVM lengvatų taikymo: dėl tolimesnio įstatymo projekto svarstymo daroma pertrauka


Ketvirtadienį Seime vykstant svarstymui dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo pakeitimų, buvo pritarta premjerės Ingridos Šimonytės siūlymui taikyti nuolatinę 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą meno ir kultūros įstaigų lankymui, spausdintoms ir elektroninėms knygoms bei apgyvendinimo paslaugoms.


Tuo pačiu buvo pritarta premjerės siūlymui 9 proc. PVM tarifą maitinimo įstaigoms, sporto klubams ir atlikėjų paslaugoms taikyti ne pastoviai, o pirmąjį kitų metų pusmetį.


Už šį siūlymą balsavo 73, prieš 33, susilaikė 25 Seimo nariai. Iš valdančiosios koalicijos prieš siūlymą balsavo vienintelis Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas. Iš opozicijos už pasiūlymą balsavo Regionų frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis ir socialdemokratas Liudas Jonaitis. Tačiau, L. Jonaitis po balsavimo tikino nubalsavęs ne taip, kaip norėjo, ir protokolui paprašė savo balsą užsiskaityti prieš.


Tačiau opozicinei Darbo partijos frakcijai išreiškus nepasitenkinimą vykusio balsavimo procedūra ir paprašius pertraukos, tolimesnis įstatymo projektas bus svarstomas popietinėje darbotvarkėje.

REKLAMA


Ketvirtadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) antrą kartą svarstydamas pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo projektą dar kartą pritarė sprendimui palaikyti siūlymą lengvatinį 9 proc. PVM tarifą maitinimo sektoriui pratęsti metams laiko, vietoje anksčiau BFK siūlyto neterminuoto laikotarpio.


Už tokį sprendimą pasisakė visi komiteto nariai, išskyrus liberalą Simoną Gentvilą bei konservatorius Matą Maldeikį ir Antaną Čepononį, kurie palaikė Vyriausybės siūlymą lengvatą taikyti puse metų.


BFK taip pat pritarė premjerės Ingrida Šimonytė siūlymui taikyti neterminuotą 9 proc. PVM lengvatą meno ir kultūros įstaigų lankymui, spausdintoms ir elektroninėms knygoms bei apgyvendinimo paslaugoms.


Komitetas vis tik, skirtingai negu siūlė premjerė, taip pat pritarė neterminuotai PVM lengvatai atlikėjų paslaugoms, sporto renginiams bei sporto klubų lankymui. Šiam siūlymui pritarė visi BFK nariai, išskyrus S. Gentvilą, M. Maldeikį, A. Čepononį ir Seimo vicepirmininką Vytautą Mitalą. I. Šimonytė šiems sektoriams PVM lengvatą siūlė taikyti puse metų.


Galiausiai, BFK pritarė siūlymui taikyti 5 proc. PVM sumažintą tarifą medicininės paskirties maisto produktams, kai prekių įsigijimo išlaidos visiškai ar iš dalies kompensuojamos.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)